Romanii ar putea avea probleme cu furnizarea energiei electrice, din cauza cresterii masive a preturilor

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:26
3003 citiri
Romanii ar putea avea probleme cu furnizarea energiei electrice, din cauza cresterii masive a preturilor
Foto: Hepta

Neonorarea unor contracte pe piata de energie, coroborata cu o crestere masiva a preturilor electricitatii, este de natura sa afecteze alimentarea cu energie electrica a consumatorilor casnici si a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal.

"ACUE apreciaza si sustine demersul autoritatilor competente de a analiza situatia actuala a pietelor centralizate de energie si a modului in care s-au derulat, in ultima perioada, tranzactiile pe aceste platforme", se arata intr-un comunicat al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) remis Agerpres.

Potrivit oficialilor ACUE, majorarile excesive si repetate ale preturilor energiei electrice tranzactionate pe pietele centralizate, precum si numeroasele notificari de denuntare a contractelor de furnizare incheiate prin platformele centralizate, afecteaza atat operatorii de distributie, cat si furnizorii de ultima instanta.

De aceea, membrii ACUE considera ca analiza autoritatilor cu privire la modul de functionare a pietelor de energie electrica trebuie derulata cu celeritate si trebuie sa includa, pe langa tranzactiile realizate pe acestea, si o analiza a capacitatilor de productie disponibile, precum si privind activitatea furnizorilor care au denuntat contracte in aceasta perioada.

"Neonorarea contractelor, coroborata cu o crestere masiva a preturilor energiei electrice tranzactionate pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si Piata de Echilibrare (PE), este de natura sa afecteze alimentarea cu energie electrica a consumatorilor casnici si a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal. Membrii ACUE vor lua toate masurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, generat de situatia actuala, si apreciaza ca sunt necesare actiuni urgente pentru identificarea unor masuri de prevenire a repetarii unor situatii similare astfel incat consumatorii sa poata sa beneficieze in continuare de energie la preturi rezonabile si predictibile", se mai arata in comunicatul remis Agerpres.

Federatia ACUE isi exprima disponibilitatea de a contribui la analiza modului de functionare a pietei si la identificarea masurilor de prevenire a unor astfel de situatii.

Si Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) a solicitat, luni, Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) sa urgenteze analiza privind cauza preturilor istorice de pe bursa si sa anunte public daca au existat distorsiuni si vinovati, potrivit unui comunicat de presa.

AFEER considera ca este necesara realizarea unei analize de catre ANRE pentru a identifica daca au existat distorsiuni create in mod voit de catre anumiti participanti la piata de energie - traderi, furnizori, producatori.

AFEER apreciaza ca este necesar sa se analizeze motivele pentru care pe Piata pentru Ziua Urmatoare, piata spot, oferta este, in multe intervale orare, cu 1.500 - 2.000 MW sub cerere, desi exista resurse care acopera consumul in piata de echilibrare.

Preturile pe piata spot a bursei de energie OPCOM au ajuns in aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de doua ori mai mari decat in primele zile ale acestui an. Pentru ziua de miercuri, 1 februarie 2017, energia se tranzactioneaza chiar si cu 680 de lei pe MWh, pentru orele 18:00 - 19:00, acest nivel fiind unul record.

Pentru ziua de joi, 2 februarie, preturile inregistreaza usoare scaderi, maximele de pret fiind de 657 de lei pe MWh, pentru ora 9:00.

Luni, reprezentantii ANRE au declarat, pentru AGERPRES, ca analizeaza doua tranzactii suspecte incheiate pe OPCOM si, ulterior, au precizat ca au extins ancheta la mai multe tranzactii, deoarece preturile au urcat foarte mult fata de luna decembrie a anului trecut.

Romania a inregistrat in zilele de 15 si 23 ianuarie 2017 cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania.

Cel mai mare pret in aceasta luna din Europa s-a inregistrat in Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese ca pretul mare de pe piata spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzactionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decat consumul tarii, estimat la maximum 6 TWh pentru aceasta luna. In plus, pe piata spot se mai tranzactioneaza o alta cantitate de 3,4 TWh.

Pe pietele la termen, pretul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns sa denunte unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preturile-record care se inregistreaza in aceasta perioada pe bursa, a precizat, luni, Enel. Acesti furnizori prefera sa plateasca penalitatile prevazute in contractele pe care le denunta, mergand apoi sa vanda energia cu pret dublu sau chiar triplu pe piata spot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#crestere preturi electricitate, #alimentare energie electrcica , #energie