Primul lider UE care se casatoreste cu o persoana de acelasi sex

Vineri, 15 Mai 2015, ora 08:16
3827 citiri
Primul lider UE care se casatoreste cu o persoana de acelasi sex
Foto: Hepta.ro

Premierul luxemburghez devine, vineri, primul lider in exercitiu din Uniunea Europeana si al doilea din lume care se va casatori cu o persoana de acelasi sex, intr-o tara mica si in cea mai mare parte catolica, vazuta mai degraba ca fiind conservatoare.

Xavier Bettel, in varsta de 42 de ani, si partenerul sau civil Gauthier Destenay se numara printre primii barbati homosexuali care isi vor exercita dreptul de a se casatori de cand Marele Ducat a devenit, in ianuarie, ultima tara UE care a aprobat casatoriile intre persoane de acelasi sex, relateaza Reuters, in pagina electronica.

"Toti sunt calzi si pozitivi", a declarat prezentatorul Stephane Bern, un prieten vechi care va fi invitat la ceremonia civila, relateaza cotidianul Luxemburger Wort. "Nu va fi o ceremonie fastuoasa, dar simbolismul va fi foarte puternic", a adaugat el.

Premierul luxemburghez se va casatori cu partenerul sau de viata, un arhitect belgian

Un avocat care a devenit primarul orasului Luxembourg la varsta de 38 de ani, Bettel a fost deschis fata de sexualitatea sa si a minimizat semnificatia ei. El a subliniat ca si adjunctul sau din cadrul coalitiei este homosexual.

In urma cu cinci ani, Johanna Sigurdardottir, premierul Islandei la vremea respectiva, a devenit primul lider din lume care s-a casatorit cu o persoana de acelasi sex.

Bettel a preluat puterea in urma cu 18 luni, dupa ce partidul sau de centru-dreapta a castigat alegerile care au pus capat celor 19 ani petrecuti la putere de Jean-Claude Juncker, care conduce acum Comisia Europeana la Bruxelles.

La scurt timp dupa ce Parlamentul luxemburghez a devenit cel de-al noualea legislativ european care a deschis calea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, Bettel a declarat pentru Los Angeles Times ca Destenay, un arhitect belgian care ii este partener civil din 2010, l-a cerut in casatorie.

"Am spus Da", a declarat el. "Am doar o viata si nu vreau sa ma ascund", a conchis premierul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#premier Luxemburg homosexual casatorie, #casatorie gay premier Luxemburg , #homosexuali