Când își face efectul doza a 3-a a vaccinului anti-COVID

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 14:58
8558 citiri
Când își face efectul doza a 3-a a vaccinului anti-COVID
România a început administrarea celei de a treia doze FOTO Facebook/ RoVaccinare

Cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 a început să fie administrată și în România, la persoanele care au deja șase luni de la vaccinarea cu schema completă.

Oamenii de știință din Israel au stabilit că o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech coronavirus poate preveni atât infectarea, cât și forme grave ale bolii la persoane cu vârsta peste 60 de ani, la scurt timp după injectare. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine și a fost citat de nytimes.com.

Vaccinarea rămâne cel mai puternic mijloc de protecție împotriva formelor severe de COVID-19, puțini dintre cei imunizați ajungând să fie spitalizați, susțin experții. Vaccinurile, în schimb, nu sunt la fel de puternice împotriva infecției cu varianta Delta a Sars-CoV-2, care este extrem de contagioasă.

Ceea ce arată datele cercetătorilor israelieni este că un rapel poate spori protecția față de virus. „Răspunsul imun la acest rapel va spori, însă apoi se va diminua din nou”, a declarat Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington din Seattle.

Și oamenii de știință britanici au recomandat administrarea celei de a treia doze în special adulților peste 50 de ani, dar și altor persoane vulnerabile din punct de vedere medical. Israelul a autorizat rapeluri pentru toți cei peste 12 ani și are deja în vedere și o a patra doză pentru populația sa.

Când își începe efectul doza booster

În noul studiu, echipa israeliană de cercetători a adunat date despre efectul dozelor de rapel, pe baza fișelor medicale a peste 1,1 milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Cercetătorii au descoperit că la cel puțin 12 zile de la administrarea dozei booster (doza suplimentară), rata de infectare a fost de 11 ori mai mică, iar riscul de dezvoltare a formelor severe de boală a fost de aproape 20 de ori mai mic comparativ cu cel al persoanelor care au primit doar doua doze de vaccin.

Cercetătorii nu au deocamdată date suficiente pentru a putea spune pe ce durată se va întinde imunitatea dobândită în urma celei de a treia doze, însă sunt unanim de acord că anticorpii reprezintă principala modalitate de apărare a organismului împotriva infecției. Este puțin probabil ca vaccinurile să protejeze în mod fiabil împotriva infecțiilor pe termen lung, deoarece anticorpii pe care îi stimulează scad inevitabil în timp, spun oamenii de știință.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va lua o decizie luni, 4 octombrie, în privinţa unei eventuale autorizări a dozei de supra-rapel a vaccinului produs de compania Pfizer. Cu toate acestea, deja 12 state din UE, între care și România, au început administrarea celei de a treia doze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#a treia doza, #vaccin COVID, #vaccinare covid, #vaccin coronavirus , #doza 3 vaccin