Angajati ai Lactate Bradet, contaminati cu E.coli: Ce spune prefectul de Arges (Video)

Marti, 15 Martie 2016, ora 19:50
6077 citiri
Angajati ai Lactate Bradet, contaminati cu E.coli: Ce spune prefectul de Arges (Video)

Dupa ce Ziare.com a publicat, marti, in exclusivitate documente care arata ca in analizele recoltate de la sapte angajati ai Lactate Bradet a fost depistat E.coli patogen, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a precizat ca nu exista o "legatura de cauzalitate" intre prezenta bacteriei la salariatii fabricii si situatia bebelusilor cu sindrom hemolitic uremic (SHU).

Rezultatele analizelor sunt precizate intr-o adresa din 11 martie, transmisa de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges catre Prefectura Arges.

"Este vorba de 19 probe de coproculturi: dintre acestea sapte au fost pozitive pentru cel putin unul dintre tipurile de E.coli patogen, trei dintre probele pozitive au prezentat genele verotoxina - doua probe pozitive pentru verotoxina 2, o proba pozitiva pentru verotoxina 1 - ceea ce este sugestiv pentru prezenta de E.coli verotoxina pozitiv in materiile fecale.

Dar practic la ora actuala nu putem vorbi de o legatura de cauzalitate intre ce s-a gasit la aceste probe si situatia copiilor bolnavi de SHU. Toate aceste date se afla la Ministerul Sanatatii si se va stabili foarte clar ce se va intampla mai departe", a explicat prefectul de Arges, intr-o interventie telefonica la B1 TV.

Acesta a subliniat ca nu se poate pronunta in privinta unei posibile legaturi intre cele doua situatii, "pentru ca toata aceasta ancheta este in derulare si toate aceste probe prelevate sunt - cum si vedeti in adresa respectiva pe care am primit-o si eu - sunt si in atentia Ministerului Sanatatii".

Jurnalistii B1 TV au insistat asupra faptului ca angajatii Lactate Bradet reprezinta sursa imbolnavirii copiilor, insa Cristian Soare a subliniat ca nu se stie deocamdata acest lucru.

"Nu, la ora actuala nu se poate face o legatura de cauzalitate intre prezenta bacteriei E.coli in coproculturile respective si tulpina de E.coli de la bebelusi. Repet, este o ancheta in derulare si Ministerul Sanatatii stabileste acest fapt", a conchis prefectul.

Comentariile lui Soare vin dupa ce Ziare.com a prezentat in exclusivitate rasturarea de situatie pentru producatorul de lactate Bradet, devenit celebru in scandalul contaminarilor cu E.coli.

Exclusiv Rasturnare de situatie in scandalul E.coli. Angajati ai Bradet, infectati - documente

Saptamana trecuta, Institutul Cantacuzino a anuntat ca rezultatul final al analizelor pe care le-a efectuat arata ca tulpinile de E.coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) nu sunt identice cu cele gasite in branza produsa la Bradet.

Bebelusi infectati: Institutul Cantacuzino - Branza de Bradet si carnea de pui nu sunt sursa imbolnavirii bebelusilor

Cu toate acestea, documente obtinute Ziare.com arata ca in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii a fost depistat E.coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezinta ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoca aparitia SHU.

Rezultatele sunt precizate in adresa cu numarul 1.435 din 11 martie 2016, trimisa de DSP Arges catre Prefectura Arges.

Produsele la care au fost depistate probleme

Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Larex a depistat in doua dintre produsele Bradet, Branza Fagaras, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 08.03.2016, si smantana 12%, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 23.03.2016, E.coli peste limita legala admisa.

Ar fi vorba despre o depasire de 15 ori a limitei, potrivit surselor noastre. Culturile izolate de Larex au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E.coli patogene.

Totodata, potrivit DSP Arges, pe langa cei 7 angajati ai fabricii, a mai fost depistat E.coli patogen si in probele recoltate de la doi dintre angajatii fermei Agrostar Farmex SRL, furnizor pentru Bradet. Una dintre probe prezinta ambele gene vtx. Acesti salariati nu lucreaza insa la ingrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

DPS Arges sustine ca este posibil ca personalul de la Bradet sa nu fi respectat regulile de igiena individuala in timpul programului de lucru. Ca urmare, se arata in documentul trimis Prefecturii Arges, angajatii care lucreaza cu manipularea produselor lactate au fost sanctionati, au fost trimisi acasa si se recomanda ca ei sa nu isi reia activitatea decat cu aviz medical.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Comentarii
trolheim
rank 1
Ce poa' sa spuna? "Ba albule, mai spal-o!"
Cronos
rank 3
CATE laboratoare dotate care pot determina corect prezenta acestei