Frica de a fi homosexual in Rusia

Luni, 23 Martie 2015, ora 21:51
4920 citiri
Frica de a fi homosexual in Rusia
Foto: Hepta.ro

Homosexualii se tem de represalii in Rusia, statul condus de Vladimir Putin permitand violente impotriva comunitatii de LGBT din Rusia.

Prima parada gay a fost organizata in luna mai 2006, la 13 ani dupa ce homosexualitatea a fost decriminalizata in aceasta tara, scriu Nora Fitzgerald si Vladimir Ruvinski, intr-o analiza Politico.

Momentul ar fi trebuit sa fie un eveniment vesel, inceputul unei noi ere de deschidere pentru aceasta comunitate, insa n-a fost asa, sustine sursa citata.

In acea zi, reprezentantii comunitatii au avut confruntari violente cu politia, care a incercat sa opreasca evenimentul. "Am deranjat ceva foarte adanc inradacinat in societatea rusa, o putere foarte rea a intolerantei si violentei", a spus Nikolai Baev, un activist proeminent al LGBT, care a luat parte la mars.

Primarul din Soci: In orasul nostru nu avem homosexuali

Cateva luni mai tarziu, prima lege regionala antigay a fost promulgata la circa 300 de kilometri de Moscova. A fost primul semn oficial ca autoritatile ruse vor opune rezistenta miscarii LGBT, o rezistenta care a crescut si a devenit tot mai violenta, pe masura ce activismul LGBT s-a intensificat la randul sau, in ultimul deceniu.

Legile antigay si violentele impotriva LGBT, in Rusia

Homofobia postsovietica a Rusiei, care porneste de sus, a inceput sa devin tot mai serioasa in urma cu cativa ani, pe masura ce noua comunitate LGBT a devenit tot mai vizibila public.

Unul dintre membrii sai, Dmitri Cijevski, a fost impuscat in ochi in luna noiembrie 2013, in Sankt Petersburg, cand a participat la o intalnire a comunitatii LGBT. Cazul sau este unul dintre zecile de atacuri petrecute in Rusia in ultimii cativa ani, in special de cand presedintele Vladimir Putin a semnat legea federala privind propaganda antigay, in anul 2013.

La sfarsitul anului 2014, o investigatie a relevat o serie de batai, agresiuni si rapiri petrecute in metrou, pe strazi si in cluburi. Din 78 de victime ale violentei homofobice care au fost intervievate in aceasta investigatie, 22 dintre ele au fost prea speriate sa raporteze atacul autoritatilor.

"Crimeea nu are nevoie de homosexuali!" - premier

Baev sustine ca homofobia oficiala a inceput ca o reactie la miscarea gay pride, care a inceput in anul 2006, in Moscova. Curand, legi antigay au inceput sa fie promulgate si in alte locuri din tara.

Agresara lui Cijevski, membrul LGBT care a fost impuscat in Sankt Petersburg, a avut loc in la unul dintre sediile organizatiei non-guvernamentale LaSky, care are centre in toata tara. Directorul din Moscova al acestui ONG, Andrei Beloglazov, sustine ca legile au avut consecinte brutale privind sanatatea publica.

"Cand oamenii se ascund, se muta dintr-un loc in altul si graviteaza catre relatii secrete. Le este frica sa caute asistenta medicala", a spus Beloglazov.

Amenintarea virusului HIV

Una dintre problemele de sanatate cu care se confrunta aceasta comunitate in Rusia este cea a infectiei cu HIV. Tara este, alaturi de alte tari din Europa de Est, una dintre putinele regiuni in care epidemia de SIDA/HIV se inrautateste, potrivit centrelor americane pentru controlul si prevenirea bolilor.

"Numarul de decese de SIDA a crescut in 2013 cu mai mult de 22.000", a spus medicul Vadim Pohrovski, de la centrul federal rus de combatere a SIDA, adaugand ca exista cel putin 200 de noi infectii cu HIV in fiecare zi.

Numarul acestora cazuri a crescut foarte mult, insa, de cand Guvernul rus a inceput represaliile. Noile infectii cu HIV au crescut cu 10 la suta in 2012 si cu 15 la suta in 2014.

Putin, homosexualilor care vin la Soci: Va puteti simti in siguranta, dar sa ne lasati copiii in pace

Pohrovski sustien ca "masurile irelevante" ale guvernului au avut rezultate dezastruoase si doar au exacerbat epidemia: "Politicienii rusi ofera masuri demonstrative, dar irelevante, precum interdictia donarii de sange de catre homosexuali si amprentarea pacientilor infectati cu HIV".

Numarul de infectii cu HIV in randul copiilor cu varste de sub 14 ani acrescut cu 32 la suta in 2014, la fel de mult crescand infectiile si in randul celor cu varste intre 14 si 17 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#homosexuali Rusia, #comunitate LGBT Rusia, #frica homosexuali Rusia, #legi antigay Rusia , #homosexuali