Seful CCR, despre casatoriile gay: Calea corecta e cea stabilita de Dumnezeu cand a facut lumea

Duminica, 08 Mai 2016, ora 15:50
8178 citiri
Seful CCR, despre casatoriile gay: Calea corecta e cea stabilita de Dumnezeu cand a facut lumea

Presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, a vorbit despre problema casatoriilor gay in Romania, sugerand ca un mariaj normal este cel format dintr-o femeie si un barbat.

Zegrean a dezbatut cu jurnalistii Digi 24 acest subiect, pornind de la faptul ca mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie, sprijinita de Biserica Ortodoxa, a strans circa trei milioane de semnaturi in favoarea revizuirii Constitutiei in sensul definirii casatoriei ca fiind uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie.

Biserica vrea semnaturi pentru modificarea Constitutiei: Casatoria e intre un barbat si o femeie

"Este un subiect care ma preocupa. Avem un dosar in care doi domni care s-au casatorit in Belgia au venit in Romania si au cerut sa li se inregistreze casatoria, iar legea din Romania interzice inregistrarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Am studiat problema, am fost si criticat ca sunt impotriva cuplurilor gay, nu sunt.

In Europa sunt amestecate rau lucrurile: 12 tari accepta casatoria (intre persoane de acelasi sex - n.red.), 17 tari o interzic, sunt tari care accepta uniunea liber consimtita (intre persoane gay - n.red.), sunt tari in lume care sanctioneaza cu moartea relatiile homosexuale, mai exact sapte tari", a declarat Augustin Zegrean.

Seful CCR a aratat ca in "Constitutia Romaniei nu ar fi o interdictie, pentru ca spune 'casatoria liber consimtita intre soti', insa Codul civil vorbeste despre starea civila si interzice casatoria intre persoane de acelasi sex".

Intrebat care ar fi, din punctul sau de vedere, calea corecta, Zegrean a raspuns ca aceasta este "cea stabilita de Dumnezeu cand a facut lumea", insa nu a spus cu subiect si predicat ca ar fi impotriva cuplurilor homosexuale.

Presedintele Curtii a precizat ca este posibil ca prevederile constitutionale sa fie modificate, daca ONG-urile respective aduna numarul necesar de semnaturi si indeplinesc si celelalte conditii. Mentionam ca revizuirea Constitutiei se poate face daca este sustinuta de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot si daca se indeplinesc si alte criterii, cum ar fi ca initiatorii sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii.

"Daca se aduna acele semnaturi si daca se indeplinesc conditiile, noi suntem deja depasiti de povestea asta (...). Dar exista in Constitutie un articol legat de limitele revizuirii Constitutiei, iar noi verificam daca se incalca limitele. Una dintre interdictii este de a diminua garantiile acordate drepturilor omului", a precizat Zegrean.

Intrebat daca ar fi oprit pe strada de unul dintre sustinatorii acestei idei si rugat sa semneze in favoare revizuirii Constitutiei, seful CCR a spus ca nu ar face acest lucru, pentru ca inca este presedintele Curtii.

In incheiere, Augustin Zegrean le-a promis jurnalistilor Digi 24 ca le spune dupa emisiune ce parere are in legatura cu mariajele gay. "Ati oprit inregistrarea?", a intrebat Zegrean zambind, inca pe post, dorind sa se asigure ca nu isi expune opiniile personale in fata telespectatorilor.

Citeste si:
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Dacian Cioloş anunță că Franța va trimite în România trupe NATO: ”Este o nouă garanţie pentru ţara noastră”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a salutat miercuri, 19 ianuarie, decizia președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul țării noastre. ”Salut decizia...
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE a plecat în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Care e versiunea oficială
Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat miercuri...