Ziare.com

E oficial: Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi plafonata la 8.500 de lei din septembrie

de Andreea Ghinea
Vineri, 04 August 2017, ora 15:45

   

E oficial: Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi plafonata la 8.500 de lei din septembrie
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca indemnizatia pentru cresterea copiilor va fi plafonata la 8.500 de lei.

"Indemnizatia pentru mame va fi plafonata la 8.500 de lei, cat este si in maximul in UE, in Germania", a spus Lia Olguta Vasilescu.

Ulterior, Guvernul a informat printr-un comunicat remis Ziare.com ca a adoptat ordonanta de urgenta prin care indemnizatia de crestere a copilului este plafonata la suma de 8.500 lei, incepand cu luna septembrie.

Plafonarea se va aplica inclusiv persoanelor care beneficiaza deja de o indemnizatie aprobata.

Potrivit ordonantei pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului:

"Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei".

Ministerul Muncii transmite ca in luarea acestei decizii au contribuit atat modele europene in privinta acordarii formelor de sprijin pentru perioada concediului de crestere a copilului, cat si faptul ca pentru plata drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului in anul 2017 bugetul alocat nu poate acoperi necesarul de 3,4 miliarde de lei, in conditiile mentinerii deficitului bugetar sub 3%.

Un alt motiv este faptul ca "bugetul alocat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale nu poate acoperi plata tuturor drepturilor de asistenta sociala gestionate, pentru asigurarea drepturilor de asistenta sociala de natura alocatiei de stat pentru copii, a ajutoarelor si alocatiilor acordate categoriilor defavorizate, a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, este necesara ajustarea cheltuielii bugetare prin modificarea unor programe de asistenta sociala care afecteaza un numar redus de persoane, dar care implica o cheltuiala bugetara mare".

Executivul a luat aceasta decizie in conditiile in care in sedinta de guvern de vineri premierul s-a laudat cu realizari economice exceptionale.

Vezi si Tehnocratii acuza PSD de ipocrizie. Ce le scria Dragnea acum un an despre indemnizatii si investitorii straini

Situatia actuala a indemnizatiilor pentru cresterea copiilor

La nivel national exista 160.807 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului. Dintre acestia circa 1.100 au indemnizatii care depasesc 9.000 de lei.

In prezent, sunt in plata indemnizatii care reprezinta de pana la 130 ori indemnizatia minima.

Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 de lei, respectiv 108.700 de lei (in Bucuresti), 140.000 de lei (Arad), 81.000 de lei (Valcea), 74.000 de lei (Constanta), cuantumuri de 50.000 de lei - 60.000 de lei putand fi regasite in Bucuresti si in judetele Galati, Buzau, Dolj, Arad, Dambovita etc.

Din suma totala care se acorda lunar de la buget pentru plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, de circa 274 milioane de lei, aproximativ 130 milioane de lei (47,4% din total) reprezinta plati pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizatiei (85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata - 1.233 de lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizatie mai mare de 8.500 de lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total).


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18504 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai mai Olgutzo, tu esti in UE, in Germania, sau la Craiova?

Cum sa accepti indemnizatie de copil de jdemii de lei pe luna? Manaca copilul asta mai multe fripturi decat copilul unui amarastean, asa cum ii numiti voi, aristocratia rosie, pe prapaditii care va voteaza?

Ce este in capul vostru, aiuritilor? Vreti sa va scoata lumea cu furcile din palate?

"Indemnizatia pentru mame va fi plafonata la 8.500 de lei, cat este si in maximul in UE, in Germania", a spus Lia Olguta Vasilescu."

 

Cate viitoare mamici castiga intre 8-10.000 RON?

De aici ar trebui sa plecam ca sa analizam legea. Cate romancute intre 25-40 ani sunt care lucreaza, vor sa imbine job+familie, sa renunte o vreme la job pentru a se ocupa de cresterea copilului?
Atentie, nu poti primi 8.500 lei si da copilul la gradinita sau angaja o bona, de ex. pe magdalenaferu!
Vorbim de indemnizatia pentru cresterea copilului, deci sa te ocupi tu de educatia lui!

Egalitatea Porcilor Cocialisti

Nici copii nu mai sunt egali !
Sa va spuna CC al PSD !
In toate democratiile aceasta indemnizatie este egala !

Este cat se poate de echitabil ca pensiile nesimțite deja existente,

... in plată, să nu fie modificate dar să se modifice indemnizatia pentru cresterea copilului. Asta nu inseamnă că sunt de-acord ca femeile să fie fie plătite să-și asigure continuitatea in lume.

@Rafalle, zau ca compari mere cu pere

Nu exista indemnizatie egala pentru cresterea copilului, USA de ex. nici nu au asa ceva.

 

 

Mai sunt destui,

care nu-s frecangii pe banii statului!

total inechitabil

Schimbati legea incometentilor,nu plafonati.
Copiii sunt mai indreptatiti decat pensionarii cu pensii speciale care oricum au primit salarii si alte drepturi pentru activitatea depusa cu varf si indesat.
tot ce faceti este pe dos!

 

pai ei nu au auzit de "schimbat schimbarea"!

Nu mai stiu, cum erau numiti aia de calcau in strachini?
.....E o mare debandata in stabilirea pensiilor, ajutoarelor, indemnizatiilor....de salarii ce sa mai vorbim?
Astia "e" cei care ne conduc de peste un sfert de veac pe un drum fara sfarsit, in care nici orizontul nu se intrezareste!

Ok daca ne comparam cu Germania

dar sa o facem pana la capat:
alocatia pentru primul copil 190, pentru al doilea 196 si pentru urmatorii 221 EUR, platibili pana la 25 de ani, daca acestia isi continua studiile si nu au venituri proprii.
Deduceri fiscale pentru sanatatea copiilor (pana la 14 ani) si dadaca/baby-sitter (in limita a 4000 EUR/an)
Deduceri suplimentare pentru cheltuieli legate de educatie

In plus, in Germania alocatia se acorda pentru 12 luni (maxim 14), inclusiv pentru cei care-si reduc timpul de lucru si reprezinta 67% din venitul pierdut (limitat la 1800 EUR). Adica daca am un venit de 4000 EUR/luna, reduc timpul de lucru la jumatate, pot cere 67%*2000 EUR/luna pentru perioada de 12 luni, insa venitul total va fi 3340...

Na, ca nu-i ca in Germania!

 

Vezi ca incurci borcanele: Kindergeld=192 € bani lunar pentru

1 copil, indiferent ca parintii muncesc ori sunt bogati, e O SUMA FIXA.

Indemnizatia de copil este altceva, este pt. mame care renunta temporar la job pentru a creste copilul, ajunge la max 1800 EURO.

Un lucru nu inteleg...

cum sa plafonezi indemnizatia pt. cresteres unui copil, daca aceasta provine dintr-un venit absolut "la vedere", legal obtinut; asta in timp ce se platesc mai departe pensii ce provin din calcule fara baza legala? In felul acesta se creaza o alta discrepanta in societatea romaneasca.La asta nu ne intrece nimeni!

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor