Ai restante la utilitati? Statul nu te ajuta cu reabilitarea termica

Luni, 02 August 2010, ora 16:23
2511 citiri
Ai restante la utilitati? Statul nu te ajuta cu reabilitarea termica

Persoanele care vor sa-si reabiliteze termic locuinta prin imprumut garantat de stat cu dobanda subventionata trebuie sa nu fi fost restante la plata utilitatilor mai mult de doua luni in ultimele trei luni anterior evaluarii eligibilitatii de catre finantator.

In cazul asociatiilor de proprietari, acestea sunt eligibile in conditiile in care fiecare membru nu inregistreaza mai mult de doua rate scadente si neachitate la plata cotei de contributie la cheltuielile asociatiei respective, in ultimele trei luni anterior evaluarii.

De asemenea, decizia de reabilitare termica se ia cu acordul a cel putin 90% dintre membrii asociatiei de proprietari, se arata in normele de aplicare a programului guvernamental, publicate luni in Monitorul Oficial.

Conditii pentru banci

Si bancile care doresc sa intre ca finantatori in program trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de eligibilitate.

Acestea trebuie sa acorde finantare in lei cu o structura de cost continand indicele ROBOR la trei luni, la care se adauga o marja fixa de 1,9% pe an si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantare.

Bancile mai trebuie sa prevada separat in contractele de credit costurile cu dobanda si costurile cu diverse comisioane si sa nu perceapa comision de neutilizare si rambursare anticipata a creditului.

Totodata, finantatorii eligibili trebuie sa accepte perioada maxima de 5 ani a creditului si sa nu prevada in contracte clauze care sa permita modificarea unilaterala a acestuia de catre banci.

Conditii pentru constructorii care efectueaza lucrarile

HG dispune conditii si pentru constructorii care doresc sa efectueze lucrarile de reabilitare termica a cladirilor.

Aceste firme trebuie sa fie inregistrate la Registrul Comertului ca operatori cu activitate in constructii si/sau instalatii si sa prezinte certificatul de inregistrare fiscala.

Firmele eligibile trebuie sa fie datoare la stat, trebuie sa aiba capacitate de a angaja lucrari, sa aiba angajati calificati, inclusiv responsabili tehnici atestati cu executia lucrarilor.

De asemenea, firmele respective trebuie sa aiba experienta in domeniu, confirmata prin scrisoare de recomandare de la cel putin un beneficiar persoana juridica pentru care au executat lucrari similare ca natura si valoare, se mai arata in normele metodologice ale programului.

Prin OUG 69/2010, persoanele fizice sau asociatiile de proprietari beneficiaza de credit bancar garantat de stat si cu dobanda subventionata integral pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Beneficiarul contribuie cu minimum 10% din valoarea costurilor totale ale lucarilor, se mai arata in normele de aplicare ale ordonantei de urgenta.

Pentru anul 2010, plafonul total al garantiilor de stat oferite in acest program este de 200 de milioane de lei.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#reabilitare termica, #reabilitare termica blocuri, #reabilitare termica locuinte , #intretinere