Zeci de ambasadori au dat o declaratie comuna pentru sprijinul comunitatii LGBTI din Romania

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 22:32
4608 citiri
Zeci de ambasadori au dat o declaratie comuna pentru sprijinul comunitatii LGBTI din Romania

Ambasadorii la Bucuresti ai 30 de state si Reprezentanta Comisiei Europene au dat publicitatii, miercuri, o declaratie comuna in care isi exprima sprijnul si solidaritatea pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender si intersex) din Romania.

"Cu ocazia Zilei Internationale Impotriva Homofobiei, ne exprimam solidaritatea si sprijinul pentru comunitatea LGBTI din Romania. Avand in vedere faptul ca Bucharest Pride Festival 2017 are loc in aceasta perioada, sustinem dreptul legal al acestor comunitati de a folosi aceasta ocazie traditionala pentru a se manifesta intr-un mod pasnic pe data de 20 mai (ora 16:00, Arcul de Triumf) cu scopul de a atrage atentia cu privire la problemele specifice cu care se confrunta", se arata in declaratia comuna.

Semnatarii documentului arata ca drepturile omului si statul de drept alcatuiesc fundatia pe care se sprijina tarile democratice.

"Legislatia internationala in domeniul drepturilor omului porneste de la premisa ca toti indivizii trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati, asa cum prevede Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obliga guvernele sa-si protejeze cetatenii impotriva violentei si discriminarii si sa se asigure ca toti se bucura de sanse egale.

Unele persoane se confrunta in continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientarii si identitatii lor sexuale. Guvernele noastre incearca sa combata astfel de acte prin promovarea drepturilor omului", sustin ambasadorii acreditati la Bucuresti.

Declaratia este semnata de catre ambasadorii din Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Israel, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Uruguay si de Reprezentanta Comisiei Europene.

Camera Deputatilor a adoptat in 9 mai, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Citeste si Zeci de europarlamentari le cer alesilor nostri sa nu includa "familia traditionala" in Constitutie. Niciun roman printre semnatari

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei.

In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Citeste si:
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, a vorbit într-un interviu pentru ProfitTV despre creșterea AUR în sondaje și a declarat că...