Presa de azi: Tara lui Emil B. - Daca nasti dupa 1 ianuarie, stai un an acasa

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 08:37
3862 citiri
Presa de azi: Tara lui Emil B. - Daca nasti dupa 1 ianuarie, stai un an acasa
Foto: agenda.ro

Dupa ce s-a tot gandit si s-a razgandit, Guvernul a luat, in sfarsit, luni, o decizie in ceea ce priveste concediul maternal, punandu-le pe mame sa aleaga: ori se intorc la munca dupa un an de stat acasa cu bebelusul, ori intra in concediu fara plata in cel de-al doilea an.

Cert este ca bugetul nu mai poate suporta indemnizatia pentru cei doi ani de crestere a copilului, ca pana acum.

Vestea nu a venit prea bine pentru tinerele mame, care au sperat ca vor putea sta acasa cu micutii lor timp de doi ani. Totusi, indemnizatia va avea aceeasi valoare ca in prezent si va fi cuprinsa intre 600 si 3.400 de lei.

Presa centrala de marti surprinde pe indelete vestea care a socat multe tinere, care si-ar fi dorit ca anul viitor sa aduca pe lume un copil. "Guvernul a decis: concediul pentru cresterea copilului, redus la un an" scrie, marti, 'Evenimentul Zilei', in timp ce 'Adevarul' scrie ca s-a gasit "solutia pentru mame: concediu de un an din 2011".

Jurnalistii de la 'Gandul' titreaza si ei despre "tara lui Emil Boc: daca nasti dupa 1 ianuarie, stai un an acasa", in timp ce Jurnalul National anunta "Concediu maternal de un an, din 2011". "Daca nu se poate atinge de mame, Boc 'trage' in pensionari" anunta si Puterea, facand referire la faptul ca, pe langa modificarile privind concediul maternal, Guvernul Boc a pregatiti o lovitura pentru pensionari. Despre obligativitatea platii CAS ale pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei informeaza si 'Romania Libera', intr-un articol numit "Pensie sub 1.000 lei? Platiti asigurare de sanatate!".

Evenimentul Zilei: Guvernul a decis: concediul pentru cresterea copilului, redus la un an

Concediul pentru cresterea copilului va fi redus la un an, parintii avand posibilitatea sa opteze pentru inca un an de concediu fara plata, a anuntat, luni, premierul Emil Boc. In plus, cuantumul indemnizatiei va ramane de minimum 600 de lei si de maximum 3.400 de lei.

"Pentru cei care vor intra sub incidenta noii legi, incepand cu anul 2011, situatia va fi: un an de zile concediu de crestere a copilului platit de stat, iar valoarea indemnizatiei va fi cuprinsa intre 600 de lei si 3.400 de lei", a anuntat Boc, citat de

Evenimentul Zilei.

"Prima de reintoarcere la locul de munca va fi de 500 de lei, iar parintii vor putea opta pentru concediu fara plata pe parcursul celui de-al doilea an. Am luat aceasta decizie, pentru ca, pe de o parte, sa nu-i afectam pe cei ale caror concedii de crestere a copilului sunt in derulare si sa adoptam un program de crese, o lege a bonelor si sa transformam unele spitale in crese. Nu in ultimul rand, sa perfectionam legislatia tichetelor de cresa", a precizat premierul Emil Boc.

Adevarul: Solutia pentru mame: concediu de un an din 2011

Decizia Guvernului nu le va afecta insa pe mamele care se afla in prezent in concediu maternal.

De altfel, Emil Boc a tinut sa precizeze ca, pentru acestea, indemnizatia nu se va schimba si va ramane la aceeasi valoare, scrie Adevarul.

"Pentru mamele care se afla in prezent in concediu se aplica doua reguli: durata concediului este de doi ani, iar indemnizatia va ramane la aceeasi valoare. Niciun beneficiar actual nu va fi afectat", a spus Boc.

In prezent, Guvernul are in plata aproximativ 198.000 de indemnizatii pentru mame.

Jurnalul National: Concediu maternal de un an, din 2011

Se pare ca Emil Boc a facut cum a zis presedintele Traian Basescu, concediu maternal fiind de un an, din 2011. Ca si in alte situatii cand a vrut sa traseze "liniile directoare", Traian Basescu s-a dus la Guvern pentru a-si face cunoscuta parerea despre concediul maternal si indemnizatia pentru cresterea copilului.

Decizia creeaza insa nemultumiri in randul mamelor. "Noi vom fi solidare cu femeile gravide si vom iesi in strada miercuri, in fata guvernului, de la ora 11:00, asa cum am anuntat. Hotararea era luata, indiferent de hotararea care urma a fi luata de Executiv. Guvernul ar fi trebuit sa faca un calcul si sa aplice aceasta masura la noua luni de la data la care au votat-o, astfel incat sa nu le afecteze nici pe cele care si-au facut un calcul in conformitate cu legea de pana acum.

