Opinii: Romania lui Irod

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 10:34
3943 citiri
Opinii: Romania lui Irod
Foto: lewrockwell.com

In Romania, mamele cu copii nou-nascuti nu sunt o prioritate. Se pot spune multe despre moartea lenta la care suntem condamnati de casta politica a ex-activistilor PCR si ex-ofiterilor de Securitate. Eu va propun sa ne reamintim cateva date statistice.

In anul 1966, rata bruta a natalitatii in Romania era de 14,3%. Interzicerea avorturilor, in 1976, a determinat o crestere a natalitatii de pana la 27,4%. Dupa decembrie 1989, natalitatea a scazut la 10,4%, iar in 2000 chiar sub 10%.

In perioada 1985-1990 se nasteau in medie 360.000 copii pe an. In ultimul deceniu s-au nascut aproximativ 220.000 de copii pe an. In primavara anului 2010, mortalitatea infantila in Romania era de 9,2 la 1.000 de copii nou-nascuti, media de la nivelul Uniunii Europene fiind sub 5 la 1.000.

Conform studiilor de specialitate, in aproximativ 50 de ani, peste jumatate din populatia Romaniei va fi formata din pensionari, ca efect al procesului accelerat de imbatranire a populatiei.

Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare preciza in "Cartea Verde a Populatiei", publicata in 2006, ca "noile realitati economice si sociale din Romania postdecembrista si-au adus si ele contributia asupra evolutiei descendente si apoi mentinerii la un nivel scazut a natalitatii.

Scaderea nivelului de trai, somajul, incertitudinea si stresul sunt factori specifici perioadei de tranzitie. De asemenea, evolutiile recente ale natalitatii nu sunt straine de o percepere diferita a existentei care ajunge sa fie caracterizata de individualism si de societatea de consum."

In anul 2009, Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, infiintata la initiativa lui Traian Basescu, prezenta Raportul "Riscuri si inechitati sociale in Romania", in care se spune ca "25% dintre copiii din grupa de varsta de 0-15 ani traiau, in 2007, in gospodarii sarace, cea mai inalta rata de saracie in randul copiilor, comparativ cu cea estimata in celelalte tari din Uniunea Europeana. Scaderea dramatica a numarului de copii de dupa 1990 va continua si se va agrava in deceniile urmatoare."

Raportul comisiei avertiza si ca "reculul natalitatii si conservarea unui nivel scazut al acesteia isi vor arata cu forta efectele economice negative in deceniile viitoare prin accentuarea procesului de imbatranire demografica si deteriorarea raportului de dependenta economica".

Raportul extins al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice recunoaste ca "efectele introducerii concediului si indemnizatiei de crestere a copilului sunt extrem de semnificative. S-a inregistrat o crestere a numarului de nascuti la femeile salariate. Ea a fost moderata in anul 2003 - 5% si importanta in anii 2004 si 2005 - 10 si 13%.

Totusi, in conditiile veniturilor salariale scazute din Romania si unei alocatii de stat derizorii, diminuarea venitului mediu pe membru de familie dupa trecerea celor 24 de luni de indemnizatie relativ generoasa si deteriorarea standardului de viata al familiei au devenit realitati evidente pentru femeile salariate si efectul stimulativ al masurii s-a epuizat."

Comisia lui Basescu propunea ca solutie: "Prioritatile in distribuirea si redistribuirea veniturilor vor trebui mutate pe familiile cu copii". Intre timp, Basescu a uitat de aceasta solutie.

Fertilitatea in Romania este de 1,3 copii la o femeie. Stagnarea fertilitatii la acest nivel va provoca o diminuare drastica a populatiei cu varsta de munca, populatia de 20-64 ani, care va scadea la 9 milioane in anul 2050. Populatia inapta de munca, cu varsta peste 65 ani, va atinge cifra de 5 milioane in 2050.

Nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, dar nu pot sa nu sesizez ca dupa decembrie 1989, casta politica a adoptat si implementat decizii absolut antinationale si necrestine.

Hotararea Guvernului Boc de a recalcula indemnizatia pentru concediul maternal, continua politica de sistematica degradare a fiintei nationale si de condamnare a noastra la un viitor de sclavi. In Romania lui Irod mamele cu copii nou-nascuti sunt doar o povara. Atat si nimic mai mult...

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#natalitate Romania statistici, #indemnizatii mame Guvern , #indemnizatie mame
Comentarii
Poza ascutitoarea
ascutitoarea
rank 5
Eu nu am facut copii in functie de alocatia pe care o da statul; poate la tzigani venitul lunar se calculeaza asa: nr. copii x alocatia = venit lunar