Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Certificatul pe bază de vaccinare e valabil până în 2022, la sfârșit de iunie" INTERVIU

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 21:30
10606 citiri
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Certificatul pe bază de vaccinare e valabil până în 2022, la sfârșit de iunie" INTERVIU
Andrei Baciu, vicepresedinte CNCAV FOTO https://andrei-baciu.ro/

Peste 23.000 de persoane s-au programat pentru a se vaccina cu a treia doză de vaccin în doar câteva ore. Asta pentru că, începând din 28 septembrie, românii au această posibilitate, țara noastră mergând pe linia altor state europene care au luat asemenea decizii.

A treia doză nu înseamnă însă o prelungire a certificatului digital, care devine obligatoriu în tot mai multe localități din țară, ci valabilitatea lui este doar până în iunie 2022, când vor fi căutate noi alternative la nivel european, în funcție de evoluția pandemiei, susține medicul Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: Cine se poate vaccina cu a treia doză?

Medicul Andrei Baciu: Cu a treia doză se poate vaccina oricine are cel puțin șase luni de la vaccinarea inițială. Se poate duce în orice centru care are vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna și se vaccinează pe loc, doar cu buletinul.

Inocularea celei de-a treia doze prelungește valabilitatea certificatului de vaccinare?

Nu. Certificatul pe bază de vaccinare e valabil până în 2022, la sfârșit de iunie. Dar nu e vorba de valabilitatea vaccinului. Noi am zis să dăm o perioadă potrivită ca durată și după o să vedem, pe măsură ce apar date științifice, dacă o scurtăm sau dacă o prelungim. Dar doza a treia nu influențează în vreun fel valabilitatea certificatului de vaccinare. Până la anul, în iunie, se vor întâmpla atât de multe încât nici nu vom mai ști de unde am plecat.

Când este de recomandat să facem a treia doză? Dacă, de pildă, mai avem anticorpi, merită să mai așteptăm?

Nu s-a identificat o formulă general acceptată în comunitatea științifică de standardizare a nivelului de anticorpi. Poți să constați că ți-au scăzut anticorpii și atunci te vaccinezi. Dar nu poți să te iei după faptul că inițial aveai 1000 de anticorpi, apoi au scăzut la 800 și abia acela să fie momentul în care se face a treia doză. Nu există date care să fundamenteze o astfel de abordare. Ideea este să ne imunizăm și să îmbunătățim imunitatea cu ajutorul acesteia.

Această a treia doză este mai importantă acum, în contextul tulpinii Delta care a devenit dominantă conform INSP?

Nu este specială pentru tulpina Delta ci decizia de imunizare cu a treia doză a fost luată ca urmare a datelor pe care le avem și care arată că titlul de anticorpi scade la șase luni. Și dacă ar fi fost Delta și dacă ar fi fost alte tulpini în locul ei recomandarea noastră ar fi fost aceeași, dată fiind această scădere despre care vă spuneam.

Sunt puține state europene care au luat decizia de a imuniza cu a treia doză. De ce a luat România o astfel de decizie?

Sunt multe țări care au luat deja această decizie tocmai pentru că vine sezonul rece, copiii merg la școală, lumea s-a întors din concedii și stă în interior. Astfel, crește riscul de transmitere a virusului. Și tocmai pentru a avea cea mai bună protecție individuală și colectivă posibil s-a mers pe recomandarea de a face a treia doză.

Cum vor reacționa românii la efectuarea celei de-a treia doze dat fiind scepticismul lor de a le face pe primele?

E ceea ce eu am zis de câteva luni. Există în continuare un sector important de oameni care nu s-au vaccinat cu cele două doze inițiale și evident că nu aveau cum cu a treia. Această decizie nu a fost luată pentru că a dispărut pericolul tocmai pentru că România, paradoxal, a reușit să aibă o situație epidemiologică foarte bună chit că nu a avansat atât de rapid și atât de accelerat precum au avut alte state. Și atunci, având în vară o situație epidemiologică atât de bună, oamenii s-au gândit că pericolul nu mai este atât de mare pe cât era în valul trei sau în valul doi. Însă în momentul în care acest pericol a reapărut, interesul lor pentru imunizare a crescut.

Într-adevăr, numărul celor care se imunizează a crescut față de ultimele săptămâni

De câteva zile vedem o creștere a dorinței de vaccinare cu primele două doze paralel cumva cu creșterea incidenței. Oamenii se protejează cumva tocmai pentru că doresc să fie protejați. Au înțeles beneficiile vaccinării însă au amânat această decizie pe timp de vară din diverse motive. Părerea mea este că trendul va continua să fie unul crescător.

Va scădea astfel și numărul de internări în spital?

Recomandarea noastră pentru populație este să se vaccineze cât mai rapid posibil pentru că beneficiul maxim se obține la 10 - 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Beneficiile personale apar imediat dar beneficiul maximal apare peste câteva săptămâni. Protecția crește însă la trei-patru zile de la administrarea vaccinului.

Ce ne puteți spune despre importanța acestui certificat digital?

Doar vineri au fost eliberate 100.000 de certificate digitale. Vineri erau 312 localități care au trecut de rata de infectare de 3, deci practic au nevoie de astfel de certificate. Vor fi zeci de localități în perioada următoare în fiecare zi care vor trece de rata de 3 și toți de acolo vor avea nevoie de certificate digitale. Până în prezent sunt 3,2 milioane de certificate digitale emise. De acum încolo este dificil să-i faci pe oameni să înțeleagă de ce e necesar acest certificat.

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...
Comentarii
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 3
daca nu merge nici cu doza a treia sa incerce cu funia de usturoi