Cum au rezolvat altii problema vaccinarii: Taierea alocatiilor, o metoda de succes

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 14:20
5877 citiri
Cum au rezolvat altii problema vaccinarii: Taierea alocatiilor, o metoda de succes
Foto: Arhiva Pexels

Romania e in plina epidemie de rujeola, care a facut deja trei victime in randul copiilor.

Situatia a fost posibila in conditiile in care in tara noastra sunt din ce in ce mai multi parinti care refuza sa-si vaccineze copiii.

In contextul asa-numitului fenomen Olivia Steer, care lupta de ani buni impotriva vaccinarii, se pune intrebarea ce e de facut pentru a incuraja parintii sa-si imunizeze copiii.

Si poate n-ar fi rau sa vedem ce s-a intamplat in situatii similare in lume, mai departe sau mai aproape de Romania.

Chiar la inceputul acestui an, in Australia, mii de copii au fost vaccinati pentru prima oara in viata, in cadrul unei campanii foarte eficiente. Concret, parintii s-au vazut nevoiti sa renunte la 15.000 de dolari australieni, bani dati de stat pentru cresterea copiilor sub forma unor alocatii si nu numai, sau sa-si vaccineze copiii si sa ramana cu banii.

In doar 7 luni, 5.738 de copii au fost vaccinati pentru prima oara, iar alti 148.000, care nu aveau vaccinurile la zi, s-au prezentat si au remediat situatia, arata Science Alert.

Australia: Vaccinul sau banii

Astfel, rata imunizarii la copiii cu varstele cuprinse intre 1 - 5 ani a ajuns la 93% pentru prima oara in istoria tarii.

Inainte de a incepe aceasta campanie, rata vaccinarii scazuse la un nivel istoric, existand riscul reaparitiei unor boli cu care tara nu se mai confruntase de ani buni, explica in vara ministrul Serviciilor Sociale, Christian Porter.

Atunci, parintilor li s-a dat, practic, libertatea de a decide ce e mai important pentru ei: credinta religioasa, filosofia lor de viata, convingerile proprii bazate pe lucrurile citite pe Internet sau auzite sau cei 15.000 de dolari pe an. Iar rezultatul a fost cel scontat.

Mai mult, s-a stabilit ca niciun copil nu poate fi primit la cresa, gradinita sau camin fara sa fi fost vaccinat - decizie care a cantarit mult, de asemenea.

SUA: Copiii nevaccinati nu mai sunt tratati de medic

In SUA se mizeaza pe alta strategie: medicii au inceput deja sa nu-i mai trateze pe copiii nevaccinati. Iar asta se intampla cu sprijinul Academiei Americane a Pediatrilor, relateaza Forbes.

Aici s-au facut publice mai multe studii privind efectele vaccinurilor, care au fost puse la dispozitia medicilor petriatri, pentru ca acestia sa poata raspunde la intrebarile parintilor inca ezitanti in ceea ce priveste imunizarea.

Practic, de la parintii care refuzau medicul (atunci cand acesta propunea vaccinarea) s-a ajuns la situatia in care parintii sa fie refuzati de medici.

Asta dupa ce au exista situatii cum a fost cea dintr-un parc Disneyland, unde a izbucnit o epidemie de rujeola in 2015.

Trendul de a refuza tratarea copiilor nevaccinati nu e unul recent. Statisticile din 2013 aratau ca unul din opt medici petriatri trimitea acasa parintii care veneau cu un copil care nu fusese vaccinat. Numarul era atunci dublu fata de cel din 2006.

Situatia a fost una dezbatuta in fel si chip in SUA, comportamentul acestor medici ramanand unul controversat din moment ce Academia Americana a Pediatrilor (AAP) nu luase niciun fel de pozitie, nearatand sprijin pentru niciuna dintre tabere. Recent, insa, desi fatis nu a aratat ca e de partea medicilor care refuza anumiti pacienti, AAP, chiar daca sfatuieste medicii sa nu refuze la tratament copiii nevaccinati, insista ca doctorii sa incerce sa-i convinga pe parinti sa-si imunizeze copiii.

