Mamele din Romania cer lamuriri FMI in privinta concediului maternal

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 09:54
2262 citiri
Mamele din Romania cer lamuriri FMI in privinta concediului maternal
Foto: stiri.rol.ro

Mamele din Romania solicita Fondului Monetar International explicatii in legatura cu reducerea concediului maternal.

In acest sens, asociatia M.A.M.E., alaturi de mai multe ONG-uri si comunitati online, a trimis, vineri, o scrisoare deschisa sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, prin care se face un apel urgent de reconsiderare a pozitiei pe care o are cu privire la relatia dintre institutia pe care o reprezinta in tara noastra si masurile luate de autoritatile romane, informeaza Realitatea TV.

"Va facem cunoscut faptul ca Romania nu poate fi comparata cu nicio alta tara europeana din punct de vedere al conditiilor de ingrijire institutionalizata a copiilor in varsta de pana la 2 ani.

In sustinerea acestei afirmatii, va aducem la cunostinta existenta unui numar extrem de redus de crese, in cadrul careia un ingrijitor are in responsabilitate intre 20 si 30 de copii, conditii ce nu permit o dezvoltare normala si corecta a niciunui copil", se arata in scrisoarea trimisa lui Jeffrey Franks.

In document se mai precizeaza ca "lipsa posibilitatilor financiare ale mamelor pentru angajarea de bone, posibilitatile multiple de imbolnavire ale copiilor in cadrul creselor, privarea copiilor de laptele matern si de o evolutie normala, lipsa programelor educationale, saracia si proasta gestionare a situatiei economice de catre Guvernul tarii sunt tot atatea motive care ne diferentiaza de alte state".

In plus, mamicile din Romania sustin ca variantele privind reducerea concediului maternal si a indemnizatiei duc la pierderi financiare cu implicatii sociale extrem de grave pe termen mediu si lung.

Mamele picheteaza sediul Guvernului saptamana viitoare

Asociatiile mamelor din Romania vor organiza miercuri, 8 decembrie, un protest, in fata Guvernului, si isi vor exprima nemultumirile fata de intentia de reducere a duratei concediului de crestere a copilului si a valorii indemnizatiei.

Mamele solicita reprezentantilor Guvernului mentinerea duratei de acordare a concediului de crestere a copilului pe o perioada de doi ani pentru copiii sanatosi, respectiv trei ani pentru copiii cu probleme si nevoi speciale, precum si revenirea, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, a valorii indemnizatiei de crestere a copilului la nivelul din luna mai 2010.

Mai multe ONG-uri au anuntat ca se vor alatura acestei actiuni.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#mame scrisoare FMI, #reducere concediu maternal , #indemnizatie mame