The Guardian: Seceta din Romania ameninta centrala de la Cernavoda

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 23:47
4227 citiri
The Guardian: Seceta din Romania ameninta centrala de la Cernavoda
Foto: AP

Seceta care a pus stapanire pe Romania pune in pericol centrala nucleara de la Cernavoda, care ar putea fi inchisa din cauza debitului scazut al Dunarii din ultimele luni, avertizeaza presa straina.

In contextul in care apa de pe Dunare nu va mai fi suficienta pentru functionarea celor doua reactoare, centrala de la Cernavoda va trebui inchisa, comenteaza publicatia The Guardian in editia de marti care preia un articol din Le Monde.

Debitele Dunarii vor fi la 60% din valoarea normala

Efectele inchiderii centralei ar fi dramatice atat pentru populatie, cat si pentru economie pentru ca, inevitabil, ar creste pretul energiei, mai ales ca si Hidroelectrica produce la mai putin de 70% din potential, tot din cauza secetei.

Cu toate astea, autoritatile de la Bucuresti refuza sa ia in considerare inchiderea reactoarelor chiar si in conditiile in care seceta va persista, mai scriu jurnalistii publicatiei britanice.

Seceta afecteaza turismul din Delta

Lipsa ploii ii ingrijoreaza mai mult pe proprietarii de hoteluri din Delta Dunarii, care si-au pierdut aproximativ 10.000 de turisti in acest an. Totodata, patronii de hoteluri spun ca cele 250 de barci si de ambarcatiuni, care in mod normal asigura transportul turistilor dintr-un loc in altul al Deltei Dunarii, au fost blocate la mal din cauza cotei scazute a fluviului. Patronii au estimat pierderi de milioane de euro.

Seceta ameninta, de asemenea, si ecosistemul fragil din Delta. Potrivit Fondului Mondial pentru Natura (WWF), cursa extinderii terenurilor agricole in secolul al XX-lea a eliminat deja 80% din zonele umede ale Dunarii.

Dunarea scade in continuare - prognozele nu sunt optimiste

Amintim ca la sfarsitul lunii noiembrie, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) a trimis Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN) o nota prin care compania este atentionata cu privire la nivelul scazut al Dunarii, ceea ce ar putea duce la inchiderea Centralei Atomoelectrice de la Cernavoda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#seceta inchidere centrala Cernavoda, #debit Dunare seceta, #seceta Romania Delta Dunarii , #energie