Efectul parsiv al renuntarii la masca. A explodat numarul de viroze

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 05:30
4326 citiri
Efectul parsiv al renuntarii la masca. A explodat numarul de viroze

Numarul virozelor a crescut alarmant in Romania o data ce s-a renuntat la portul mastii in spatiile deschise. Intr-o singura saptamana au fost inregistrate 32.000 de cazuri de viroze, dublu fata de perioada similara din 2020.

De asemenea, in perioada 17 - 23 mai au fost raportate 50 de cazuri de gripa clinica, respectiv cazuri cu simptomatologie specifica: febra, tuse si dureri musculare.

"Virusul gripal nu si-a facut simtita prezenta aproape deloc, din cauza masurilor de distantare. Am intrat in colectivitate, au inceput iar sa circule virusurile respiratorii. Masca era o bariera in virusurile cu transmitere respiratorie. Este o foarte buna invatatura pentru toti", a explicat pentru Ziare.com medicul de familie Sandra Alexiu, sefa Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB).

Oscilatiile de temperatura si racelile

Potrivit acesteia, deschiderea tuturor colectivitatilor a dus la revenirea virusurilor respiratorii.

"In ceea ce priveste masca, e foarte clar ca ea ne fereste de infectiile care se transmit prin aer. In momentul in care masca dispare si circulatia este intensa, evident ca racim toti", a tinut sa puncteze medicul de familie.

In mod surprinzator, masca nu ne-a facut mai sensibili.

"Ceea ce se intampla acum e ca ne intoarcem la circulatia normala a virusurilor, iar in perioadele reci si umede virusurile respiratorii circula. Nu a fost foarte cald, a fost umezeala, ploaie, frig. Si azi am consultat o gramada de pacienti, cu febra, cu dureri musculare", a completat sefa AMFB.

Simptomele sunt mai putine cand sunt restrictii

In privinta celor 50 de cazuri de gripa clinica, neconfirmata, mentionate in cea mai recenta raportare a Institutului National de Sanatate Publica (INSP), medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), spune ca orice persoana care are febra, tuse, stare generala alterata, e suspecta de gripa.

"E o crestere a numarului de viroze. Explicatia e puterea mastii si colectivitatea. Aceste simptome respiratorii au scazut in momentul in care a existat starea de urgenta si s-au mentinut la valori ridicate in momentul in care a inceput scoala", a explicat Gindrovel Dumitra.

Citeste si:
Măsuri de relaxare pregătite pentru Revelion: Petreceri în stradă, magazine cu program prelungit și fără mască în aer liber
Măsuri de relaxare pregătite pentru Revelion: Petreceri în stradă, magazine cu program prelungit și fără mască în aer liber
CNSU urmează să aibă miercuri, 8 decembrie, o şedinţă în care va discuta despre măsurile care vor fi impuse pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă. Potrivit unor surse oficiale, de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...