Cat vom plati la intretinere, dupa scaderea subventiilor

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 12:42
5953 citiri
Cat vom plati la intretinere, dupa scaderea subventiilor
Foto: Evz

Incalzirea si apa calda ne vor costa cu pana la 60 la suta mai mult, in aceasta iarna, dupa ce Guvernul a hotarat sa elimine subventiile, urmand ca doar persoanele cu venituri sub 786 de lei sa mai primeasca ajutor de stat.

Potrivit unor calcule efectuate de Ariston Thermo Romania, bucurestenii vor plati la RADET, anual, in cazul unui apartament cu doua camere, 3.471 de lei, iar, in cazul unuia cu trei camere, 4.749 de lei.

De asemenea, pentru o locuinta cu patru camere, in conditiile in care acestea sunt dotate cu contoare si repartitoare, pretul va ajunge, pe an, la 6.046 de lei.

Costurile devin de-a dreptul ametitoare, in cazul in care apartamentul nu este dotat cu contoare si repartitoare, acestea putand urca pana la la 4.870 lei pentru doua camere/an, 6.822 lei pentru trei camere/an si, respectiv, 8.720 lei pentru patru camere/an, potrivit lui Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania.

"Eliminarea integrala a subventiei, de catre Guvern, cat si imposibilitatea primariilor locale de a mai aloca un buget pentru subventii, asa cum s-a intamplat in multe orase si in iarna trecuta, va duce in mod cert la majorarea costului gigacaloriei facturat catre populatie. La nivel national, diferenta intre costul de productie al gigacaloriei si costul facturat catre populatie ajunge pana la 150%", a declarat Draguleanu, pentru Ziare.com.

"In conditiile in care Guvernul a anuntat oficial ca nu mai poate acorda partea sa de subventie, pretul de facturare al gigacaloriei depinde de acum doar de puterea autoritatilor locale de a sustine integral subventia. Din acest motiv, cresterea pretului nu va fi unitara la nivel national, dar preconizam o crestere in medie cu 60%", a precizat oficialul Ariston Thermo.

Potrivit spuselor sale, desi trebuie asteptata reactia autoritatilor locale, pentru a vedea cu exactitate la cat vor factura gigacaloria in fiecare oras, este cert faptul ca acestea nu vor putea sustine integral subventia.

Subventiile vor fi acordate pe mai multe praguri, in functie de veniturile pe membru de familie. Astfel, s-a ridicat plafonul de la 615 lei la 786 de lei, pentru acest nivel subventia urmand a fi de doar 5 la suta. La venituri de sub 155 de lei pe membru de familie, factura va fi compensata in proportie de 90 la suta.

"Mesajul ridicarii acestui plafon de la 615 lei la 786 lei pe membru de familie se doreste a fi unul incurajator, dar in conditiile in care costul la incalzire poate creste la nivel national cu valori intre 60% si 150% este evident, fie ca vorbim de 5%-10% sau 15% sprijin la factura de incalzire, acest ajutor va fi total insuficient", a comentat Draguleanu. Acesta a precizat ca noile costuri vor fi greu de suportat chiar si de catre persoanele cu venituri mai mari.

La randul sau, Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), este de parere ca, in Bucuresti, intretinerea se va scumpi cu 30 la suta.

"La trei camere, trei persoane intretinerea ar ajunge la 450 de lei, comparativ cu 350 de lei, anul trecut", a precizat Opaina, pentru Ziare.com "Se spune ca pot acorda ajutoare, dar nu ii obliga nimeni. Si Primaria o sa spuna 'nu pot'. Nici una nu cred ca va acorda ajutoare suplimentare", a adaugat el.

In frig sau cu restante?

Conform Autoritatatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), in primele sapte luni ale anului 2010, s-au debransat peste 14.400 de apartamente, iar, in intervalul ianuarie - iulie 2011, numarul a ajuns la 17.700, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 23 la suta.

Totusi, cea mai mare parte a debransarilor din 2010 (peste 72.000) a intervenit in perioada august - octombrie, ceea ce inseamna ca si in acest an se va observa o crestere semnificativa.

"Din pacate, anuntul oficial al Guvernului vine tarziu, iar acum urmeaza reactia autoritatilor locale, de unde fiecare consumator asteapta cu infrigurare sa vada cu cat va plati mai mult la caldura in aceasta iarna. Ramane foarte putin timp pentru oamenii care vor dori sa se debranseze, mai ales ca, in anumite localitati, acest proces este nepermis de anevoios. In aceste conditii multi consumatori vor fi obligati sa ramana 'captivi' la sistemul centralizat de incalzire, chiar daca doresc sa se debranseze", a spus Draguleanu, pentru Ziare.com

Radu Opaina este de parere ca acest fenomen al debransarilor, care dureaza deja de mai multi ani, nu are cum sa fie stopat, deoarece autoritatile nu fac nimic in acest sens. "Suntem in aceeasi faza in care eram si acum cativa ani, numai ca in anul asta a fost afectat si Bucurestiul", a precizat presedintele FAPR.

Cine castiga in urma scumpirii incalzirii?

Scaderea subventiilor are, insa, si avantaje, pentru companiile care produc si comercializeaza centrale de apartament.

Potrivit calculelor Ariston, costurile pentru proprietarii apartamentelor dotate cu centrale termice vor fi mai mici cu sume cuprinse intre 2.211 lei/an, in cazul unui apartament cu doua camere, si 3.759 de lei/an, pentru un apartament cu patru camere.

De altfel, discutiile privind eliminarea subventiilor la energia termica au avut un impact pozitiv asupra pietei si in 2010, determinand o crestere cu 35%, de la 100.000, la 135.000 de unitati, potrivit lui Catalin Draguleanu. "Estimam ca, si in acest an, vom asista la o majorare a pietei locale de profil, dar o directie mai clara a evolutiei cererii vom avea in urmatoarele doua luni, aceasta fiind perioada de varf in ceea ce priveste achizitia si instalarea de centrale de apartament", a precizat acesta.

Unde merg banii economisiti

Ce se va intampla, insa, cu banii economisiti de stat prin scaderea subventiilor? In mod normal, cea mai buna utilizare a lor ar fi in modernizarea retelei de distributie, veche de 50 de ani. Potrivit unui studiu PwC, peste 30 la suta din caldura produsa de sistem se pierde in retelele de distributie, acestea fiind costuri pe care tot proprietarii de suporta.

Cu toate acestea, Opaina nu crede ca banii vor ajunge in investitii de infrastructura, din cauza mentalitatii primarilor. "Daca nu au investit pana acum, de acum incolo este foarte greu. Primarii inca nu au cultura planurilor de afaceri. Sunt inca din aia cu mentalitate si proceduri de lucru de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Asteapta ordine si dispozitii si dupa aia nu inteleg, si se fac ca le fac, dar nu le fac si timpul trece si caldura dispare", a comentat Opaina.

"Trebuie sa invete sa faca planuri de afaceri, proiecte, sa ia bani, sa faca ce trebuie, sa produca profit, sa gospodareasca localitatea, nu sa astepte tot timpul sa i se dea sau sa i se spuna", a incheiat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#costuri intretinere, #scumpire incalzire, #scadere subventii caldura , #intretinere