Oricum, s-a anuntat vreme frumoasa, vor fi 14 grade, iar unii parinti vor veni si cu copiii, iar ceilalti vor aduce, in mod simbolic, o fotografie a fiecarui copil", a declarat Maria Culescu, presedinta a Asociatiei MAME, pentru Jurnalul National.

Gandul: Lungmetrajul SF- tara lui Emil B.: daca nasti dupa 1 ianuarie, stai un an acasa

Anuntul lui Emil Boc vine dupa o zi in care membrii Coalitiei s-au contrazis cu privire la modificarile aduse indemnizatiei pentru mame.

Totusi, solutia este impartasita si de ministrul Muncii, Ioan Botis, dar nu si de catre toti membri Coalitiei. In urma sedintei dintre ministrii Muncii, Finantelor, Transporturilor, Educatiei si Sanatatii cu parlamentarii UDMR, presedintele executiv al formatiunii, Kelemen Hunor, a explicat ca unii dintre colegii sai ar putea fi de acord cu o reducere a indemnizatiei, dar ca niciunul nu doreste sa voteze reducerea celor doi ani.

"Sunt colegi care spun ca nu trebuie nicio modificare, sunt unii colegi care accepta o reducere a indemnizatiei, a plafonului maxim, sa nu fie la 3.400 de lei, ci mai jos, in functie de buget. Parerea noastra ramane neschimbata, perioada de doi ani ramane, nu vrem sa acceptam reducerea", a spus liderul UDMR, pentru Infomotori.com.

"Despre cuantum discutam in continuare in coalitie si in sedinta de Guvern. Aici se poate stabili plafonul maxim la 20, la 15, la 12 milioane, in functie de buget. Trebuie analizat. Dar nu suntem de acord cu reducerea perioadei si, oricum, nu sutem de acord sa fie afectate platile care deja sunt pornite pentru cei care au nascut si cei care deja sunt in concediu", a adaugat Kelemen.

Puterea: "Sa agonizati bine!". Daca nu se poate atinge de mame, Boc "trage" in pensionari

In timp ce lasa impresia ca discuta taierea banilor pentru concediul maternal, Guvernul Boc pregatea o lovitura pentru pensionari. La propunerea presedintelui Traian Basescu, Cabinetul Boc a negociat aplicarea constributiei pentru bugetul asigurarilor de sanatate din pensiile mai mari de 740-750 de lei.

Presedintele Traian Basescu si coalitia de guvernamant au discutat, luni dimineata, despre posibilitatea ca pensionarii sa plateasca si ei contributii la asigurarile sociale de sanatate. Conform unor surse participante la discutii, presedintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coalitiei ca ar fi preferat impozitarea cu 16 la suta a pensiilor, in locul cresterii TVA, pentru ca astfel s-ar fi redus deficitul "urias" al bugetului asigurarilor sociale, titreaza Puterea.

Varianta agreata in coalitie este ca pensionarii care primesc peste 740-750 de lei lunar sa platesca CAS (contributii la asigurarile de sanatate) de 5,5 la suta. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, peste 2 milioane de pensionari vor fi loviti de aceasta masura. Conform calculelor facute luni dimineata de catre specialistii din coalitie, introducerea acestei masuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurari sociale.

Romania Libera: Pensie sub 1.000 lei? Platiti asigurare de sanatate!

Introducerea CAS pentru pensiile sub 1.000 de lei nu a aparut insa luni ca idee, asa cum in mod intentionat au lasat unele surse politice sa razbata in presa, dar decizia a fost transpusa in ordonanta de urgenta in urma cu aproape un an de zile. Este vorba de OUG nr. 114 din 23 decembrie 2009, ordonanta prin care Guvernul Boc a umblat si la tichetele de masa, tichetele-cadou, tichetele de vacanta, precum si la compensarea in bani a tichetelor de calatorie.

Concret, prin art. III al ordonantei a fost modificata Legea nr. 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, astfel: "Contributia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii se datoreaza si se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2011".

Cu alte cuvinte, pana la inceputul lui 2011, contributiile aferente pensiilor sub 1.000 de lei se platesc de la bugetul de stat, urmand ca de la 1 ianuarie sa fie platite de pensionari, conform Romania Libera.

OUG 114/2009, aspru criticata de opozitie, se afla in prezent la Camera Deputatilor, pe masa Comisiilor de buget-finante si de munca, fiind adoptata de Senat, in procedura de urgenta, in luna martie. Cum de nu au observat parlamentarii PSD si PNL ca a fost introdus CAS si pentru pensiile sub 1.000 de lei este greu de spus.

Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#indemnizatie mame, #concediu maternal, #indemnizatie bebelusi , #indemnizatie mame