Editorial Draga bugetarule

Duminica, 23 Mai 2010, ora 13:24
3916 citiri
Editorial Draga bugetarule

In primul rand, nu te mai uita in gura liderilor tai de sindicat. Nu va leaga nimic. Tu mergi la padure cu doua plase intr-o masina din 2001 luata in rate pe 10 ani, el merge la munte cu suv-ul.

Daca esti dascal: tu ai ore, el are ore, dar primeste leafa si pentru ca iti spune ca ai ore prea multe. Eu iti spun ca ai prea putine. E drept, consumul tau psihic e foarte mare, dar si al unui consultant financiar intr-o firma de leasing.

Munceste 40 de ore pe saptamana, dublu fata de tine, si i-a scazut salariul acum 6 luni cu o treime. N-a iesit in strada, pentru ca la usa firmei pandesc 10 la coada. Nu e titular pe viata, indiferent daca dicteaza copiilor un comentariu literar sau isi face fise acasa cateva ceasuri.

Esti din a doua categorie? Pai atunci de ce faci greva ca sa-i ajuti pe cei din prima, care se tem sa nu-si piarda din leafa pe care o iau degeaba? Ca sa nu ti-o taie? Ok, si ce sa faca, sa tipareasca bani pentru tine? Mai bine vino si spune-mi de ce-i platesc salariu si lui, iesi in strada ca sa-l dai afara, si astfel, poate scapi cu leafa netaiata. Poate ti-o majoreaza.

Daca esti medic: ai consultatii de la 8, dar vii la 10, cand deja la tine la usa e nenorocire. Lui lelea Silvia i s-a imputit deja smantana, iar curcanul e aproape lesinat. Le dai unei asistente, sa le puna bine, in timp ce o certi pe batrana: de ce cara daca are reumatism? Iti spune ca o arde stomacul de la pastilele pentru durere, nu-i mai faci o tura de analize, dar ii schimbi reteta. Au trecut doua minute. Sa intre urmatorul!

Aa, esti un neurochirurg in varsta de 35 de ani? Nici tu nu ai mai mult de 5 ore pe zi de lucru. Salvezi vieti? Si ce, te aia de-ai dus la Medicina, ca sa-ti fiu recunoscator? Ti-ai asumat un stil de viata, si stiai ca n-o sa mori sarac. Oricum, leafa e pentru tigari.

Nu operezi zilnic, pentru ca spitalul nu are destui bani. Dar asta si pentru ca la tine pe sectie e o asistenta la doua paturi, nu la 15. Trebuiau angajate tote pilele. Spun-i liderului tau de sindicat ca preiei munca colegului care a implinit 65 de ani, cu tot cu leafa. Asa o sa faci doua operatii pe zi si n-o sa-i fie nimanui frica. Tu esti tanar, nu-ti tremura mana. Nu vrea? Desigur ca nu, chirurgul in varsta e taica-su!

Daca esti lucrator la primarie: numara hartiile pe care le ai in fata. Sunt 120? Sase dosare pentru autorizatie de construire. Daca nu sunt toate documentele, trimiti o scrisoare cu "va comunicam prin prezenta", daca sunt, pui stampila. In total, doua ore de munca.

Aa, n-are toate actele, dar a venit cu o sacosa? Nu-i niciun bai, vorbesti tu cu colegul de la biroul de vis-a-vis, dar pentru asta, poate mai gasiti dumneavoastra vreo sacosa.

Daca esti judecator: ai o suta de dosare sub brat? Nu vad care e problema. Intri in sala o data pe saptamana, in rest, le studiezi. Tu stii cat dureaza sa audiezi martorii, pui termene in functie de asta. Nu-ti impune nimeni sa solutionezi intr-o luna, asa ca te intinzi.

Dar daca te intinzi, de ce pronunti porcarii? Pentru ca poti, si nu te trage nimeni la raspundere. Nu mor oameni din cauza ta, doar se imbolnavesc. Daca n-au bani, ajung pe mana unui medic tanar, fara experienta, sictirit din cauza banilor putini pe care-i castiga, si in cel mai rau caz, mor, iar ala de la compartimentul "Decese", pila cuiva, ii scrie numele gresit in catastif. Asa ca figureaza viu, deci alegator, deci inca un tampit.

... Sunt niste extreme? Asa-i! Dar sunt tare multe, si nu le corecteaza nimeni. De ce a fi bugetar e visul celor mai multi? Pentru ca intre momentul angajarii si cel al pensionarii nu-ti impune nimeni performanta.

Exceptiile sunt rezultatul unor framantari individuale, care n-au nicio legatura cu sistemul. Sunt esecurile unei lumi de nesimtiti. Si sunt putine

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bugetari disponibilizarei, #bugetari reduceri salarii , #functionari publici