Facturi mai mari la intretinere din iarna - Cine va suporta costurile?

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 14:33
3835 citiri
Facturi mai mari la intretinere din iarna - Cine va suporta costurile?
Foto: Arhiva

Romanii care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare ar putea plati mai scump caldura din apartamente, de iarna viitoare, deoarece Guvernul are de gand sa modifice modalitatea de acordare a subventiei pentru caldura.

Conform noului sistem, cu subventie vor fi ajutati doar cei cu venituri reduse. Cum unele primarii abia au bani pentru a acoperi cota proprie de subventie, ceea ce s-a putut observa inca din iarna ce tocmai a trecut, factura la intretinere de iarna viitoare ar putea fi un soc pentru romani.

In aceste conditii, asociatiile de proprietari stau cu sufletul la gura si asteapta noile decizii, sperand ca nivelul costului la intretinere sa nu afecteze prea mult cetatenii, iar primariile sa se "gospodareasca" singure.

"Eliminarea, in primul rand, este adresata, deocamdata, primariilor locale, nicidecum populatiei. Deci nu se pune problema acum ca populatiei i se va mari pretul la caldura. Aceasta problema este la primarii, lor li s-a taiat subventia pe care Guvernul o dadea. Asta nu inseamna ca, automat, costurile vor fi suportate de populatie.

Deocamdata, sa-si puna lucrurile la punct (n.red-primariile), nu sa ne creasca noua factura. In cazuri extreme, daca altceva nu se pricep, atunci o sa vedem la fata locului. Ar inseamna o crestere de 60% a cheltuielilor cu caldura si apa calda", a precizat Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, pentru Ziare.com.

Cum se dau subventiile?

Sistemul de subventionare a gigacaloriei are, in prezent, trei componente. Prima dintre acestea prevede alocarea unor sume de la bugetul de stat fiecarei primarii, care acopera pana la 45% din necesar. Aceasta este subventia pe care Guvernul vrea sa nu o mai acorde. A doua componenta a subventiilor este asigurata de primarii, iar a treia componenta este reprezentata de ajutorul acordat de stat celor cu venituri sub 615 lei si doar daca nu au masini cu motor mai mare de 1,6 litri sau case de vacanta.

Intretinere mai scumpa, in functie de salariu - cum se schimba subventia la caldura

"Rezultatul acestui prag de 615 lei a fost faptul ca anul acesta au fost mai putini cu jumatate fata de iarna anterioara, ca asistati sociali. Deci au scazut ajutoarele sociale la caldura", a precizat Opaina.

750.000 de bucuresteni ar putea primi in continuare subventiile

In ceea ce priveste Capitala, primarul Sorin Oprescu a anuntat, marti, ca subventiile la caldura vor fi acordate diferentiat, incepand cu iarna care urmeaza.

"Iarna viitoare, subventia va fi acordata diferentiat, cu un plafon de venit acceptabil, astfel incat sa nu aiba de suferit copiii si batranii. Nu e normal ca o familie cu salariu mare sa beneficieze de aceeasi compensare a gigacaloriei ca o familie saraca, cu multi copii (...) Undeva spre vara vom veni cu un proiect de hotarare care sa stabileasca un numar de 600-750.000 de oameni sa-si primeasca in continuare subventiile. Nu am stabilit inca nimic", a afirmat Oprescu.

Radu Opaina nu crede insa ca cifra invocata de Oprescu e posibila, avand in vedere ca asta inseamna jumatate din populatia care locuieste la bloc. "Sa faci studii pentru 600.000-700.000 de oameni este o aberatie. Asta inseamna jumatate din populatia care locuieste la bloc. Ei nu sunt grijulii cu banii pe care ii au, dar sa aiba in grija sa plateasca pentru jumatate din bucurestenii care locuiesc la bloc?!", a completat reprezentantul Federatiei Asociatiilor de Proprietari.

Potrivit acestuia, daca eliminarea subventiei se va resimti suta la suta in factura pe care locatarii o vor primi, asta ar inseamna o "intretinere de trei ori mai scumpa".

"Problema este ca noua trebuie sa ni se spuna: mai vrem, mai putem sau nu? Sa stim ce avem de facut, mai avem si alte forme de obtinere a caldurii, nu numai sistemul centralizat. Frumos este sa spui din timp omului. Asa sunt doua categorii: unii care vor sta in frig si altii care se vor mai incalzi, daca au bani sa faca investitii", a completat el.

