Bacteria ucigasa: Primarul din Hamburg a donat sange

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 09:00
1632 citiri
Bacteria ucigasa: Primarul din Hamburg a donat sange
Foto: Le Figaro

Primarul orasului german Hamburg, Olaf Scholz, a donat sange, la sfarsitul acestei saptamani, pentru a da un exemplu personal si pentru a stimula alti donatori, dat fiind ca tratatea bolnavilor atinsi de epidemia bacteriei E.coli necesita mari cantitati de plasma sanguina.

Medicii germani au facut cunoscut ca rezervele de sange existente sunt aproape epuizate, iar necesarul pentru tratarea unui bolnav atins de bacteria E.coli este mai mare decat cel necesar pentru bolnavii atinsi de cancer, scrie Le Figaro.

Dr. Susanne Ganepola, hematolog la spitalul Altona din Hamburg, a explicat ziaristilor ca, pentru tratamentul complet al unui pacient afectat sunt necesare 12 pungi de sange in cazul femeilor si 14 pungi in cazul barbatilor.

Cum, de regula, o punga reprezinta sangele colectat de la o persoana, pentru salvarea unui barbat este necesara colectarea de sange de la alti 14 barbati, sau, in cazul femeilor, de la altele 12 femei.

Ziarul releva ca in intreg nordul Germaniei, dar mai ales in orasul Hamburg, unde se afla epicentrul acestei epidemii, domneste o stare de panica generala.

Canalele de telviziune germane emit in permanenta atat informatii privind noi victime, cat si instructiunile medicilor privind prevenirea bolii sau identificarea ei la primele simptome. Populatia a renuntat la numeroase legume si fructe, precum si la unele sortimente de carne.

Chiar si in Hamburg, al doilea oras ca marime din Germania, serviciile medicale sunt depasite, medicii sunt la limita puterilor, iar cosmarul "bacteriei ucigatoare" ia amploarea unui film de groaza, tulburand linistea unei regiuni care se credea la adapost de orice amenintare sanitara.

Tratamentul - chestiune de sansa

Mijloacele de tratament impotriva bacteriei sunt deocamdata reduse, intrucat tulpina este foarte rara, putin cunoscuta si rezistenta la toate antibioticele existente.

Deocamdata. Asa cum se stie, numarul deceselor este 18, iar al bolnavilor circa 2.000. Evolutia in continuare depinde insa de rezultatele investigatiilor care sunt in curs la cele mai performante laboratoare din tara, de unde se asteapta ca in circa o saptamana sa poata fi confirmat un tratament.

Pana atunci, singurul mod eficace de a salva vietile amenintate ramane perfuzia de sange, foarte limitata, atat in stocurile existente si cea obtinuta prin donatii.

Boala demareaza cu dureri abdominale puternice, diaree, temperatura si dureri insuportabile in intreg corpul. Tratat clasic, bolnavul este in scurt timp afectat de isuficienta renala si de disfunctii neurologice, care se manifesta prin crize de epilepsie, imposibilitatea de a articula cuvinte si paralizii.

Una din paciente, Julkia Moser, a relatat ziaristilor cum a trecut prin aceste insuportabile incercari, dar, cand a ajuns la spital si a vazut starile halucintante prin care trec alti pacienti, a ajuns la concluzia ca, spre norocul ei, se afla intr-o forma usoara

Extista mijloace preventive?

O armata de medici, cercetatori si statisticieni au fost mobilizati pentru a determina remediul contra bacteriei ucigase. Stefan Sreiber, gastro-enteorolog la spitalul din Kiel, a apreciat ca, in fata neasteptatei maladii, medicina se simte la fel de neputincioasa, cum se simtea candva in fata celei de pesta.

Totodata, autoritatea germana sanitara recomanda, deocamdata, sa fie evitat consumul de salate, tomate sau, mai ales castraveti. Recomandarea este preventiva, fara sa exise certitudinea ca prin aceste legume s-a transmis boala.

Din toata acesta situatie, pentru populatie este clar ca trebuue sa renunte la a consuma anumite legume - cu mari pagube pentru econmomia Germaniei - sa respecte riguros masurile de igiena si sa se adreseze medicului la cea mai mica anomalie digesiva.

Cunoscand spiritul disciplinei germane, este foarte probabil ca aceste simple masuri vor fi adoptate riguros, ele fiind necesare. In ce masura sunt insa si suficiente, vom afla in urmatoarele zile.

S-a recomandat populatiei sa nu uite exemplul primarului si sa se prezinte prin voluntariat la centrele de colectare a sangelui, transfuzia fiind, totusi, singurul tratament eficace, in cazurlle cele mai grave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#epidemie ecoli, #epidemie Germania, #epidemie Hamburg , #E coli