AFP: Romania, tara in care neincrederea in vaccinuri ucide

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 10:17
2848 citiri
AFP: Romania, tara in care neincrederea in vaccinuri ucide
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul mare de romani morti din cauza rujeolei a atras atentia presei internationale, care vorbeste despre Romania ca fiind "tara in care neincrederea in vaccinuri ucide".

AFP scrie despre copiii care au murit din cauza rujeolei, amintind ca multe voci ii acuza pe parintii care au refuzat sa ii vaccineze.

"Dintre cei morti, 39 erau copii sub trei ani care nu fusesera vaccinati, facand din Romania una dintre cele mai afectate tari de la declansarea epidemiei de rujeola din Europa", noteaza sursa citata.

Vezi care sunt simptomele rujeolei

"Oamenii sunt neincrezatori pentru ca citesc tot felul de lucruri pe Internet", a spus dr. Silvana Dan de la Directia de Sanatate Publica din Prahova, discutand despre zvonurile ca vaccinarea ar provoca autism.

Rujeola este o boala extrem de contagioasa, care afecteaza in mod special copiii, dar in mare masura este tinuta sub control. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca decesele cauzate de rujeola au scazut de la 550.100 in 2000, la putin sub 90.000 in 2016.

In mod paradoxal, acest succes i-a facut pe oameni sa lase garda jos si sa se intrebe daca vaccinarea mai este necesara, noteaza AFP.

Oficialii locali sustin ca sunt pe "baricade" si ca fac tot ce le sta in putinta pentru a transmite, mai ales in mediul rural, mesajul ca rujeola este un criminal care poate fi oprit.

"Motivele pentru care oamenii nu sunt vaccinati sunt diferite in anumite grupuri de populatie", a declarat dr. Miljana Grbic, sefa Biroului OMS pentru Romania, pentru AFP.

Rromii sunt deosebit de vulnerabili

In Valea Seaca, in Prahova, o fetita de 10 luni a murit de rujeola in februarie. "Parintii au refuzat, in scris, sa isi vaccineze copiii dupa ce au vazut reportaje la televizor ca vaccinurile ucid", a declarat primarul Ioan Pravat, pentru AFP.

Citeste si Rujeola - boala foarte contagioasa care poate cauza complicatii grave chiar si dupa 7-10 ani

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile sustine ca cele mai multe cazuri de rujeola se regasesc in comunitatile vulnerabile, dezavantajate, in special in randul rromilor, care adesea nu au acces la un medic de familie sau apeleaza la acesta doar in cazuri de urgenta.

Autoritatile locale spera ca cei care lucreaza in acest domeniu sa reuseasca sa schimbe ceva. Aurelia Oprisan este una dintre acele persoane care incearca sa transmita cat de importanta este vaccinarea si zilnic merge in Boldesti-Scaieni, batand din usa in usa pentru a raspandi mesajul despre importanta vaccinarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#epidemie rujeola presa straina, #cazuri rujeola presa straina, #rujeola Romania , #epidemie rujeola