Cum a balansat natalitatea catre femeile salariate si instruite

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 13:15
3673 citiri
Cum a balansat natalitatea catre femeile salariate si instruite
Foto: cursdeguvernare.ro

Nu doar Romania, ci intreaga Europa se confrunta cu probleme demografice grave si perspective sumbre.

O problema care in 15-20 de ani va pune in dificultate atat piata muncii - ca mana de lucru, cat si bugetele de sanatate si de pensii - sprijinite tot mai costisitor de la bugetul de stat.

Cu toate acestea, perspectivele - care ar trebui sa preocupe pe guvernantii care vad pe termen mediu si lung - lipsesc din politicile publice. Putinele masuri care se iau au conotatii mai degraba de sprijin social decat de politica strategica, atunci cand nu sunt pur si simplu electorale. Si rareori sunt insotite de studii de impact si de o analiza stiintifica.

Context si redresare a numarului de nascuti la femeile salariate

Indemnizatia de crestere a copilului a revenit de la 1 octombrie 2012 la nivelul de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Este un bun prilej de a examina ce efecte a avut pana acum aceasta masura de stimulare a natalitatii la femeile care au venituri supuse impozitului (femeile salariate, in cea mai mare parte).

Datele statistice disponibile asupra nascutilor adusi pe lume de femei salariate si asupra caracteristicilor demografice si socio-economice ale acestor femei sunt putine si analiza este afectata/limitata. Putem insa recurge la o abordare indirecta pentru a mari aria de cunoastere si a ajunge la constatari pertinente.

Se poate afirma cu temei ca introducerea concediului si indemnizatiei de crestere a copilului, in primavara anului 2003, a fost o masura cu efecte benefice asupra natalitatii, cel mai important dintre acestea fiind stoparea scaderii fenomenului.

Va trebui sa urmarim evolutia numarului de nascuti incepand cu mijlocul anilor 1990 pentru a putea identifica schimbarile survenite dupa introducerea masurii si curbele din figura 1 ne ofera acest cadru de referinta.

Numarul nascutilor a manifestat o anumita stabilitate in a doua jumatate a anilor 1990, in jurul a 235 de mii pe an1, dar aceasta perioada de stabilitate pare a fi fost doar un interval de reflectie si reevaluare a planurilor tinerelor cupluri asupra copilului si dimensiunii familiei, dupa reculul rapid si masiv al natalitatii din anii 1990-1993.

Tendinta de scadere revine dupa anul 2000, dar este stopata incepand cu anul 2003 printr-un reviriment semnificativ al nascutilor proveniti de la femeile salariate, reviriment mai important ca marime decat reculul inregistrat la nascutii adusi pe lume de femeile nesalariate dupa anul 2000.

La nivelul intregii perioade 2003-2009 progresul numarului de nascuti ai femeilor salariate a fost de 30 de mii, suficient de mare pentru a compensa si depasi (cu 12 mii) reculul ferm de la femeile nesalariate. Odata cu adancirea crizei economice si deteriorarea generala a contextului economic si social, continuarii reducerii numarului de nascuti ai femeilor nesalariate i se asociaza si contractarea survenita la copiii adusi pe lume de femeile salariate.

Citeste mai multe despre Politici de crestere demografica: Cum a balansat natalitatea catre femeile salariate si instruite. Romania si politicile familiale europene pe cursdeguvernare.ro.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#femei salariate natalitate, #statistici natalitate Romania, #statistici femei Romania , #indemnizatie mame