Indemnizatia pentru mame se va da timp de un an, incepand cu 2011

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 20:49
19777 citiri
Indemnizatia pentru mame se va da timp de un an, incepand cu 2011
Foto: Arhiva

Liderii coalitiei de guvernare au decis, luni, sa adopte o solutie de compromis. Astfel, mamele care iau in prezent indemnizatie o vor lua in continuare ca si pana acum, timp de doi ani, iar incepand din 2011, indemnizatia va fi acordata doar timp de un an.

"Pentru cei care au indemnizatie in derulare se aplica urmatoarele reguli: durata indemnizatiei ramane de doi ani, iar valoarea ramane aceeasi: minim 600 de lei - maxim 3.400 de lei. Niciun beneficiar actual al indemnizatiei pana la doi ani nu va fi afectat. In prezent se afla in plata 198.000 indemnizatii de crestere a copilului.

Pentru viitor, pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei incepand cu 2011, situatia va fi urmatoarea: va fi acordata pe durata de un an, valoarea aceeasi, 600 minim - 3.400 maxim, iar prima de reintoarcere de 500 de lei. Exista si varianta concediului fara plata pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca pana la epuizarea celor 24 de luni primeste prima de 500 de lei", a declarat premierul Emil Boc.

Seful Executivului a mai precizat ca incepand din 2011 se vor construi mai multe crese, iar unele spitale dezafectate ar putea sa fie transformate in crese.

"In al doilea rand ca sa pregatim, in 2011, un program coerent al Guvernului, in parteneriat cu autoritatile locale, pentru constructia de crese, sa adoptam legislatia in Parlament cu privire la bone, in al treilea rand sa transformam, acolo unde este posibil, unele spitale in crese astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea cu insistenta pe piata in privinta creselor si, nu in ultimul rand, perfectionarea legislatiei care vizeaza tichetele de cresa.

Cu alte cuvinte, pe parcursul lui 2011 se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poata exista locuri suficiente in cresa pentru copiii care vor veni acolo in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca sau la sfarsitul celor douasprezece luni de concediu care vizeaza cresterea copilului", a mai declarat premierul.

In prima sedinta a coalitiei, desfasurata luni dimineata, la care a participat si presedintele Traian Basescu, nu s-a putut ajunge la un consens in privinta indemnizatiilor pentru mame.

Coalitia a hotarat duminica seara pastrarea concediului maternal la doi ani, dupa mai multe zile in care mass-media a criticat cu indarjire ideea unei posibile reduceri a perioadei in care mamicile stau acasa cu bebelusii.

Cele cinci variante aflate in lucru in cadrul coalitiei de guvernare au fost:

1. Concediu maternal de doi ani si indemnizatia sa fie stabilita la o valoare cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei

2. Concediu de doi ani si indemnizatie de 1.000 de lei

3. Concediu de un an si indemnizatia sa reprezinte 85% din salariu, plus acordarea unui bonus lunar de 500 de lei, incepand cu luna a saptea pana la implinirea perioadei de 24 de luni.

4. Concediu maternal de doi ani si desfiintarea indemnizatiei actuale de 85% din salariu, in favoarea unei sume fixe - propunere UDMR

5. Extinderea concediului la 3 ani si indemnizatie de 600 de lei - propunere minoritati

In luna iunie 2010, Guvernul a redus valoarea indemnizatiei primita de mamele aflate in concediu de crestere a copilului cu 15%, iar valoarea maxima a acesteia a scazut de la 4.000 lei la 3.400 lei. Aceste modificari sunt valabile insa doar pana la sfarsitul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#indemnizatie mame, #concediu maternal , #indemnizatie mame
Comentarii
Poza AlmanahePeNaLe
AlmanahePeNaLe
rank 3
dragii de ei, chiar nu mai stiu de unde sa fure. Asteptam cu interes impozitarea colectelor din cutia milei