Pana si AAP accepta ca se poate lua, in cele din urma, hotararea refuzarii tratarii copiilor nevaccinati, desi "aceasta decizie nu trebuie luata usor" si nici fara a lua in consideratie si a respecta motivele pentru care parintii fac o astfel de alegere, dupa cum sustine institutia.

"In cele din urma, medicul pediatru poate lua in considerare rufuzul de a trata familiile care scot din calcul vaccinarea", se arata intr-un raport al AAP. Practic, aceasta schimbare de atitudine din partea institutiei a facut ca din ce in ce mai multi medici sa refuze la tratament copiii neimunizati.

Exceptie fac insa copiii care nu pot fi vaccinati din motive medicale.

Medicul Phil Boucher, din Lincoln, Nebraska, declara ca primeste in cabinetul sau si parinti care sunt ezitanti in ceea ce priveste vaccinarea si ca, de obicei, acestia sunt convinsi in cele din urma sa accepte imunizarea. Accepta astfel de cazuri mai ales daca e vorba de un copil aflat in primele luni de viata, pentru a se asigura ca acesta se afla in afara oricarui pericol.

Insa daca nu se fac progrese intr-o perioada de 4 - 6 luni si nu se ajunge la vaccin, atunci parintilor li se spune sa-si caute alt medic pediatru.

"Consider ca imunizarea este fundatia practicii pediatrice", explica medicul. "Relatia pediatru-parinte-pacient este cladita pe incredere. Daca parintii nu au incredere in opinia mea medicala, e dificil sa mentinem aceasta relatie", mai afirma medicul.

In ceea ce priveste motivele refuzului imunizarii, acestea sunt mai diverse decat s-ar crede: cei mai multi parinti se gandesc la disconfortul creat copilului de vaccin. Altii, aproape la fel de multi, se tem de efectele adverse, de cum va reactiona sistemul imunitar al copilului in urma vaccinului. Multi vad insa vaccinul ca pe ceva inutil.

In medie, statisticile din SUA au aratat ca e nevoie de 16 saptamani pana ce un parinte ezitant sa fie convins legat de vaccinare.

Marea Britanie: Vaccinul nu e obligatoriu, dar e incurajat

Si mai avem exemplul Marii Britanii, si mai aproape de noi. Aici, vaccinarea copiilor ramane la latitudinea parintilor. Chiar si asa, Guvernul incurajeaza imunizarea copiilor si acorda bonusuri medicilor de familie pentru obtinerea unor rate inalte de vaccinare.

Astfel, medicii de familie primesc bonusuri considerabile daca inregistreaza un procent de vaccinare de peste 90% a copiilor inregistrati la ei, unele reduse daca rata imunizarii e de peste 70% si niciun bonus daca nu depasesc acest prag.

Chiar si in aceste conditii, nivelele de imunizare nu sunt cele recomandate.

Si aici, la fel ca in SUA, s-a ajuns la "stergerea" unor familii din registrul medicului, daca acestea au refuzat in mod repetat imunizarea.

In 2004, rata imunizarii MMR a scazut in Anglia la 80% si in Tara Galilor la 78%. A urmat o explozie a cazurilor de rujeola, in 2012 fiind inregistrate peste 2.000 in Anglia si Tara Galilor. Intr-un singur oras, Swansea, erau inregistrate 664 de cazuri, din care unul s-a dovedit mortal.

Ulterior, rata imunizarii a urcat, in 2014 - 2015, la peste 95% in Scotia, Tara Galilor si Iranda de Nord, adica nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In Anglia, in perioada mentionata, a fost de 92%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccinare Romania, #epidemie rujeaola Romania, #vaccinare obligatorie tari, #vaccinare Marea Britanie, #vaccinare SUA , #epidemie rujeola