ENEL umfla facturile: Investitiile, facute doar din banii romanilor. DNA vine cu noi acuzatii

Marti, 10 Iunie 2014, ora 14:45
8870 citiri
ENEL umfla facturile: Investitiile, facute doar din banii romanilor. DNA vine cu noi acuzatii
Foto: Arhiva

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac noi dezvaluiri in dosarul in care furnizorul de energie ENEL Muntenia este acuzat ca umfla facturile romanilor la curent.

DNA sustine ca grupul italian ENEL, care detine compania ENEL Muntenia la care co-actionar este statul roman, facea investitii doar din banii obtinuti din tara noastra, arata Realitatea TV.

Astfel, toti banii castigati de grupul italian ar fi fost livrati in off-shore-uri, iar toate investitiile s-ar fi facut din bugetul ENEL Muntenia.

Statul, acuzat ca urma sa favorizeze ENEL la privatizarea Nuclearelectrica

In acelasi timp, statul ENEL este acuzat de procurori ca este favorizat in privatizarea Nuclearelectrica. In referatul DNA se arata ca reprezentanti ai statului au in vedere favoriozarea grupul italian in procedura de privatizare a societatii in schimbul unor sume.

Procurorii nu precizeaza exact despre ce suma este vorba si nici la cine ar fi urmat sa ajunga banii.

Toate aceste nereguli au iesit la iveala dupa ce furnizorul de energie ENEL Muntenia a fost acuzat de DNA, saptamana trecuta, ca a incarcat in mod nejustificat facturile la curent ale locuitorilor din sudul tarii.

Astfel, consumatorii s-au ales cu facturi mai mari, dupa ce compania ar fi taxat dublu certificatele verzi, se arata intr-un comunicat al DNA.

Coruptie pe piata de energie: Vicele ANRE si un director Enel, cercetati in libertate

In acest dosar sunt urmarite penal trei persoane, care au fost retinute joia trecuta pentru 24 de ore, iar acum sunt cercetare in libertate. Este vorba despre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Sorin Dumbraveanu, directorul ENEL Florin Gugu, precum si Gheorghe Ciubotaru, proprietar al Electroalfa International.

Cei trei inculpati din dosar sunt acuzati de luare si dare de mita, precum si de complicitate la luare de mita. Acestia vor fi prezentati in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Cum au "umblat" ENEL si ANRE la facturi

Procurorii anticoruptie sustin ca acestia au lucrat impreuna pentru a modifica mecanismul prin care se formeaza pretul final al facturilor la curent, afectand sute de mii de consumatori.

Cum ne-a umflat ENEL facturile la curent si ce spune Ponta despre recuperarea banilor (Video)

DNA a explicat ca ANRE a descoperit, in anul 2012, ca ENEL a aplicat o taxare dubla a certificatele verzi. Astfel, compania ar fi trebuit sa fie sanctionata cu reducerea tarifelor cu 6%, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, in urma unei intelegeri dintre Dumbraveanu si Gugu.

Cei doi au ajuns la acordul ca sanctiunea sa fie de doar 1,3%, ENEL castigand astfel 2,5 milioane de euro. In schimbul acestui servicu, ENEL trebuia sa acorde doua contracte de peste 90.000 de euro firmei Electroalfa International, cu care seful ANRE avea anumite legaturi.

Mai exact, Ciubotari Gheorghe, asociat la firma Electroalfa International, este un apropiat al lui Dumbrava. Ziarul Botoseneanul a relatat ca Ciubotaru, cel care controleaza grupul Electroalfa, este cel mai bogat om de afaceri din Botosani, singurul din Top 300 Capital. Averea sa este estimata la 22 de milioane de euro.

Colaborarea continua in defavoarea consumatorilor

Aceasta colaborare nu se opreste aici, cei doi continuand sa isi ofere reciproc avantaje, care erau atat in defavoarea statului, cat si in defavoarea consumatorilor, care au platit nejustificat facturi mai mari la energie.

Premierul Victor Ponta sustine ca romanii si-ar putea recupera banii de abia in urma unei sentinte judecatoresti definitive, in timp ce vicepremierul Liviu Dragnea spera ca ancheta sa se extinda si in alte zone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ENEL investitii bani romani, #ENEL facturi umflate, #scandal ENEL , #Enel
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Dupa ce au vandut tot ce s-a putut vinde, uite ca a venit momentul
Poza copilul
copilul
rank 1
:))) pana aici !...gata hopa..nimic rau,da astia,ca ne stinge lumina