Buhuceanu, despre casatoriile gay: Sper sa nu imbatranesc asteptand binecuvantarea legala Interviu

Luni, 06 Mai 2013, ora 13:31
10857 citiri
Buhuceanu, despre casatoriile gay: Sper sa nu imbatranesc asteptand binecuvantarea legala Interviu
Foto: Arhiva

Presedintele Asociatiei Accept, Florin Buhuceanu, spera ca momentul in care casatoriile gay vor fi acceptate si in Romania nu va fi prea departe. "Casatoria, dreptul de a avea o familie, este un drept fundamental al oricarui om, nu-l poti refuza", spune Buhuceanu.

Asociatia Accept este cea mai cunoscuta si mai influenta organizatie romaneasca de aparare a drepturilor minoritatilor sexuale. Subiectul homosexualitatii in Romania, o tema aproape tabu, a intrat puternic in atentia publica dupa propunerea deputatului Remus Cernea privind legalizarea parteneriatului civil intre homosexuali, dar mai ales dupa atacurile senatorului PNL Puiu Hasotti, potrivit caruia homosexualii sunt "doar niste oameni bolnavi".

Parlamentul European, ingrijorat de opiniile lui Hasotti privind homosexualii

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele Accept, Florin Buhuceanu, considera ca politicienii se folosesc de "grupurile vulnerabile", precum cele ale homosexualilor si lesbienelor, pentru a obtine capital electoral. El neaga declaratiile liderilor politici care sustin ca homosexualii au aceleasi drepturi cu heterosexualii, exemplificand cu dreptul la casatorie.

Casatoriile gay, legalizate in Franta - vot strans in Parlament, proteste ample pe strazi

Buhuceanu spune ca Romania are un decalaj de cateva decenii fata de tarile occidentale in privinta modului in care se raporteaza la homosexuali, anuntand ca vor fi homosexuali "care isi vor cere drepturile in instanta, drepturi pe care le-a acordat legislatia altor tari in ceea ce priveste viata de familie". El si-a manifestat speranta ca nu va "imbatrani" asteptand ca dreptul de se casatori cu partenerul sau sa fie recunoscut si in Romania.

Interviul pe larg, in continuare.

Cum apreciati pozitionarea liderilor politici romani fata de afirmatiile lui Puiu Hasotti? Seful lui politic, Crin Antonescu, a spus ca homosexualii se bucura de toate drepturile de care beneficiaza si majoritatea heterosexuala.

Cum adica avem aceleasi drepturi? Este complet in afara realitatii, nu avem aceleasi drepturi. Uitati-va la Codul Familiei, noi nu putem avea o viata de familie in acceptiunea actualului Cod Civil pentru ca familiile de tip homosexual nu sunt recunoscute in fata legii. Despre ce drepturi egale vorbim?

Dreptul la exprimare... Amintiti-va de cazul de la Muzeul Taranului Roman, cand un film absolut banal, ba chiar o comedie, a fost intrerupt pentru ca asa au decis unii protestatari. Autoritatile, recte Politia si Jandarmeria, au consimtit, au spus ca nu s-a intamplat nimic. Nimeni nu a fost batut, nu-i asa? Autoritatile sunt incapabile sa interpreteze legislatia romana cu privire la infractiunile motivate de ura si sa o aplice.

Protest cu cantece bisericesti la evenimentele MTR dedicate comunitatii gay

Atunci cand vorbim de drepturi egale ar trebui a ne uitam si cum se aplica legea, atat cat avem. In cazul nostru nu se aplica sau se aplica prost, vezi situatia de la CNCD cu Hasotti. E homofobie, dar ne scuzati, la noi politicienii au un alt statut, pot spune orice.

In general, cum vedeti raportarea clasei politice fata de subiectul homosexualitatii?

N-am mari asteptari de la clasa politica, dar lipsa de condamnare ferma a unor astfel de declaratii este totusi surprinzatoare. Traim in secolul 21, suntem tara membra a Uniunii Europene, pretindem ca avem aceleasi valori, dar cand este vorba de a le internaliza si de a le transpune in realitate suntem la ani-lumina distanta fata de ceea ce spunem pe gura.

Arata jalnic o astfel de non-reactie a clasei politice si, mai mult decat atat, multi si-au exprimat de fapt opiniile vehement antihomosexualitate sau moderat antihomosexualitate incurcand planurile, vorbind despre casatoria intre persoane de acelasi sex, desi nu exista niciun proiect de lege pe aceasta tema. Nici macar nu exista un proiect vizand parteneriatul civil, care vizeaza pe toata lumea care nu doreste sa intre in formatul clasic al relatiilor maritale de tip casatorie.