Administratiile publice promit ca vor acorda, in continuare, subventia

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, considera ca "nu ar trebui ca iarna viitoare, din punct de vedere al retragerii statului, sa fie o problema deosebita in Bucuresti". Mai mult, acesta sustine ca "alocarea de pana acum era o alocare pe care nu puteai sa te bazezi", asa ca faptul ca reprezentantii primariilor trebuie sa se descurce singuri nu este o noutate.

"Guvernul spunea ca poate sa acorde pana la... si trecea o anumita suma in dreptul fiecarei localitati. De cele mai multe ori, acea suma, pana spre sfarsitul anului, nu se realiza, se rectifica negativ. Cel putin asa s-a intamplat la Bucuresti.

Acum, in conformitate cu regulile Uniunii Europene, nu putem sa mai dam diferenta pe care o dadeam pe gigacalorie. Noi stim de un an de zile ca se va intampla chestiunea asta si ca, odata cu intrarea in UE, nu vom mai putea sa acordam subventii de la nivelul statului", a precizat Mircea Raicu, pentru Ziare.com.

Totodata, acesta a asigurat ca se vor da in continuare subventii, insa in functie de veniturile medii pe familie: sub 3.000 de lei venit mediu pe familie o anume subventie, iar o alta subventie pentru cei cu venituri mai mari.

"Discutia nu este noua, noi doream anul trecut, sper sa reusim anul acesta, sa introducem o regula ca persoanele cu venituri pe familie pana la un anumit nivel sa primeasca subventie. Cred ca este vorba de 3.000 de lei venit mediu lunar pe familie. Deci cei care au peste aceasta suma vor primi o suma mai mica, iar cei care au sub aceasta suma vor primi o suma mai consistenta", a mai spus viceprimarul.

Conform datelor Primariei Capitalei, venituri sub 3.000 de lei au aproximativ 70% din cei abonati la sistemul centralizat in Bucuresti. In ceea ce priveste modul cum se va face ancheta sociala, pentru moment nu s-a luat o decizie in acest sens.

"Urmeaza sa stabilim, sa vedem de unde vom lua datele cu privire la veniturile persoanelor, o vom face pe declaratie pe proprie raspundere sau pe date luate de la Ministerul Finantelor. Suntem inca in perioada de a regandi acest sistem", a completat Raicu.

Platim vara ce consumam iarna

Pentru a usura povara facturilor in lunile de iarna, Primaria Capitalei a regandit un sistem de taxare, prin care plata costurilor facturilor la intretinere se va face esalonat, pe toate cele 12 luni.

"Va aparea un nou sistem de taxare, adica avem consumul de anul trecut pe fiecare familie, acest consum se imparte pe 12 luni si va veni o taxa lunara pe familie care se va plati. La sfarsitul anului se regleaza. In functie de cat ai consumat platesti in plus sau vei primi banii inapoi, in asa fel nu vom avea discrepantele astea care apar acum, intre lunile de vara si lunile de iarna.

Practic, cheltuielile cele mai consistente sunt in cele patru luni de iarna, unde o familie este practic ingropata cu cheltuileile cu caldura. Prin noul sistem de plata se va plati in mod egal pe toate lunile anului. In felul asta, nici pe familie nu va mai apasa greutatea aceea a lunilor de iarna, iar compania va avea un cash flow tot timpul anului si isi va permite sa isi faca un stoc de combustibili. Va avea un acces la un gaz mai ieftin, pentru ca cel cumparat in lunile de vara este mai ieftin", a completat Mircea Raicu.

Intrebat daca RADET este de acord cu acest sistem, acesta a precizat ca Primaria a discutat cu reprezentantii companiei, care au acceptat propunerea.

"RADET trebuie sa faca ce spune Consiliul General. Bineinteles ca pentru companie este benefic, nu are de ce sa creeze vreo problema. Nu este o noutate, asa se face peste tot in lume. Asa se intampla, de exemplu, si la energia eletrica. Tot la fel, se ia un cost estimat, se plateste esalonat si, la sfarsitul anului, se fac socotelile in plus sau in minus", a conchis Raicu.

Facturile la intretinere, mai mari cu 60%

Facturile pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60%, pana la finele anului, dupa ce Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in urmatoarea perioada.

Aceasta subventie este acordata in prezent, atat de la bugetul de stat cat si de la cele locale. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania a declarat ca "Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului".

Facturile la incalzire si apa calda ar putea creste cu 60% pana la sfarsitul anului

"Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare", a spus Franks. Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subventiilor in acest an pentru caldura va avea efect si asupra inflatiei, care ar putea urca si pana la 6%, peste cea mai recenta prognoza a Bancii Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cost intretinere, #factui intretinere, #subventii intretinere eliminate , #intretinere
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
SA TRAITI BINE!
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Daca pretul energiei termici va creste cu 60%, va creste corespunzator...