Campeanu: Vom reintregi si indemnizatia pentru mame

Luni, 09 Iulie 2012, ora 14:58
3869 citiri
Campeanu: Vom reintregi si indemnizatia pentru mame
Foto: Arhiva

Indemnizatia pentru mame este singura care nu a putut fi reintregita din cauza ca a inceput vacanta parlamentara, dar si acest lucru va fi rezolvat, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Campeanu a spus ca a incercat sa rezolve problema "taierilor abuzive din 2010", singura indemnizatie care inca nu a revenit la valoarea initiala fiind indemnizatia pentru mame.

"Indemnizatia pentru mame este singura nerezolvata, pentru ca ea a fost taiata printr-un alt act normativ si, din cauza ca am intrat in vacanta parlamentara, nu s-a mai putut. Vom relua acest lucru si, cu siguranta, se va intampla", a precizat Campeanu.

Ministrul Muncii declara, in 14 mai, ca va face o analiza privind posibilitatea revenirii indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu.

Indemnizatia pentru mame va creste pana la 85% din venitul mediu

In 2010, odata cu taierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului a fost redus cu 15%, diminuare aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodata ca acesta sa nu depaseasca valoarea de 3.400 de lei.

Ulterior, Guvernul a decis sa introduca o noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011, prin care ramane la latitudinea parintilor decizia de a opta intre doua variante, una activa si alta pasiva pentru cresterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, in cazul in care parintele opteaza pentru un concediu pe o perioada de 1 an pentru cresterea copilului, acesta primeste o indemnizatie lunara de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 de lei) si un stimulent de revenire pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei.

Daca parintele alege perioada maxima de doi ani pentru cresterea copilului, se mentine cuantumul de 75% pentru indemnizatia lunara primita, insa aceasta nu poate depasi plafonul de 1.200 de lei si nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la munca.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mariana Campeanu indemnizatie mame, #indemnizatie mame crestere, #indemnizatie mame Romania , #indemnizatie mame