Business Focus: Finanțare și scalare în sistemul medical privat românesc. Interviu cu Sorin Nicolau (Clinica Oana Nicolau)

Elvetia interzice, prin referendum, discriminarea persoanelor gay: Faptasii risca inchisoare

Luni, 10 Februarie 2020, ora 09:57
5203 citiri
Elvetia interzice, prin referendum, discriminarea persoanelor gay: Faptasii risca inchisoare
Foto: Arhiva Pixabay

Elvetienii au aprobat pe larg prin referendum, duminica, o lege care interzice discriminarea pe motive de orientare sexuala.

Prin "da" s-au pronuntat 62% dintre alegatori, in cursul acestui vot care s-a incheiat la pranz ora locala (11:00 GMT), potrivit institutului GFS Bern.

Mathias Reynard, parlamentarul socialist la originea acestei reforme a codului penal elvetian, a salutat la canalul RTS-1 "o zi istorica" si "un semnal magnific pentru toate persoanele vizate".

Marc Frueh, de la micul partid aparator al valorilor crestine UDF, care a lansat acest referendum cu sprijinul Uniunii Democratice de Centru (UDC, dreapta populista), primul partid al tarii, a estimat ca in ciuda esecului sau, recurgerea la vot a fost justificata.

Referendumul "a permis poporului elvetian sa ia o decizie", a declarat el la acelasi canal. El a adaugat insa ca formatiunea sa va ramane vigilenta cu privire la aplicarea reformei.

Noua lege largeste legislatia deja existenta privind discriminarea si apelul la ura rasiala sau religioasa, extinzand-o la orientarea sexuala.

Aceasta reforma a Codului Penal, adoptat in 2018, s-a lovit de opozitia mediilor conservatoare si populiste, care au denuntat o "cenzura" si un atac la "libertatea de exprimare, de constiinta si comert".

Celelalte parti au considerat ca protectia impotriva discriminarii pe motive de orientare sexuala era insuficienta in Elvetia si au cerut sa se voteze prin "da" la reforma.

Sustinatorii textului se bazeaza si pe faptul ca discriminarea pe motive de orientare sexuala este deja sanctionata in alte tari europene si ca ONU, precum si Consiliul Europei, au cerut Elvetiei sa-si consolideze arsenalul impotriva homofobiei.

Noua lege pedepseste denigrarea publica si discriminarea oricarei persoane din cauza orientarii sale sexuale sau orice atitudine menita sa starneasca ura fata de ele, prin scris, vorbire, imagini sau gesturi. Pe de alta parte, ea nu reprima comentariile facute in cercul familial sau intre prieteni.

Restaurantele, hotelurile, companiile de transport, cinematografele sau piscinele nu pot refuza accesul cuiva datorita orientarii sale sexuale. Textul prevede amenzi sau pedepse de pana la trei ani de inchisoare.

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#referendum elvetia discrimare persoane gay , #homosexuali