1 din 4 romani e de acord cu casatoriile gay. Ce cred despre avort si relatia Biserica-bani - sondaj Pew Research Center

Joi, 11 Mai 2017, ora 22:29
11729 citiri
1 din 4 romani e de acord cu casatoriile gay. Ce cred despre avort si relatia Biserica-bani - sondaj Pew Research Center
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii sunt printre cei mai putin toleranti cetateni din centrul si estul Europei in ce priveste casatoriile intre persoanele de acelasi sex, insa sunt printre fruntasi la credinta in Dumnezeu, cel putin la nivel declarativ.

33% dintre romanii cu varste intre 18 si 34 de ani si 23% dintre cei cu varste de la 35 de ani in sus sunt in favoarea casatoriei intre persoanele de acelasi sex, se arata intr-un studiu al Pew Research Center.

La nivelul populatiei adulte, 26% dintre romani sustin casatoriile inte persoanele de acelasi sex, cel mai mare procent, alaturi de Grecia, intre tarile ortodoxe.

Spre comparatie, in Grecia, 45% dintre adultii tineri si 19% dintre ceilalti sunt in favoarea casatoriilor gay, in Polonia sunt in favoare 42 la suta, respectiv 28 la suta, iar in Bulgaria 26%, respectiv 15 la suta.

Cehii sunt cei mai toleranti dintre tarile central si est-europene: 77 la suta dintre adultii tineri si 60 la suta dintre ceilalti sustin casatoriile gay.

In ce priveste avortul, 58 la suta dintre romani sustin ca ar trebui sa fie legal.

De asemenea, atunci cand vine vorba despre opozitie morala puternica fata de anumite aspecte, cifrele sunt interesante:

  • 82 la suta dintre romani sunt impotriva folosirii drogurilor,
  • 87 la suta impotriva prostitutiei,
  • 82 la suta impotriva comportamentului homosexual,
  • 60 la suta impotriva avortului (cu toate ca, asa cum am scris mai sus, 58 la suta sustin ca avortul sa fie legal),
  • 37 la suta impotriva consumului de alcool,
  • 41 la suta impotriva sexului inainte de casatorie,
  • 29 la suta impotriva divortului
  • 24 la suta impotriva folosirii anticonceptionalelor.

Romanii si credinta

In ce priveste credinta religioasa, romanii sunt ortodocsii care merg in cea mai mare proportie saptamanal la biserica. Nu mai putin de 21% dintre locuitorii tarii noastre sustin ca fac acest lucru, fata de 17% in Georgia si Grecia, in conditiile in care 86% dintre romani se declara ortodocsi, spre deosebire de R.Moldova, unde 92% sunt ortodocsi.

95 la suta dintre adultii romani spun ca cred in Dumnezeu.

Aproape doua treimi dintre romani - 65% - sustin ca liderii religiosi au cel putin "ceva influenta" in politica tarii lor, iar 53 la suta dintre cei intervievati sustin ca institutiile religioase se concentreaza prea mult pe obtinerea de bani si de putere.

Nu in ultimul rand, ceva mai mult de jumatate dintre cei intervievati sustin un stat laic, dar doar 27 la suta dintre acestia considera ca nu este nevoie de credinta in Dumnezeu pentru a fi o persoana morala si cu valori, fiind ultimii in Europa Centrala si de Est din acest punct de vedere.

La acest sondaj au raspuns 1.361 de adulti din Romania, intre 1 iulie si 18 octombrie 2015, adica acum aproape doi ani, marja de eroare fiind de plus/minus 4,5%. Metoda aleasa este CAPI (intervievare personala asistata de calculator - n.red.).

Tarile incluse in studiu sunt Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Serbia si Ucraina.

Citește și:
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...