Medicii de familie il contrazic cu date certe pe ministrul Bodog, care a anuntat cifre incorecte despre rata de vaccinare

Vineri, 11 August 2017, ora 20:22
9687 citiri
Medicii de familie il contrazic cu date certe pe ministrul Bodog, care a anuntat cifre incorecte despre rata de vaccinare
Foto: Facebook/Florian Bodog

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, este contrazis de Societatea Nationala de Medicina Familiei, privind rata de vaccinare in tara, social-democratul anuntand un nivel mult mai scazut decat cel real.

"Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a luat act cu surprindere de declaratiile repetate ale domnului ministru al Sanatatii, Florian Bodog, in legatura cu faptul ca, la preluarea mandatului sau, acoperirea vaccinala in Romania era de 15%.

Nu intelegem cine ii dezinformeaza pe domnul ministru si pe domnul prim-ministru, care a preluat cifrele, in conditiile in care rapoartele oficiale spun altceva", se arata intr-un comunicat al SNMF.

In continuare, este prezentata o analiza a rezultatelor estimarii acoperirii vaccinale la varsta de un an si jumatate, pentru copiii nascuti in iulie 2015, efectuata in luna februarie 2017. Iata care este acoperirea vaccinala:

  • o doza BCG - 96,8%
  • 3 doze hepatitic B pediatric - 92%
  • 3 doze DTP - 82,8%
  • 3 doze VPI - 82,8%
  • 3 doze Hib - 82,8%
  • o doza ROR (rujeola - oreion - rubeola) - 86,5%

Sursa citata noteaza ca cifrele sunt confirmate si in "Nota de informare privind Programul National de Vaccinare", din 26 iulie, care a fost inaintata Ministerului Sanatatii.

"In conditiile in care in Romania evolueaza o epidemie de rujeola cu consecinte dramatice, consideram ca deformarea realitatii nu ajuta eforturilor de a salva vieti. De asemenea, pe fondul lipsei cronice a vaccinurilor, in special a vaccinului hexavalent, consideram ca procente de 82,8% nu pot fi obtinute altfel decat cu implicare si devotament din partea medicilor de familie!

Tentativa anumitor autoritati nationale sau judetene de a incerca sa culpabilizeze medicii de familie pentru acoperiri vaccinale scazute este total nepotrivita in conditiile in care, in aceste zile, aceste autoritati trebuie sa fie alaturi de medicii de familie si sa sprijine eforturile de a vaccina un numar cat mai mare de copii!

De asemenea, solicitam Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa gaseasca solutii pentru a atrage medicii de familie in zonele rurale, astfel incat toata populatia tarii sa beneficieze de servicii medicale si, implicit, de servicii de vaccinare", se mai arata in comunicatul SNMF.

Si fostul ministru Vlad Voiculescu l-a acuzat pe premierul Mihai Tudose ca minte cu privire la gradul de vaccinare a copiilor.

Delaratia care a atras atentia a fost facuta, miercuri seara, de premierul Mihai Tudose la Antena 3: "Este nedrept si domnul ministru Bodog nu spune si nu a spus nimeni. La inceputul mandatului domniei sale, gradul de vaccinare a copiilor era sub 15% pentru vaccinurile obligatorii. De aici am plecat (cu legea vaccinarii - n.red.). Este incredibil".

F.N.

#Societatea Nationala Medicina Familiei acoperire vaccinala, #Bodog acoperire vaccinala, #Bodog vaccinuri rujeola , #epidemie rujeola