Gripa violentă se suprapune peste valul 4 de COVID-19. Epidemiolog: ”Așteptăm să vedem cum va evolua în țara noastră”

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 21:30
3855 citiri
Gripa violentă se suprapune peste valul 4 de COVID-19. Epidemiolog: ”Așteptăm să vedem cum va evolua în țara noastră”
Punctul maxim al sezonului gripal se apropie FOTO: Unslash.com

Sezonul gripal din acest an ar putea fi unul sever, avertizează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Iar, adăugat pandemiei de COVID-19, riscă să determine ”consecințe serioase” prin presiunea suplimentară asupra sistemului sanitar.

Tulpina din acest an ar afecta mai mult vârsnicii

În Croaţia, de exemplu, circulaţia virusului gripal a depăşit deja pragul sezonier ”neobişnuit de devreme”, conform Agerpres.

Tulpina predominantă anul acesta, A (H3N2), afectează mai mult vârstnicii şi este asociată unei eficacităţi mai reduse a vaccinului antigripal, scrie sursa citată.

Detectările timpurii ale acestui subtip ”sunt un indiciu că sezonul gripal care vine ar putea fi sever”, afirmă șeful programului ECDC pentru studierea virusului gripal, Pasi Penttinen.

”O creştere puternică a infecţiilor gripale în timp ce continuă pandemia COVID-19 ar putea avea consecinţe serioase pentru vârstnici şi ar putea pune o presiune suplimentară pe sistemele sanitare aflate deja sub tensiune'”, adaugă responsabilul ECDC.

Epidemiologul Doina Azoicăi: ”Așteptăm să vedem cum va evolua în teritoriul nostru și în emisfera nordică acest sezon epidemic de gripă”

Specialiștii români spun însă că în țara noastră încă nu se poate spune cu certitudine dacă va urma un sezon gripal cu un virus mai virulent.

”În fiecare an, din luna septembrie până în luna aprilie este considerat sezon gripal. Noi avem raportările din emisfera sudică și nu a fost anunțat un sezon epidemic de gripă cu virus gripal mai virulent. Deocamdată nu putem spune că avem un sezon de gripă cu un virus care este mai virulent. Dar sigur că așteptăm să vedem cum va evolua în teritoriul nostru și în emisfera nordică acest sezon epidemic de gripă”, a explicat pentru Ziare.com Prof. Dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

”Copiii foarte mici pot face forme grave de boală și mor”

Mulți au tendința de a nu lua în seamă gripa, mai ales că imaginile din spitalele COVID sunt dea-a dreptul cutremurătoare, iar atenția se îndreaptă acum spre această afecțiune nouă. Însă medicii avertizează că gripa este extrem de periculoasă.

"Gripa nu este percepută la adevărata sa gravitate, fiind tratată de oameni drept o răceală mai puternică, ceea ce este incorect. Gripa are altă cauză, alte simptome, alte mecanisme decât răcelile banale de sezon si poate produce complicații foarte severe, care afectează aproape aceleași grupe de risc ca și COVID, cu o singură mare excepție: copiii foarte mici care pot face forme foarte grave și mor", atrage atenția și medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov și membru al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei pentru Hotnews.ro.

Primul caz de gripă la Iași din acest an

Acum câteva zile, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași s-au confruntat cu primul pacient cu gripă, care a prezentat o simptomatologie asemănătoare COVID-19. După primele investigații s-a speculat că ar fi infecție SARS-CoV-2, însă toate testele COVID-19 au fost negative, scrie BZI.ro.

Este vorba despre o pacientă de peste 50 de ani, din județul Iași, care s-a prezentat la spital cu simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2. Din primele investigații, cadrele medicale au suspecat că este vorba despre un pacient COVID-19, însă testele au ieșit negative.

„Pacienta s-a prezentat la spital cu simptome respiratorii, insuficiență respiratorie, febră, oboseală, dureri musculare. S-au recoltat analize, s-a făcut radiografie și computer tomograf, iar rezultatul a fost ”imagine în geam mat”.

Această imagine este specifică și infecției cu SARS-CoV-2. Pacientei i-au fost recoltate probe pentru testele COVID-19, toate rezultatele fiind negative, și s-a luat în calcul faptul că ar putea fi gripă, astfel că au fost recoltate probe pentru teste gripale, iar acestea au ieșit pozitive.

Da, este primul caz din acest an și este doar începutul. Situația se agravează, având în vedere numărul foarte mare de infectări, și a apărut acum și primul caz de gripă. În consecință, la apariția primelor simptome, pacienții sunt rugați să se prezinte la medic pentru a fi investigați în vederea stabilirii unui diagnostic și inițierea cât mai precoce a unui tratament adecvat”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Două milioane de vaccinuri gripale gratuite pentru acest sezon

Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătăţii intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal, a anunțat instituția la începutul lunii octombrie.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

“Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, eu când am ajuns în minister nu era semnat niciun contract.

Am cerut să se realizeze toate demersurile legale pentru semnarea contractelor și începerea în regim de urgență a campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin cu alte 700 000 de doze, până la cantitatea de 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pe 7 octombrie.

Cine beneficiază de vaccinul anti-gripal gratuit

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Conform medicilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID și face parte din categoriile la risc, poate primi și vaccinul gripal.

De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Campania de vaccinare anti-gripală a început de o săptămână

Pe 20 octombrie 2021 a început oficial campania de vaccinare anti-gripală. De altfel recomandările experților privind începerea imunizării anti-gripale au fost pentru a doua parte a acestei luni, având în vedere că la noi în țară sezonul gripal ține până în primăvară.

Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei, a explicat într-un interviu acordat Hotnews.ro că la noi în țară sezonul gripal ”are o intensitate maximă în lunile februarie-martie. Iar vaccinarea împotriva gripei are o caracteristică: datorită particularităților virusului, în primul și în primul rând, această vaccinare are o perioadă de protecție limitată, în sensul că ea nu durează mai mult de 6 luni pentru a oferi o protecție maximă".

Astfel, medicul avertizează că dacă vaccinarea începe prea devreme, este posibil ca până în luna februarie, când am putea avea un număr mare de cazuri să pierdem deja această protecție.

”Acesta este motivul pentru care de fiecare dată am spus că beneficiul maxim îl obținem atunci când începem vaccinarea în a doua jumătate a lunii octombrie, o continuăm și în luna noiembrie și chiar în luna decembrie", arată coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naţionale de Medicina Familiei.

Vaccinul antigripal se poate face în același timp cu cel anti-COVID

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 din România a declarat pentru Digi 24 că vaccinul anti-COVID nu protejează și împotriva gripei, așa că serul antigripal este în continuare necesar persoanelor vulnerabile.

„Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a spus Gheorghiță.

De ce nu am avut gripă anul trecut

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) mai explică și că restricţiile instituite pentru a preveni răspândirea COVID-19 în perioada sezonului gripal precedent aproape că au eliminat atunci transmiterea gripei în Uniunea Europeană, sugerând că măsuri precum distanţarea şi purtarea măştii sunt de asemenea eficiente împotriva gripei.

Vaccinarea, atât antigripală cât şi anti-COVID-19, oferă protecţie în faţa formelor severe de boală, subliniază ECDC

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#gripa, #vaccinare gripala, #sezon gripal romania, #doina azoicai , #gripa