Avocatul Poporului s-a autosesizat privind epidemia de gripa si scandalul apei potabile din Bucuresti

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 18:40
3815 citiri
Avocatul Poporului s-a autosesizat privind epidemia de gripa si scandalul apei potabile din Bucuresti
Foto: Arhiva Pixabay

Avocatul Poporului s-a autosesizat, sambata, cu privire la epidemia de gripa si cresterea numarului pacientilor afectati, cerand informatii de la Ministerul Sanatatii si Institutul de Sanatate Publica referitor la masurile dispuse in prezent.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cresterea ingrijoratoare a numarului de pacienti afectati de gripa si solicita informatii din partea Ministerului Sanatatii si a Institutului de Sanatate Publica cu privire la masurile dispuse in prezent, precum si strategia de prevenire a aparitiei unor situatii asemanatoare, pentru viitor.

Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22 si art. 34 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si dreptul la ocrotirea sanatatii", precizeaza reprezentantii Avocatului Poporului, intr-un comunicat de presa remis sambata.

Sursa citata mai precizeaza ca "in Romania s-a declarat epidemie de gripa, dupa ce specialistii Institutului de Sanatate Publica au constatat ca ultimele doua saptamani au avut caracter epidemic".

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat saptamana aceasta ca a fost declarata oficial epidemia de gripa.

Numarul deceselor cauzate de virusul gripal in acest sezon a ajuns la 68, niciuna dintre victime fiind vaccinata.

Citeste si Suntem in plina epidemie de gripa: Care sunt simptomele si cum ne putem proteja

Autosesizare si privind apa potabila din Capitala

Avocatul Poporului s-a autosesisat, sambata, si asupra problemei apei potabile din mai multe sectoare din Bucuresti, solicitand informatii din partea mai multor institutii despre calitatea apei potabile si cauzele poluarii acesteia.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la recentul incident legat de posibila lipsa de potabilitate a apei in anumite sectoare din Bucuresti si solicita informatii din partea Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (Laborator calitate apa), aflat in coordonarea Ministerului Cercetarii si Inovarii, Garzii de Mediu, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, precum si Administratiei Nationale 'Apele Romane', pentru a comunica situatia actuala a calitatii apei potabile la nivelul Municipiului Bucuresti, cauzele poluarii apei, planurile avute in vedere pentru remedierea problemei semnalate, precum si strategia de prevenire a aparitiei unor situatii asemanatoare, pentru viito", au transmis reprezentantii Avocatului Poporului, intr-un comunicat de presa remis, sambata.

Sursa mentionata mai spune ca "sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 34 si art. 35 din Constitutia Romaniei privind dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la un mediu sanatos".

Reactia Avocatului Poporului vine dupa ce ministrul Sorina Pintea a anuntat, saptamana aceasta, ca a cerut o ancheta despre modul in care Apa Nova a comunicat cetatenilor privind calitatea apei, in conditiile in care DSP a precizat ca patru probe de apa luate din Capitala demonstreaza ca nivelul de clor este mai mare de cinci ori fata de limita admisa.

De acealalta parte, Apa Nova a informat ca rezultatele analizelor efectuate reconfirma si atesta potabilitatea apei distribuita de companie consumatorilor. Distribuitorul de apa mai a mai mentionat ca a crescut concentratia de clor din cauza topirii zapezii si a ghetii, insa valorile sunt in limitele normale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Avocatul Poporului epidemie gripa , #gripa