INTERVIU Epidemiologul Emilian Popovici, despre cum pot fi infrante noile tulpini de coronavirus: "Ar trebui sa vaccinam 60% din populatie intr-un an"

Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:01
8765 citiri
INTERVIU Epidemiologul Emilian Popovici, despre cum pot fi infrante noile tulpini de coronavirus: "Ar trebui sa vaccinam 60% din populatie intr-un an"
Emilian Popovici, epidemiolog/FB

Este esential ca, in cel mult un an, sa vaccinam 60% din populatie astfel incat aparitia mutatiilor coronavirusului, precum cea descoperita in Marea Britanie, sa fie limitata. Asa sustine conferentiarul Emilian Popovici, vicepresedintele Societiatii Romane de Epidemiologie, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Medicul asigura ca vaccinul abia aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului este eficient inclusiv impotriva noii tulpini de COVID-19, in ciuda virulentei acesteia. Specialistul afirma insa ca respectarea masurilor de protectie este esentiala, in contextul in care suntem "in plin razboi cu virusul, a carui singura cale de supravietuire o reprezinta mutatiile".

Ziare.com: Cat de mult ar trebui sa ne ingrijoreze aceasta noua mutatie a coronavirusului descoperita in Marea Britanie?

Conf. Emilian Popovici: Destul de mult. Trebuie sa respectam masurile de protectie, pentru ca este un razboi in care noi, populatia generala, oamenii de stiinta, liderii acestei lumi, cauta sa limiteze expansiunea virusului. Virusul, de cealalta parte, cauta sa infecteze si sa supravietuiasca. Si el realizeaza aceasta supravietuire prin mutatii.

Care sunt solutiile? Ce putem face ca aceste mutatii sa fie limitate, pe cat posibil?

In primul rand, ca sa se reduca numarul de mutatii, pe viitor ar trebui sa vaccinam 60% din populatie, in aproximativ un an, si sa reducem astfel la maximum numarul de infectii. Pentru ca e logic. Cu cat reduci numarul de infectii, cu atat ii dai o posibilitate scazuta virusului de a genera o mutatie. Virusul genereaza mutatiile infectand. Si aceasta varianta noua se pare ca a aparut tot la o persoana care avea o imunitate mai slaba care, nereusind sa se debaraseze de virus in timp util, i-a dat posibilitatea acestuia sa genereze mutatii.

Se mai vehiculeaza ideea ca ar fi o varianta de import

Poate fi si o varianta de import, care sa fi ajuns in Marea Britanie dintr-o tara cu posibilitati de testare si de supraveghere a virusului mai reduse.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul European de Control al Bolilor sustin ca tarile ar trebui sa ia masuri suplimentare de protectie. Despre ce masuri ar fi vorba?

Ca sa vorbesti despre masuri suplimentare trebuie sa stii care este nivelul de masuri de la care pleci. Este esential sa stii ca intr-o tara sunt luate deja anumite masuri si sa vezi cu ce poti veni suplimentar, in conditiile unei tulpini cu o virulenta crescuta, ca cea despre care discutam. De asemenea, trebuie sa stii cat este aceasta crestere a transmisabilitatii sau a infectiozitatii or inca nu stim asta.

Se spune ca noua tulpina ar fi cu 70% mai infectioasa. Asa este?

Afirmatia premierului Marii Britanii, Boris Johnson, ca ar fi cu 70% mai infectioasa, nu este sustinuta prin laborator deocamdata. Este o declaratie care se bazeaza pe o declaratie a celor de la Imperial College din Londra, care au spus acest lucru, dar e bazat pe o modelare matematica. Modelarea matematica iti arata o tendinta crescatoare dar nu iti poate preciza, cu exactitate, cu cat reprezinta aceasta crestere.

In Marea Britanie s-a ajuns cu nivelul restrictiilor de la nivel 2 la nivel 4. Cum vi se pare aceasta masura?

Tulpina asta a fost identificata in septembrie, iar in luna noiembrie deja a inlocuit celelalte variante. Deci ea s-a raspandit foarte repede. Acum e greu de spus daca aceasta raspandire este cauzata in exclusivitate de cresterea infectiozitatii sau daca ea a fost cauzata de acel nivel scazut al masurilor - nivelul 2 - despre care ati spus, pe care ei l-au avut pana recent. Lucrurile sunt intr-o dinamica foarte mare acum.

La ce ne putem astepta in perioada urmatoare?

Se incearca deja limitarea raspandirii acestei noi variante, asta fac cam toate tarile in momentul de fata. Pe de alta parte, britanicii au crescut nivelul de masuri de protectie de la 2 la 4, deci se va vedea in dinamica problema, pana la urma. Ceea ce este important e ca, in momentul de fata, studiile arata ca, desi s-au produs niste mutatii in zone esentiale ale virusului, aceste modificari nu duc la modificarea raspunsului la vaccin.

Care ar fi motivul?

Vaccinurile actuale genereaza un raspuns imun care, la randul lui, duce la atacarea virusului pe mai multe segmente. Deci chiar daca s-a produs o modificare la nivelul proteinei Spike, faptul ca raspunsul imun duce la atacarea mai multor segmente ale virusului nu pune deocamdata problema modificarii raspunsului la vaccin.

Deci din punctul acesta de vedere, putem sta linistiti...

Deocamdata, da. Dar trebuie sa fim foarte atenti la viitor, pentru ca aceste mutatii care sa duca la schimbarea raspunsului fata de vaccin se pot produce in cativa ani de zile, deci intr-un timp mai lung, nu in cateva luni de zile. Insa, pe viitor, noi ar trebui sa vaccinam 60% din populatie intr-un an de zile si sa limitam, in acelasi timp, la minimum posibil, numarul de infectii. Asta pentru a nu-i da posibilitatea virusului sa gaseasca inca o persoana sau mai multe cu raspuns imun slab si sa produca alte mutatii majore precum cea de acum.

DSP Bucuresti sustine ca adeverinta Dianei Sosoaca nu este valabila. Senatoarea AUR ameninta cu plangeri penale Senatul, DSP-ul si presa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Emilian popovici gripa covid, #Emilian popovici covid, #vaccin, #tulpina covid , #gripa