Primul oraș din România care va folosi energie 100% regenerabilă. „Îşi propune să ajungă Capitala Verde”

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 18:23
6904 citiri
Primul oraș din România care va folosi energie 100% regenerabilă. „Îşi propune să ajungă Capitala Verde”

Peste 500 de puncte de consum al energiei electrice dintr-un mare oraș din țară vor funcționa cu energie verde anul viitor.

Așadar, toate cele peste 500 de puncte de consum al energiei electrice aparţinând unor instituţii subordonate Primăriei Braşov - inclusiv iluminatul public, semaforizarea, zeci de unităţi de învăţământ, dar şi domeniul schiabil - sunt alimentate exclusiv din surse regenerabile, după ce municipalitatea şi furnizorul de electricitate au încheiat un acord în acest sens.

Braşovul devine astfel prima administraţie publică locală din România beneficiară a acestui tip de energie în proporţie de 100%.

"Începând cu ultimul trimestru al acestui an, energia electrică pentru alimentarea celor 75 instituţii cu personalitate juridică aparţinând Municipalităţii, a iluminatului public, semaforizării, domeniului schiabil - un total de 525 de puncte de consum - este în totalitate provenită din surse regenerabile, conform actului adiţional pe care primarul Allen Coliban l-a semnat cu Electrica Furnizare, în urma negocierii dintre cele două părţi. Deşi toată energia primită de către Municipalitate este verde, tariful plătit nu este mai mare decât cel pentru energia din surse convenţionale", anunţă Primăria Braşov într-un comunicat dat publicităţii luni.

Astfel, furnizorul de electricitate asigură energia din surse regenerabile pentru 21 de colegii şi licee, 16 şcoli gimnaziale, 29 de grădiniţe, 8 creşe, precum şi pentru instituţiile de cultură, sediul Primăriei şi cele ale serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. Tot din surse regenerabile de energie sunt alimentate centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, energia electrică necesară domeniului schiabil, inclusiv sistemele de producere a zăpezii artificiale.

Conform datelor furnizate de operatorul de energie pentru clienţi, pentru Primăria Braşov, care beneficiază de serviciul ECO energie verde certificată 100%, cea mai mare parte, 98,78%, este produsă hidroelectric şi 1,22% din centrale pe biomasă.

Potrivit actului adiţional, preţul unitar fără TVA, compus din preţul propriu al energiei electrice + Tarife reglementate (transport, sistem, distribuţie) + acciza necomercială + certificate verzi + contribuţie cogenerare pentru toate este de 915,54 lei/MWh. În cazul iluminatului public, preţul unitar fără TVA este de 840,29 lei/MWh, iar pentru domeniul schiabil, preţul unitar fără TVA este de 912,92 lei/MWh.

"Vă pot anunţa că Braşovul este primul municipiu care are energie 100% regenerabilă pentru următorul an. (...) Facem acest lucru în urma unei negocieri reuşite cu furnizorul, o negociere care nu se transpune în tarife majorate pentru a avea doar energie verde”, a declarat primarul Allen Coliban, citat în comunicatul Primăriei Braşov.

"Braşovul îşi propune să ajungă Capitala Verde a României, iar pentru aceasta este foarte importantă atitudinea pe care o arătăm faţă de sustenabilitate. Sustenabilitatea se transpune inclusiv în zona energiei şi a curentului electric pe care îl consumăm pentru toate instituţiile publice din oraş. Vă pot anunţa că Braşovul este primul municipiu care are energie 100% regenerabilă pentru următorul an. Am reuşit acest lucru pentru toate unităţile de învăţământ, pentru toate instituţiile subordonate, pentru tot consumul de curent pentru iluminatul public sau pentru domeniul schiabil şi facem acest lucru în urma unei negocieri reuşite cu furnizorul, o negociere care nu se transpune în tarife majorate pentru a avea doar energie verde", a declarat, în comunicatul citat, primarul Allen Coliban.

Potrivit surse citate, informaţiile deţinute de administraţia locală arată că singura autoritate care beneficiază exclusiv de energie verde este Administraţia Prezidenţială, iar Braşovul este prima administraţie publică locală din România beneficiară a acestui tip de energie în proporţie de 100%.

Citeste si:
Trei bărbați trimiși după gratii după ce se ”specilizaseră” în jefuirea prostituatelor
Trei bărbați trimiși după gratii după ce se ”specilizaseră” în jefuirea prostituatelor
Trei bărbaţi din judeţul Dâmboviţa au fost arestaţi preventiv de către un judecător de drepturi și libertăți, duminică 23 ianuarie, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce...
Un băiat de 14 ani, găsit în viață de salvatorii ISU după ce a căzut într-un lac din județul Brașov - UPDATE
Un băiat de 14 ani, găsit în viață de salvatorii ISU după ce a căzut într-un lac din județul Brașov - UPDATE
Un băiat de 14 ani a fost căutat sâmbătă, 22 ianuarie, de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, într-un lac din localitatea Dumbrăviţa, în care a...