Ca atare, incurcarea acestor planuri nu mi se pare a fi una inocenta, tradeaza o tactica deliberata a multor politicieni care castiga electoral pe seama unor grupuri vulnerabile din societatea romaneasca, cum este grupul gay-lor si lesbienelor.

Cei care se impotrivesc parteneriatului civil intre homosexuali sustin ca o astfel de relatie nu face parte dintre valorile traditionale ale poporului roman? Cum comentati?

Intoleranta nu face parte din setul de valori traditionale pe care il avem ca popor. Cand facem referire la parteneriat trebuie sa ne amintim ca in toate tarile pe care le aratam acum cu degetul ca fiind problematice, cum este Franta, de pilda, exista legislatia parteneriatului inca de la inceputul anilor '90.

Deci exista forme diferite de protejare a familiilor care nu sunt casatorite, traiesc in relatii de concubinaj sau uniune civila. Si asta tintim in Romania, suntem intr-un decalaj de cateva decenii fata de aceste tari, noi n-am cerut casatorie, nici dreptul de a adopta copii. Ori pentru a vorbi public despre lucruri care nu sunt pe agenda mi se pare inacceptabil.

Cand credeti ca va fi pregatita societatea romaneasca pentru a discuta despre casatoria intre persoanele de acelasi sex?

Stiti cum e cu pregatirile, societatea adesea nu este pregatita pentru multe lucruri sau reactioneaza uneori disproportionat, cum s-a intamplat in Franta, unde anumite grupuri au fost manipulate de Biserica Catolica.

Dar politicianul, pe de alta parte, trebuie sa aiba curajul si viziunea pentru a arata ce tip de societate propune. Ori daca vorbim de egalitate in drepturi, societatea trebuie sa-si propuna sa ia in serios acest deziderat si sa faca ceva in directia asta. Casatoria, dreptul de a avea o familie, este un drept fundamental al oricarui om, nu-l poti refuza. Nu-l refuzi unui criminal, nu-l refuzi unui hot, de ce l-ai refuza unei persoane de orientare homosexuala? Pe ce motiv?

Ca atare, pana la urma politicianul formeaza si influenteaza societatea si cred ca exemplul politicienilor francezi este unul onorabil. Au stiut ca vor starni opozitie publica si au mers pana la capat, pentru ca vor o societate in care 'Libertate, egalitate, fraternitate' sa nu fie doar simple vorbe.

Speranta mea este ca politicianul roman va trage cu ochiul la cel francez si va vedea ca poate face lucruri, chiar in conditii de adversitate publica.

Totusi, cand vedeti ca ar fi posibile casatoriile gay in Romania?

M-as feri de proiectii pentru ca vreau sa cred ca nu voi imbatrani in asteptarea unei binecuvantari legale pentru mine si partenerul meu, in Romania, ca cetateni ai acestei tari. Pot oricand sa ma casatoresc cu un cetatean olandez sau spaniol, dar drepturile mele se termina brusc odata ce am intrat pe teritoriul romanesc. Asta e o ipocrizie si este un tratament discriminatoriu, oricum ai spune-o. Este o diferenta de tratament, intr-un fel sunt tratat in Spania, Suedia, Olanda, Belgia, intrutotul alt fel as fi tratat eu si partenerul meu daca am locui in Romania. De ce?

Pe de alta parte exista o directiva europeana privind libertatea de miscare a persoanelor in cadrul Uniunii Europene. Cand vorbim de persoane vorbim si de cupluri, de familii, cum rezolvam problema decalajelor de legislatie in acest domeniu? Avem cupluri casatorite legal in tarile mentionate, care daca se muta temporar sau de lunga durata in Romania nu mai au drepturi ca atare, potrivit starii lor maritale, de casatorie. E un domeniu care va fi reglementat mai degraba pe cale juridica.

Vom avea si in Romania persoane care isi vor cere drepturile in instanta, drepturi pe care le-a acordat legislatia altor tari in ceea ce priveste viata de familie. Instantele romanesti vor trebui pana la urma sa decida ce fac cu drepturile acelor persoane si daca acele cupluri nu vor fi satisfacute vor merge la CEDO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florin Buhuceanu Accept homosexuali, #Florin Buhuceanu casatorii gay, #casatorii gay Romania , #homosexuali