Un document face lumina in istorie: Magii pruncului Iisus nu au fost trei

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 08:06
17334 citiri
Un document face lumina in istorie: Magii pruncului Iisus nu au fost trei
Foto: Daily Mail

Traducerea unui manuscris din secolul al VIII-lea, dintr-un dialect al limbii aramaice, facuta de un profesor american de la Universitatea din Oklahoma, scoate la iveala faptul ca numarul magilor care i-au adus daruri pruncului Iisus nu erau trei, ci cateva zeci.

Magii care i-au adus daruri pruncului Iisus reprezinta unul dintre simbolurile cele mai importante ale sarbatorii de Craciun, generate de nasterea lui Hristos, informeaza Daily Mail.

Cu toate acestea, cei trei magi care au daruit pruncului Iisus aur, tamaie si smirna ar putea fi intr-un numar mai mare, daca interpretarea unui vechi document este corecta.

Un manuscris din secolul al VIII-lea, care a fost tradus pentru prima data in limba engleza, arunca o lumina noua asupra povestii de Craciun, petrecuta acum peste doua mii de ani.

Traducerea documentului, numit "Revelatia Magilor" sugereaza ca magii erau cateva zeci si proveneau dintr-un tinut indepartat, probabil din China.

Traducerea textului din secolul al VIII-lea a fost facuta de Brent Landau, un profesor de studii religioase de la Universitatea din Oklahoma, Statele Unite. Acesta a petrecut doi ani pentru a face traducerea.

Profesorul sustine ca manuscrisul a aparut la aproape un secol dupa ce Matei a scris Evanghelia, singura care include povestea magilor. Manuscrisul a stat timp de 250 de ani la Vatican, iar in anul 1927 l-a publicat intr-un dialect al limbii aramaice.

Matei nu mentioneaza cati magi au fost, insa se presupune ca au fost trei, fiindca pruncului Iisus i s-au oferit trei daruri. Autorii documentului sustin ca acesta a fost scris chiar de catre magi, insa expertii cred ca acesta ar fi fost conceput de catre urmasii magilor.

In manuscris se spune ca steaua i-a calauzit pe magi spre Bethleem, unde i-au adus daruri pruncului Iisus, dar textul nu specifica faptul ca acestea erau aur, tamaie si smirna.

Profesorul Landau a precizat ca autorul textului este necunoscut, stiindu-se foarte putin despre originile sale. Se crede ca manuscrisul este din secolul al VIII-lea si descrie o poveste scrisa in secolul al II-lea sau al III-lea.

Manuscrisul a fost descoperit in secolul al XVIII-lea, intr-o manastire din Turcia.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#manuscris vechi magii pruncului Iisus, #numarul magilor lui Iisus cateva zeci, #document limba aramaica magii Iisus Hristos, #traducerea unui vechi manuscris magii Iisusi , #Craciun