Cum vor fi despagubiti producatorii romani de legume, pentru criza E.coli

Marti, 07 Iunie 2011, ora 15:42
673 citiri
Cum vor fi despagubiti producatorii romani de legume, pentru criza E.coli

Producatorii romani afectati de criza generata de epidemia E.coli vor primi compensatii ce vor varia intre 41,9 si 67,7 la suta din pretul mediu european pentru castraveti, rosii si salata, a anuntat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Compensatia se va acorda pentru pierderile suferite de producatori in perioada 27 mai - 30 iunie, cand se estimeaza ca aceasta criza va lua sfarsit, a precizat Ciolos, pentru Mediafax. Comisarul european a adaugat ca valoarea totala a compensatiilor ar putea fi in jurul valorii de 180 de milioane de euro.

"Organizatia de producatori existenta trebuie sa introduca si ministerul sa notifice la Comisia Europeana imediat mecanismul numit al 'retragerii de pe piata', baza legala a despagubirilor. Producatorii neorganizati trebuie sa semneze contracte de retragere de pe piata cu organizatia de producatori existenta, una singura in Romania, cea din zona Bucuresti-Ilfov", a explicat Ciolos.

De asemenea, europarlamentarul PDL Sebastian Bodu (foto) a anuntat, marti, ca producatorii romani de castraveti afectati de criza legumelor provocata de epidemia de E.coli vor fi despagubiti de catre Comisia Europeana.

Acest lucru este valabil si pentru producatorii care nu sunt membri ai unei asocitii, a specificat Bodu, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

S-a vindecat miraculos de E.coli cu medicamanete nerecomandate de OSM

"Comisia Europeana a alocat aceasta suma (n.red. 150 de milioane de euro) pentru a acoperi cererile de sprijin financiar venite din partea producatorilor europeni, inclusiv a celor romani. Ca regula generala, despagubirile se platesc de catre Comisie prin intermediul organizatiilor recunoscute ale producatorilor de legume si fructe.

Din pacate, in Romania exista o singura organizatie functionala, iar multi dintre cei afectati nu sunt membri ai acesteia. Pentru acestia, insa, Comisia Europeana accepta o procedura speciala. In speta, producatorii trebuie sa incheie cu asociatia in cauza un contract de retragere din productie avand ca obiect marfa scoasa din circuit, urmand a fi despagubiti in aceeasi masura ca si producatorii membri", a declarat de la Strasbourg europarlamentarul.

Sebastian Bodu a mai spus ca acest lucru trebuie mediatizat cat mai mult pentru ca producatorii romani afectati sa stie ca isi pot recupera prejudiciul.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...