IPS Teodosie, la procesul in care contesta interzicerea pelerinajelor: "Nu facem niciun abuz, dimpotriva vrem sa oprim niste exagerari, ca sa nu le zic abuzuri"

Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 18:12
4756 citiri
IPS Teodosie, la procesul in care contesta interzicerea pelerinajelor: "Nu facem niciun abuz, dimpotriva vrem sa oprim niste exagerari, ca sa nu le zic abuzuri"
Arhiepiscopul Teodosie

Magistratii Tribunalului Constanta au amanat pentru miercuri luarea unei decizii in procesul intentat de Arhiepiscopia Tomisului prin care se solicita suspendarea hotararii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) ce interzice participarea la procesiunile si pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau resedinta in localitatile in care se desfasoara aceste activitati.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat ca orice om trebuie sa aiba asigurata libertatea de exprimare si la religie.

"Vrem ca astazi sa ne aparam drepturile de a avea cale libera spre Pestera Sfantului Apostol Andrei in zilele randuite de praznic, pe 29 si pe 30 noiembrie. De asemenea, iata, aceste restrictii prin care crestinii nu au voie sa intre in biserica nu sunt firesti. Acest virus ataca mai ales plamanii. Noi trebuie sa-i imbolnavim de plamani? Eu simt nevoia sa-i apar. Ca pastor imi apar turma cea cuvantatoare, oamenii de credinta. Credinciosii mi-au cerut sa fiu portavocea lor, sa ii apar, sa li se dea voie sa fie in biserica. Sunt drepturile noastre constitutionale, drepturile omului de asemenea specifica ca orice om trebuie sa aiba asigurata libertatea de exprimare, libertatea de religie. Nu facem niciun abuz, dimpotriva, vrem sa oprim niste exagerari, ca sa nu le zic abuzuri, desi sunt, ca sa putem sa ne intalnim datele credintei noastre. Avem dreptul acesta si prin Constitutie, si prin Carta drepturilor omului, astfel incat trebuie sa ni se puna noua dreptul la libertate care ne-a fost ingradit", a spus IPS Teodosie, inainte de a intra in sala de judecata.

Potrivit avocatei Arhiepiscopiei Tomisului, interzicerea pelerinajului este "o discriminare nepermisa".

"Astazi este un termen care s-a acordat la solicitarea mea, este un termen de judecare pe urgenta si se judeca strict suspendarea hotararii CJSU nr.72 din 10.11.2020, pana la definitivarea acestei judecati. Termenul cand am depus noi actiunea a fost dat automat de catre calculator pe 4 decembrie. Or, principalul motiv pentru care noi am inaintat aceasta actiune a fost pelerinajul Sfantului Andrei, cel care a intemeiat crestinismul in Romania. Ceea ce voi invoca, in primul rand, este o discriminare nepermisa, este vorba de incalcarea legii fundamentale a statului roman, Constitutia Romaniei", a declarat avocata Diana Iovanovici Sosoaca.

Tribunalul Constanta a admis luni cererea Arhiepiscopiei Tomisului de preschimbare a termenului de judecata pentru 24 noiembrie, dupa ce initial fusese stabilita data de 4 decembrie, in procesul intentat cu privire la hotararea CJSU ce interzice participarea la procesiunile si pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau resedinta in localitatile in care se desfasoara aceste activitati.

Cititi si:

IPS Teodosie insista cu pelerinajului de Sf. Andrei, desi Constanta e in stare critica. Reactia taioasa a lui CTP

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că poliţiştii din Eforie au fost sesizaţi, joi seara, cu privind la faptul că în timp ce se deplasa cu...
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
#Constanta, #proces, #pelerinaj, #SF, #andrei, #cjsu, #hotarare , #proces