In premiera in Asia, o tara a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex

Vineri, 17 Mai 2019, ora 09:52
3827 citiri
In premiera in Asia, o tara a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex

Parlamentul taiwanez a legalizat, vineri, casatoria intre persoane de acelasi sex. Aceasta este o premiera in Asia si are loc la doi ani dupa o hotarare in acest sens a celei mai inalte jurisdictii de pe insula.

Deputatii taiwanezi au adoptat cu o larga majoritate o lege care le permite cuplurilor homosexuale sa formeze "uniuni permanente exclusive" si o clauza care-i autorizeaza sa ceara o inscriere de catre administratie in "registrul casatoriilor", relateaza AFP.

Acest vot, care confirma locul Taiwanului in avangarda asiatica in privinta drepturilor homosexualilor, este o victorie a asociatiilor de apararea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), care s-au mobilizat de ani de zile pentru a obtine aceleasi drepturi la casatorie pe care le au cuplurile heterosexuale.

In mai 2017, Curtea Constitutionala a Taiwanului a emis o hotarare prin care constata anticonstitutionalitatea faptului de a priva persoanele de acelasi sex de dreptul de a se casatori.

Curtea a dat, atunci, un termen pana la 24 mai 2019 Guvernului sa modifice legea, precizand ca aceasta casatorie pentru toti va deveni o realitate daca nu se face nimic.

Insa opozitia conservatoare s-a mobilizat si a organizat in noiembrie o serie de referendumuri, in care o majoritate a respins ideea ca o casatorie sa fie definita altfel decat in prezent, adica o uniune intre un barbat si o femeie, ceea ce a redus considerabil marja de manevra legislativa a Guvernului.

Cu mai putin de o saptamana inainte de expirarea ultimatumului, in Parlament s-au depus vineri - Ziua Mondiala impotriva Homofobiei si Transfobiei - trei proiecte de lege vizand sa solutioneze problema uniunilor homosexuale.

Textul cel mai progresist era al Guvernului, dominat de catre presedinta Tsai Ing-wen, singurul care foloseste cuvantul "casatorie".

Sute de sustinatori ai casatoriei pentru toti s-au adunat vineri in fata Parlamentului, in pofida unei ploi torentiale, pentru a exercita presiuni asupra alesilor.

Citeste si:
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
PSD și PNL își ascut cuțitele în cursa pentru "laurii" crizei facturilor la energie
Deși criza facturilor la energie s-a agravat încă de la finalul anului trecut, coaliția de guvernare a așteptat mai bine de două săptămâni până să ia măsuri concrete. În tot acest...
Cum îți dai seama că factura la energie a fost emisă greșit. Primul indiciu este legat de calculul la acelaşi consum
Cum îți dai seama că factura la energie a fost emisă greșit. Primul indiciu este legat de calculul la acelaşi consum
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, 19 ianuarie, că încă nu se cunoaște numărul exact al facturilor emise greșit și a explicat cum își pot da seama consumatorii că...