Italia, obligata sa recunoasca legal cuplurile gay - Urmeaza Romania? (Video)

Marti, 21 Iulie 2015, ora 16:41
8573 citiri
Italia, obligata sa recunoasca legal cuplurile gay - Urmeaza Romania? (Video)
Foto: Facebook/Remus Cernea

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Italia, marti, pentru ca nu recunoaste legal cuplurile gay.

CEDO a decis ca Italia va trebui sa adopte o lege care sa reglementeze o forma de uniune civila pentru cuplurile homosexuale, transmite Reuters.

Italia este singura tara mare din vestul Europei care nu recunoaste fie parteneriatele civile, fie casatoriile intre homosexuali, aminteste sursa citata.

Trei cupluri de homosexuali au facut sesizarea in aceasta speta impotriva Italiei la Curtea de la Strasbourg. Acestea s-au plans de faptul ca Italia le discrimineaza din cauza orientarii lor sexuale.

In hotararea lor, cei sapte judecatori de la CEDO au aratat ca Italia trebuie sa acorde mai multe drepturi cuplurilor de acelasi sex.

Prim-ministrul italian Matteo Renzi a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul sau va introduce o lege privind uniunile civile pana la sfarsitul anului.

Proiectul de lege care ar permite uniunile civile este blocat in Senat de mii de amendamente prezentate atat de Opozitie, dar si de unul dintre partenerii de coalitie ai lui Renzi.

Situatia din Romania

Deputatul independent Remus Cernea, initiatorul unei legi care ar duce la recunoasterea parteneriatului civil in Romania, saluta aceasta decizie a CEDO.

"Dupa ce pe data de 22 mai 2015 cetatenii irlandezi au decis prin referendum, cu o larga majoritate, sa recunoasca pentru persoanele LGBT dreptul de a se casatori si dupa ce Curtea Suprema a Statelor Unite a decis in 26 iunie 2015 ca egalitatea in drepturi intre heterosexuali si persoane de acelasi sex trebuie recunoscuta pe intregul teritoriu al federatiei, suntem in fata unei noi decizii cu implicatii majore privind lupta pentru drepturile omului", sustine Cernea, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Moment istoric in SUA: Casatoriile intre persoane de acelasi sex, legalizate in toate statele

Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Deputatul mai arata ca "jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului este obligatorie pentru toate tarile membre ale Consiliului Europei, asadar si pentru Romania".

Cernea sustine ca statul roman va trebui sa recunoasca parteneriatul civil si/sau casatoriile intre persoane de acelasi sex. "Din acest moment nu mai exista nici un fel de scuza pentru a nu o face. Este vorba despre o decizie a unei Curti care este superioara oricarei instante interne, iar deciziile politice nu au cum sa intre in contradictie cu Curtea Europeana a Drepturilor Omului", subliniaza deputatul.

Parada gay la Bucuresti: Remus Cernea, impreuna cu ambasadorul Marii Britanii

Initiativa sa legislativa privind recunoasterea parteneriatului civil a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru munca si protectie sociala si se afla acum pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor (care este decizionala in acest caz), urmand a fi discutata si votata in noua sesiune parlamentara din toamna acestui an.

Parteneriatul civil, respins de parlamentari. ONG-urile acuza: Semanam cu Rusia lui Putin

Cernea considera ca plenul Camerei Deputatilor "va trebui sa adopte initiativa legislativa, in lumina deciziei Curtii Europene. Daca Parlamentul Romaniei nu ar face acest lucru, atunci ar scoate tara noastra din cadrul Consiliului Europei printr-un act de legiferare care ar fi contra unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului".

Quarterly Report - Editia 4

Un politician controversat a fost ales președintele Vietnamului. Forțele de securitate pe care le-a condus au comis nenumărate abuzuri
Un politician controversat a fost ales președintele Vietnamului. Forțele de securitate pe care le-a condus au comis nenumărate abuzuri
Parlamentul vietnamez l-a ales, miercuri, pe ministrul Securităţii Publice, To Lam, în funcţia de preşedinte al statului, într-o mişcare pe care analiştii o văd ca pe o "piatră de...
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Incidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel Ciolacu....
#Italia casatorii gay CEDO, #Italia condamnare CEDO gay, #Romania CEDO casatorii gay , #homosexuali