EMA a autorizat vaccinarea adolescentilor cu varsta de 12-15 ani cu vaccinul Pfizer-BioNTech

Vineri, 28 Mai 2021, ora 17:55
1890 citiri
EMA a autorizat vaccinarea adolescentilor cu varsta de 12-15 ani cu vaccinul Pfizer-BioNTech
Vaccinul Pfizer va fi administrat si adolescentilor FOTO Pixabay

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a autorizat vineri, 28 mai, vaccinarea adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani cu vaccinul alinatei americano-germane Pfizer/BioNTech.

"Recomandarea este utilizarea vaccinului Comirnaty la copiii de la 12 la 15 ani la fel ca in cazul persoanelor cu varsta de 16 ani si peste. Se administreaza ca doua injectii in muschiul bratului, la cel putin 3 saptamani distanta.

EMA monitorizeaza in continuare siguranta si eficacitatea Comirnaty atat la copii, cat si la adulti", au transmis reprezentantii EMA.

Agentia americana a medicamentului FDA a autorizat deja vaccinarea adolescentilor americani cu vaccinul Pfizer.

Vaccinul Pfizer este primul care primeste unda verde din partea EMA pentru persoanele de 12,13, 14 si 15 ani. Produsul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech a fost deja autorizat in Statele Unite si Canada.

Copiii care au implinit 12 ani vor primi tot doua injectii, cu aceeasi concentratie ca adultii.

Pfizer se bazeaza pe studii clinice care au aratat o eficienta de 100 la suta pentru aceasta grupa de varsta. Desi majoritatea copiilor dezvolta simptome usoare sau chiar deloc in urma infectarii cu SARS-CoV-2, ei pot contribui la raspandirea virusului.

Autoritatile din Romania au declarat in repetate randuri ca pot incepe vaccinarea copiilor la inceputul lunii iunie, daca EMA autorizeaza vaccinul Pfizer pentru aceste categorii de varsta.

Directoarea executiva a EMA Emer Cooke anunta la inceputul lui mai ca agentia, cu sediul la Amsterdam, urma sa evalueze in mod accelerat date transmise de catre producatorii vaccinului in vederea autorizarii vaccinarii adolescentilor cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani.

Rezultatul acestei evaluari era asteptat initial la inceputul lui iunie.

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat, joi, ca asteapta decizia Asociatiei Europene a Medicamentului (EMA) privind vaccinarea copiilor, iar dupa ce aceasta decizie va fi emisa, Romania va incepe vaccinarea minorilor cat de repede posibil.

"Asteptam cu nerabdare decizia Asociatiei Europene a Medicamentului, cat de repede posibil vom aproba si noi si vom incepe vaccinarea la aceasta grupa de varsta. Evident ca vaccinarea va avea nevoie si de acordul informat al parintelui. Speram sa existe o cat mai mare colaborare cu parintii si cu medicii de familie asa incat copii care nu neaparat sufera si nu dezvolta forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, sa se vaccineze in numar cat mai mare", a declarat Ioana Mihaila.

Ioana Mihaila a fost intrebata, de asemenea, cat de repede va putea incepe vaccinarea copiilor, dupa decizia EMA, ea raspunzand ca totul depinde si de cat de repede vor fi facute modificari in Registrul Electronic de Vaccinare.

"Cred ca depinde cum se iau deciziile in cadrul CNCAV, depinde si cat de repede ne ajustam pe partea procedurala, acele modificari in Registrul electronic de vaccinare si cat de repede transmitem procedurile catre centrele de vaccinare si catre medicii de familie implicati in aceste procese", a mai declarat Mihaila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pfizer vaccin, #EMA, #vaccin COVID , #imunitate vaccin