Numarul romanilor morti de gripa a ajuns la 100

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 13:19
2696 citiri
Numarul romanilor morti de gripa a ajuns la 100
Foto: Arhiva Ziare.com

Gripa continua sa faca victime in Romania, in pofida incalzirii vremii din ultimele zile. Ultimul deces, cel de-al 100-lea, s-a inregistrat la o pacienta in varsta de 78 de ani, din judetul Alba.

Femeia avea conditii medicale preexistente si nu era vaccinata antigripal, transmite, miercuri, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

De ce nu e epidemie

"Specialistii declara epidemie, nu Ministerul Sanatatii. Acum, specialistii spun ca nu este epidemie", a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la inceputul lunii martie, intr-o conferinta de presa, intrebata daca se impune declararea starii de epidemie din cauza numarului mare de decese de gripa.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a explicat si el, pentru Ziare.com, situatia actuala:

"OMS-ul face evaluari in care pune mai multi parametri - populatia unei tari, dimensiunile, gradul de acoperire vaccinala... In Romania sunt mai multe decese decat anul trecut, dar nu s-a schimbat ordinul de marime. Daca ar fi o crestere brusca a numarului de cazuri, sa fie sute de cazuri, Doamne fereste!, atunci sigur ca-ti pui niste probleme.

Dar la o circulatie a virusului cum este cea din acest an, ceva mai mare decat anul trecut, raportat la acest numar de cazuri de viroze si de gripa, nu e un numar mult mai mare de decese, pentru ca avem cu 51% mai multe cazuri de viroze respiratorii. Daca aplicam acelasi parametru la numarul de decese, nu sunt intr-o zona neasteptata.

De aia se spune ca numarul de decese... el nu este asteptat, nu asteapta nimeni sa moara lumea. Se stabileste o marja. Daca am spune ca am avut cu 50% mai multe cazuri si cu 300% mai multe decese, atunci iti pui niste probleme, dar daca ai cu 50% mai multe cazuri si cu 50% mai multe decese, atunci este 'asteptat', adica nu e neobisnuit. Diferentele mari fata de sezonul trecut sunt cauzate de faptul ca in sezonul trecut in aceasta perioada deja curba incepuse sa scada. E decalat sezonul cu 2-3 saptamani".

Medicul a spus si ca, in perioada urmatoare, se asteapta ca numarul imbolnavirilor si deceselor sa scada sau cel putin sa ramana la acelasi nivel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#gripa decese epidemie , #gripa