Moderna anunţă că vaccinul său are o eficienţă de 93% la şase luni după a doua doză

Joi, 05 August 2021, ora 18:02
2086 citiri
Moderna anunţă că vaccinul său are o eficienţă de 93% la şase luni după a doua doză
Moderna obţine un rezultat favorabil în comparaţie cu datele anunţate de companiile Pfizer Inc şi BioNTech FOTO Pixabay

Compania americană Moderna a anunţat joi, 5 august, că vaccinul ei anti-COVID-19 are o eficienţă de aproximativ 93% la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, un procent aproape neschimbat în raport cu eficienţa sa de 94% demonstrată în studiul clinic iniţial, informează Reuters.

Moderna obține astfel un rezultat favorabil în comparație cu datele anunţate de companiile Pfizer Inc şi BioNTech SE săptămâna trecută, potrivit cărora eficienta vaccinului lor scade cu aproximativ 6% la fiecare două luni și ajunge la circa 84% după șase luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Ambele vaccinuri, atât Moderna, cât şi Pfizer-BioNTech, au la bază tehnologia ARN mesager.

"Vaccinul nostru anti-COVID-19 arată o eficacitate durabilă de 93% într-un interval de şase luni, dar recunoaştem că varianta Delta reprezintă o nouă ameninţare importantă, aşadar va trebui să rămânem vigilenţi", a declarat directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel.

Totuşi, o doză de supra-rapel va fi necesară înainte de sosirea iernii, întrucât nivelurile de anticorpi vor scădea cel mai probabil de-a lungul timpului, au precizat reprezentanţii companiei Moderna.

Anunţul intervine într-o perioadă în care oficiali din domeniul sănătăţii publice din lumea întreagă participă la dezbateri pentru a afla dacă aceste doze suplimentare sunt sigure, eficiente şi necesare, în contextul răspândirii foarte rapide a variantei Delta a noului coronavirus.

Compania Pfizer intenţionează să solicite până la sfârşitul acestei luni autorizaţia necesară pentru administrarea celei de-a treia doze, iar anumite ţări, precum Israel, au început deja sau plănuiesc să administreze doze de supra-rapel persoanelor vârstnice şi celor vulnerabile.

Candidaţi la supra-rapel

Compania Moderna a anunţat că studiile sale care vizau trei vaccinuri-candidate pentru a fi folosite ca doză de supra-rapel au produs niveluri robuste de anticorpi împotriva variantelor noului coronavirus, inclusiv împotriva variantelor Beta, Gamma şi Delta.

Potrivit companiei americane, nivelurile de anticorpi neutralizanţi obţinute după supra-rapel s-au apropiat de cele observate după administrarea celei de-a doua doze.

Pentru acest an, Moderna a semnat contracte de 20 miliarde de dolari pentru vaccinul său anti-COVID-19 şi vizează să producă între 800 de milioane şi 1 miliard de doze.

Moderna are semnate acorduri de 12 miliarde de dolari pentru 2022, cu opţiunea unor vânzări suplimentare de 8 miliarde de dolari, şi se aşteaptă să producă între 2 miliarde şi 3 miliarde de doze anul viitor.

Totuși, compania Moderna nu a putut să ţină pasul cu ritmul de producţie al rivalului ei mult mai mare Pfizer, care se aşteaptă să producă 3 miliarde de doze în acest an şi ca veniturile sale din 2021 să depăşească 33,5 miliarde de dolari.

Vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna a fost autorizat în Statele Unite pentru utilizare de urgenţă la adulţi în luna decembrie şi, de atunci, a primit autorizări de urgenţă sau condiţionate pentru a fi utilizat la adulţi în peste 50 de ţări.

Compania americană a început în luna iunie procesul de alcătuire a dosarului prin care solicită autorizarea definitivă de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (Food and Drug Administration - FDA) a vaccinului său şi se aşteaptă să finalizeze dosarul acestei solicitări în luna august.

China a creat „cel mai puternic” laser de sunet din lume. Poate fi mai eficient decât un laser convențional
China a creat „cel mai puternic” laser de sunet din lume. Poate fi mai eficient decât un laser convențional
Oamenii de știință de la Universitatea Hunan din China au creat cel mai puternic laser cu fonon din lume, care, spre deosebire de un laser obișnuit, emite nu particule de lumină (fotoni), ci...
Care este motivul pentru care dieta ta nu funcționează. "Fă asta, în schimb": Regula 80/20
Care este motivul pentru care dieta ta nu funcționează. "Fă asta, în schimb": Regula 80/20
Joyce Patterson, un dietetician din Michigan și autoarea cărții "Gândește ca un dietetician", a explicat de ce unele tendințe în materie de diete sunt false și care sunt schimbările în...
#vaccin COVID, #moderna, #imunitate, #eficienta , #imunitate vaccin