Cat iau mamicile din alte tari pentru cresterea copiilor?

Duminica, 16 Mai 2010, ora 22:06
22518 citiri
Cat iau mamicile din alte tari pentru cresterea copiilor?

In timp ce la noi, dupa aplicarea masurilor pe care Guvernul le va anunta saptamana viitoare, mamele vor primi 64% din salariu pentru cresterea copiilor, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 4.000 lei, in tari mamicile pot lua pana la 700 de euro.

In Belgia, indemnizatia se acorda in functie de perioada de activitate profesionala, dar mamale pot sta acasa intre 3 si 6 luni. Pentru intrerupere totala a activitatii de munca ele primesc 684,94 euro, iar pentru intrerupere partiala intre 342,46 (pentru persoanele cu varsta mai mica de 50 ani) si 580,90 euro (pentru persoanele cu varsta mai mare de 50).

In alte tari, precum Cehia, ele pot sta acasa si 4 ani, relateaza Adevarul. In intreaga Uniune Europeana, mamele pot sta acasa cel putin 2 ani.

La polul opus fata de Belgia se afla mamicile din Danemarca, care primesc cea mai mica indemnizatie din UE, de 1006 euro pe an. Cu toate acestea statul plateste indemnizatia de cresterea copilului pana cand acesta implineste 9 ani.

In Austria, indemnizatia se acorda indiferent daca mamele desfasoara o activitate profesionala sau nu, un cuantum de 14,53 euro zilnic pana la varsta de 30 de luni a copilului. In cazul gemenilor se acorda inca 50% din valoare.

In Bulgaria, se acorda pe baza contributiva persoanelor care solicita concediu pentru cresterea copilului mic, pana la varsta de 2 ani a copilului, pentru primii trei copii si pana la 6 luni pentru urmatorii copii in cuantum de 240 BGN/luna (aproximativ 123 euro).

In Cehia, alocatia parentala se suporta din taxe, printr-un sistem contributiv si se acorda persoanelor care se ocupa de ingrijirea copilului. Mama care sta acasa timp de doi ani cu copilul primeste 425 de euro pe luna. Daca tatal alege sa aiba grija de copil, el poate sta trei ani acasa si primeste 283 de euro pe luna.

In Ungaria, prestatia se acorda pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani si reprezinta 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior. Maxim 70% din valoarea dubla a salariului minim HUF 91.700 (365 de euro).

In Franta, cuantumul total al indemnizatiei este de 530,72 euro. Cuantumul partial este de 403,56 euro in cazul unei actitivati cu jumatate de norma. Suma acordata unei persoane care are in ingrijire un copil sub varsta de 3 ani, variaza in functie de veniturile familiei respective.

12 dintre cele 27 state membre UE, inclusiv in Romania, au instituita o forma de concediu parental. Cuantumul indemnizatiei variaza in functie de varsta copilului, de rangul nascutului, de veniturile realizate de parinti si chiar de tipul de contract de munca avut de parinte sau de intreruperea totala sau partiala a activitatii profesionale (Belgia, Franta), de nivelul deficitelor bugetare.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#indemnizatie mame Romania, #indemnizatie mame Europa, #indemnizatie mame Uniunea Europeana , #indemnizatie mame
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
De ce am avea nevoie de copii??? Nu fac copii destui minoritarii? Nu este suficient???