Reducerea concediului maternal si a indemnizatiei, comandata de FMI?

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 13:11
3788 citiri
Reducerea concediului maternal si a indemnizatiei, comandata de FMI?

Reducerea concediului maternal de la doi ani la un an si plafonarea indemnizatiei pentru mame, masuri pe care Guvernul vrea sa le ia scandalizand societatea, se pare ca au fost impuse tot de Fondul Monetar International, potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena3.

Liderii Coalitiei s-au intalnit joi, pentru a dezbate cinci variante care au fost propuse pana acum, insa a amanat pentru luni orice decizie.

Mai mult, duminica la ora 18.00 va avea loc o noua intalnire pentru a discuta asupra modificarilor care vor fi aduse sistemului de acordarea a indemnizatiilor pentru mame.

Cinci variante, niciuna acceptata de mame

Momentan, pe masa Guvernului se afla cinci variante - trei dintre ele sunt propuse de Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, una de UDMR si una de catre minoritati.

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, s-a declarat in favoarea variantei care prevede reducerea perioadei de concediu de crestere a copilului la 12 luni si acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, incepand cu luna a saptea pana la implinirea perioadei de 24 de luni, daca mamele se intorc mai devreme la serviciu.

UDMR, UNPR si mai multe reprezentante ale PD-L au anuntat ca nu sunt de acord cu aceasta masura.

Varianta minoritatilor vizeaza o plafonare a indemnizatiei de 600 de lei, dar o largire a perioadei de concediu la trei ani de zile.

UDMR propune o indemnizatie de 2.500 de lei si concediu maternal de 2 ani.

Liderul de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, ca FMI nu a impus modificarea perioadei de concediu maternal sau a indemnizatiei pentru mame, infirmand astfel ipotezele vehiculate in mass-media conform carora Fondul ar fi cerut Guvernului ca durata concediului de crestere a copilului sa fie redusa la un an, iar indemnizatia lunara sa fie cuprinsa intre 600 - 1.000 lei.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca va decide durata concediului maternal si valoarea indemnizatiei pentru mame abia dupa finalizarea dezbaterii publice si dupa discutiile din Coalitie.

"Vom lua o decizie dupa ce se va finaliza dezbaterea publica si dupa discutia din Coalitie, pe care evident o vom prezenta. Pana atunci, evident, ascultam toate opiniile care se impun pe acest subiect si, dupa ce aceasta perioada va fi epuizata, va vom anunta decizia Guvernului. Repet, eu sunt ultimul care ia decizia, pana atunci astept concluziile celor abilitati", a spus Emil Boc.

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...