Opinii: Nepriceperea la romani

Luni, 21 Iunie 2010, ora 18:10
3832 citiri
Opinii: Nepriceperea la romani

In timpul primului razboi mondial, armatele romanesti pierd cateva batalii si se retrag in Moldova.

Intrebat de ce a fost pierduta batalia cu armata germana, un soldat roman raspunde: "N-avem scule!" Armata noastra se reorganizeaza, luptele continua, iar acelasi soldat este intrebat din nou: "Acum avem scule noi, ne putem bate si castiga batalia cu nemtii?", iar soldatul raspunde: "Avem scule, da' n-avem nemti!".

Mereu ne aducem cu placere aminte de "regii nemti" care ne-au condus. Uneori, nostalgicii spun ca mai bine ne ocupau nemtii si ramaneau aici pentru totdeauna, doar-doar ne-ar fi dus pe calea cea buna, sa ne inoculeze specificul lor, caci pe al nostru l-am uitat, in goana nebuna a istoriei.

Pusi intre rusi si turci, am uitat ce suntem si ne plangem adesea de vitregiile istoriei pentru a ne justifica naravurile. Cert este ca am luat de la cei care ne-au contropit doar ce a fost mai rau.

De cand cu intrarea in NATO si si UE a devenit un obicei la romani sa se importe masiv, fara nici cea mai mica grija pentru adaptare. E binecunoscuta teoria sociologica a "Formelor fara fond" a lui Titu Maiorescu, cel care prin secolul al XIX-lea critica dur invazia formelor straine in cultura si societatea noastra. Fara nici cea mai mica grija pentru specificul nostru national, preluam cu ghiotura tot ce e strain. Totul e adesea strain de noi, nepotrivit, forme neadaptate fondului nostru national.

Obiceiuri paguboase

"Nepotismul" si "cumetria" sunt doi termeni prin care ne-am invatat sa descriem increngatura, caracatita ce a acaparat Romania in anii post-decembristi in privinta angajarilor in sectorul bugetar. Aceste paguboase obiceiuri inlocuiesc la noi, de ani buni, priceperea. Sunt, in mod sigur, trasaturi definitorii pentru noi, si ar trebuie sa le includem in "brandingul" de tara.

Ne place sa privin cu jind spre alte popoare, sa le laudam admirativ trasaturile definitorii. Cel mai mult ii admiram pe germani. Nu degeaba am ajuns sa ne dorim un prim-ministru, chiar un presedinte neamt.

Cu siguranta va veni si vremea lui Iohannis. Poate cand si-o da duhul guvernul Boc. Pana atunci, ne vom afunda si mai tare, striviti de propria noastra nepricepere. Romania este, in mare parte, pe mana unor neica-nimeni, niste amatori, diletanti, nespecializati in ceea ce ar trebui sa stie pentru a putea sa-si faca treaba bine.

Toate pipitele au ajuns secretare prin primarii, fie ele nurorile cuiva sus-pus, nepotica unui director sau amanta vreunui "grangure". Vreunui lenes, un baiat de bani gata, trebuie sa ii "mearga" cartea de munca si este si el angajat pe un post care, daca nu exista, trebuie inventat!

"Lipitorile" bugetare

S-a angajat cu toptanul: profesori, functionari, contabili, diversi contopisti prin cele mai ascunse colturi ale primariilor si ale diverselor institutii hranite de sanul generos al bugetului, toti cu rostul de a "suge" banii din fondurile de salarii.

De cele mai multe ori, aceste "lipitori" sunt complet inutile. Exemplele sunt multiple: constatam acum cativa ani intr-o primarie de comuna din lunca Dunarii cum un functionaras responsabil cu inregistrarea unor cereri nu prea stia cum se face o asemenea hartie.

Ma intreb de ce oare s-a mai chinuit statul sa cheltuie milioane de dolari cu bursele speciale ale Guvernului Romaniei, daca noi inca ne mai lasam pe mana unor asemenea oameni. "Lipitorile" sunt atat de multe prin unele primarii de comune, incat, intr-o zi sunt mai putini cetatenii care calca pragul institutiei decat angajati ai acelei institutii!

Si mai uimit am fost vara trecuta cand tot un asemenea "priceput" nu stia cum se face un certificat de deces. Si nu facea asta de ieri de azi, ci de ani buni. Trista realitate. Omul se uita perplex la foaia de hartie, nu mai zic ca a gresit-o de vreo doua ori. Dupa o ora de concentrare a reusit sa o completeze si sa permita inmormantarea.

Daca ne uitam putin prin birourile unde s-au cocotat "lipitorile", vedem ca beneficiaza de ceva confort. Aproape ca nu exista birou fara aer conditionat, fridiger si toate accesoriile necesare. Totul spre bunastarea acestor inalti "profesionisti". De aici, de jos, ar trebui sa inceapa Guvernul sa taie din cheltuielile publice.

Situatia nu este insa generalizata. Un exemplu concludent: Administratia Financiara din sectorul 6 al Bucurestiului chiar este de un inalt profesionalism. Nu este intrebare care sa ramana fara raspuns. De acolo am iesit uimit ca, in sfarsit, avem si noi oameni care stiu sa isi faca meseria. Dar sunt, inca, prea putini. Poate ca "Judecata cea din Urma" a disponibilizarilor bugetare va mai separa graul de neghina.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...