"Pitaraii" din Valea Jiului, primii vestitori ai Nasterii Domnului

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 21:52
6298 citiri
"Pitaraii" din Valea Jiului, primii vestitori ai Nasterii Domnului
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Momarlanii din Valea Jiului pastreaza si astazi multe obiceiuri strabune, de pe vremea dacilor, prin care sarbatoresc nasterea lui Iisus Hristos. Unul dintre aceste obiceiuri, prezent numai in comunitatile de momarlani, are loc in Ajunul de Craciun si poarta numele "Pitaraii". "Pitaraii" din Valea Jiului sunt primii vestitori ai Nasterii Domnului.

In comunitatile de momarlani din Valea Jiului "Pitaraii" au inceput colindul pe la toate casele din sat.

Colindatorii au un intreg "arsenal", fluiere, steaguri cu clopotei, naframe multicolore, ciucuri si coronite de flori, agatate pe prajini de cativa metri lungime, cai, carute.

Pitaraii au plecat de dimineata la biserica, unde au primit binecuvantarea preotului, iar mai apoi au pornit a colinda pe la toate casele din sat pentru a face urari cu ocazia marii sarbatori a crestinatatii, Nasterea Domnului.

Pe drum cei din alai le-au oferit trecatorilor cu care s-au intalnit tuica din plosca si mere pentru a li se alatura la sarbatoare.

Acompaniati de fluiere, Pitaraii se incing din loc in loc intr-un dans traditional unde rostesc anumite strigaturi vechi, invatate de la bunicii si strabunicii lor care la randul lor le stiau de la cei batrani.

"Sunt strigaturi vechi de peste 100 de ani pe care le rostim, cum ar fi de exemplu cea de multumire ca am fost primiti la colind "Mare Multam! - Mare Multam!" ", spune Dorel Calina, seful grupului de Pitarai.

Si pentru ca anul care vine sa le mearga si mai bine gospodarii ascund in podul casei sau in grajduri seminte legate intr-un batic, iar daca pitaraii le gasesc, inseamna ca gazda va avea noroc si belsug.

Administratia locala a pregatit un spectacol inedit dimineata cand, grupul de colindatori a fost primit cu colindul de autoritati, iar in Pacul Central din localitate Pitaraii au prezentat pentru localnici un mic spectacol traditional.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a mers o buna bucata de drum alaturi de Pitarai intr-unul din carele trase de cai, iar in Parc le-a oferit mere, nuci, colac dar si cate un pahar de sampanie.

"A devenit deja o traditie ca Pitaraii sa vina in dimineata de Craciun sa ne colinde si sa-i colinde pe locuitorii din Petrosani. Pitaraii se intalnesc la biserica Sfanta Varvara, dupa ce coboara din sate asa cum este traditia pe cai sau in carute impodobite apoi vin prin oras sa vesteasca Nasterea lui Iisus", declara Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

"Este inedita aceasta traditie a momarlanilor, sa vezi cum se strange tot satul, cu mic cu mare si cum pornesc la colindat. In costume traditionale cu caii impodobiti si cu carute, pentru cine nu a vazut decat la televizor, in realitate totul pare deosebit", declara un localnic care s-a oprit sa vada spectacolul din fata primariei Petrosani.

Craii prezinta secvente biblice

Un alt obicei, pastrat in comunitatile de momarlani se numeste colindul Crailor.

In grupuri de cate 11 flacai, Craii se aduna in seara Nasterii Domnului la cel mai mare dintre ei, care este si capetenia, numit Irod, iar de acolo pornesc sa vesteasca marea sarbatoare.

Toti membrii grupului poarta cate un nume biblic: Ingerul- vestitorul Nasterii Mantuitorului, cel care merge primul la casele gospodarilor sa-i intrebe daca primesc cu uratul, Valtezarul, Melfior, Gaspar, si Soldatii.

"La noi asa este obiceiul din mosi stramosi. Am invatat aceasta traditie de la bunicii si strabunicii nostrii, care cand eram mici ne luau in cetele lor", spune un colindator.

Costumele Crailor sunt facute din blanuri de oaie, impodobite cu ciucuri rosi si albastri, care de asemenea sunt mostenite, iar la brau sunt incinsi cu o salba de clopote( talangi).

Tot Craii sunt si ultimii colindatori care inchid sarbatorile de iarna, cu un colind special pe care il rostesc la Biserica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pitarai Valea Jiului obiceiuri, #obiceiuri Craciun Romania , #Craciun