Efectul parsiv al renuntarii la masca. A explodat numarul de viroze

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 05:30
4790 citiri
Efectul parsiv al renuntarii la masca. A explodat numarul de viroze
Masca de protectie facea ca virusurile sa nu se transmita cu atata usurinta/ FOTO Pixabay

Numarul virozelor a crescut alarmant in Romania o data ce s-a renuntat la portul mastii in spatiile deschise. Intr-o singura saptamana au fost inregistrate 32.000 de cazuri de viroze, dublu fata de perioada similara din 2020.

De asemenea, in perioada 17 - 23 mai au fost raportate 50 de cazuri de gripa clinica, respectiv cazuri cu simptomatologie specifica: febra, tuse si dureri musculare.

"Virusul gripal nu si-a facut simtita prezenta aproape deloc, din cauza masurilor de distantare. Am intrat in colectivitate, au inceput iar sa circule virusurile respiratorii. Masca era o bariera in virusurile cu transmitere respiratorie. Este o foarte buna invatatura pentru toti", a explicat pentru Ziare.com medicul de familie Sandra Alexiu, sefa Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB).

Oscilatiile de temperatura si racelile

Potrivit acesteia, deschiderea tuturor colectivitatilor a dus la revenirea virusurilor respiratorii.

"In ceea ce priveste masca, e foarte clar ca ea ne fereste de infectiile care se transmit prin aer. In momentul in care masca dispare si circulatia este intensa, evident ca racim toti", a tinut sa puncteze medicul de familie.

In mod surprinzator, masca nu ne-a facut mai sensibili.

"Ceea ce se intampla acum e ca ne intoarcem la circulatia normala a virusurilor, iar in perioadele reci si umede virusurile respiratorii circula. Nu a fost foarte cald, a fost umezeala, ploaie, frig. Si azi am consultat o gramada de pacienti, cu febra, cu dureri musculare", a completat sefa AMFB.

Simptomele sunt mai putine cand sunt restrictii

In privinta celor 50 de cazuri de gripa clinica, neconfirmata, mentionate in cea mai recenta raportare a Institutului National de Sanatate Publica (INSP), medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), spune ca orice persoana care are febra, tuse, stare generala alterata, e suspecta de gripa.

"E o crestere a numarului de viroze. Explicatia e puterea mastii si colectivitatea. Aceste simptome respiratorii au scazut in momentul in care a existat starea de urgenta si s-au mentinut la valori ridicate in momentul in care a inceput scoala", a explicat Gindrovel Dumitra.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#masca, #masca de protectie, #masti, #renuntare , #gripa