Lactate Bradet. Un brand ucis dintr-o vorba. Cine plateste?

Autor: Sebastian Bodu , avocat si lector universitar
Joi, 03 Martie 2016, ora 11:02
19926 citiri

Scandalul bebelusilor din Arges a intrat deja in faza paranoica. Dupa ce, de atata amar de timp, medicii nu reusesc sa descopere cauza mortii lor, apare informatia ca un lot de branza de vaci produs de Lactate Bradet este contaminat cu bacteria E.coli.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara cu manie proletara ca o posibila sursa a imbolnavirii copiilor, ajunsi in stare grava la "Spitalul Marie Curie" din Bucuresti, ar putea fi laptele de vaca ce a stat la baza unui lot de 20kg de branza vrac, produs de Lactate Bradet.

Nu fac parte din categoria celor care cred ca cineva vrea sa omoare capitalul autohton pentru a face loc celui strain, idee care s-a vehiculat inclusiv in raport cu acest nefericit eveniment. Asadar nu cred ca ministrul Agriculturii este rau-intentionat. Cred insa ca este iresponsabil.

A lega tragedia mortii unor bebelusi de numele unei companii, fie ea romaneasca, fie straina, este o dovada de prostie crasa in domeniul comunicarii publice. Faptul ca un lot de produse ale unei fabrici - fie ca este de produse alimentare, de autoturisme sau de electronice - sa aiba probleme este ceva obisnuit.

Ne intalnim aproape constant cu situatii cand producatorii retrag de pe piata cate un lot de produse (vezi cazul recent al batoanelor de ciocolata ori desele cazuri din industria auto), fara ca acest lucru sa genereze o reactie isterica.

Or ministrul Agriculturii asta a facut: a declansat o isterie ce poate falimenta un producator de lactate care tine in viata un intreg orasel argesean.

Explicatiile ulterioare ale ministrului, cum ca declaratia sa a fost un exercitiu de transparenta menit sa nu puna in pericol viata unor bebelusi ce ar putea consuma din produsul respectiv, reprezinta o incercare nefericita de PR cu rolul de a acoperi declaratia initiala, dupa ce directorul DSV Arges a spus ca nu exista nicio legatura intre bacteria E.coli si moartea bebelusilor.

Chestiunea lotului infestat se putea rezolva printr-un apel calm, tehnic, al DSV Arges catre cei care au cumparat in perioada X produsul Y al producatorului Z, de a-l returna la magazinul de unde a fost achizitionat, mai ales in conditiile in care nu exista o ancheta care sa fi stabilit cu certitudine care este sursa infectiei.

Spuneam mai sus ca nu cred ca ministrul tehnocrat al Agriculturii urmareste, inclusiv prin declaratii de acest fel, sa distruga producatorii autohtoni, dar sunt convins ca, daca in loc de Lactate Bradet, ar fi fost o companie multinationala, acesta ar fi gandit de doua ori inainte sa deschida gura.

Dar asa, cu un biet producator autohton dintr-un orasel de care nici nu a auzit - mai ales ca legaturile lui Achim Irimescu cu Romania au fost, in calitate de functionar european, mai mult telefonice - ministrul s-a vazut Fat-Frumos, Salvatorul Natiei, Cel Ce A Prins Balaurul Care A Omorat Bebelusii Patriei.

Probabil ca se si vedea decorat de presedintele Iohannis, care ar fi avut o buna ocazie de puncta la capitolul imagine dupa nefericita declaratie privind asimilarea unei hotarari judecatoresti cu un banal act administrativ.

O ascultam acum vreo saptamana, la un post de radio, pe marea noastra actrita Rodica Mandache, care zicea ca asteapta de la un ministru sa fie, in primul rand, un bun comunicator si nu neaparat un specialist in domeniul pe care il gestioneaza. Nu stiu cat de priceput este Achim Irimescu in domeniul stiintelor agricole, dar cu siguranta este un ministru total nepriceput.

Ba este, din punct de vedere al principalului sau rol intr-o functie de demnitate publica, chiar o catastrofa. Stiu ca e tehnocrat, adica se presupune ca e un specialist in domeniul lui, dar nu am nicio certitudine ca acest lucru este adevarat.

Am vazut-o de curand pe d-na ministru Raluca Pruna, de asemenea tehnocrat, facand prima sa declaratie tehnica despre o chestiune juridica (a nu se confunda stiintele juridice cu Justitia) si am realizat ca stie Drept cat Cristina Guseth, cea care a ratat portofoliul Justitiei tocmai pentru ca nu a fost in stare sa raspunda, in audierile de la Comisia Juridica, la niste intrebari ca pentru un student la Drept din anul I.

Oricum, dupa cum spunea Rodica Mandache (care nu pare a fi o persoana foarte interesata de politica), important nu este ca ministrul sa fie vreun mare specialist, ci sa fie bun comunicator si, desigur, un bun manager sau un bun lider. Desigur, ideal ar fi - zic eu - sa aiba cunostinte de specialitate despre domeniul pe care il gestioneaza.

Ce urmeaza mai departe? Deocamdata vedem ca retailerii care achizitionau produse de la Lactate Bradet i-au reziliat contractele, ceea ce inseamna falimentul fabricii.

Indiferent dupa cum investigatia va dovedi sau nu culpa producatorului in ceea ce priveste nerespectarea normelor de igiena, declaratia ministrului Achim Irimescu ramane una iresponsabila prin faptul ca a alaturat numele firmei tragediei mortii bebelusilor, adica a comis ceea ce, in termeni juridici, se numeste delict civil (poate isi aduce aminte de acest termen si d-na ministru tehnocrat Raluca Pruna, absolventa a Facultatii de Drept a Universitatii Ecologice).

In acest caz, Lactate Bradet poate cere despagubiri pentru acoperirea prejudiciului incercat, care despagubiri ajung, in caz de faliment, sa egaleze valoarea intregii afaceri.

Cum ministrul este prepusul Ministerului Agriculturii, acest minister - ca persoana juridica - va fi bun de plata, ceea ce inseamna ca noi, toti, vom fi cei care vom suporta efectele juridice ale vorbelor spuse pe negandite de Achim Irimescu. Desigur ca Ministerul Agriculturii se va regresa impotriva - probabil viitorului fost ministru - Achim Irimescu, dar ma indoiesc ca acesta ar avea o avere acoperitoare.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com