Eliminarea subventiei de caldura, o autentica reforma (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 20:07
5507 citiri
Eliminarea subventiei de caldura, o autentica reforma (Opinii)

Decizia Guvernului de a face ordine in subventiile si ajutoarele pentru incalzire reprezinta o autentica masura reformista si, as zice, un act de curaj intr-un an preelectoral.

Este adevarat ca portita lasata autoritatilor locale sa compenseze taierea poate deveni un excelent atu electoral pentru primarii PDL si UNPR. Dar, pana la urma, ceea ce conteaza este intronarea unui principiu: ajutor doar pentru cei cu adevarat in nevoie.

Pana acum primeau subventie nediferentiata pentru incalzire toti cei bransati la sistemul centralizat. De fapt, subventia, venita prin intermediul Administratiei si Internelor, ajungea la producatorul de agent termic si era inclusa in pretul combustibilului cumparat, astfel incat, in final, facturile nu erau la nivelul real.

Beneficiau asadar de subventie, in egala masura, si somerul si ministrul, si pensionarul si miliardarul, cu singura conditie sa nu aiba sistem propriu de incalzire.

In schimb, oameni cu aceleasi venituri sau poate chiar mai mici chiar decat subventionatii, dar care detin centrale proprii nu primeau nicio subventie. Indiferent de sistemul incalzire primeau un ajutor separat doar familiile cu un venit sub 615 lei pe membru de familie.

Asadar, sistemul subventiei era pagubos, caci ii sustinea si pe cei care nu aveau nevoie sa fie sustinuti, era si inechitabil deoarece facea diferentieri intre oameni cu aceleasi venituri, deci in egala masura contributori la bugetul din care erau platite subventiile.

Ei bine, daca nu exista vreo capcana ascunsa in ordonanta de guvern, de acum inainte scapam de ambele hibe. Dispare subventia si ramane doar ajutorul pentru caldura care va fi acordat familiilor cu venituri sub 786 de lei pe membru. Limita fiind mai ridicata, o parte din banii economisiti prin eliminarea subventiei va fi directionata catre majorarea ajutoarelor. Sa iei de la cei care se pot sustine singuri ca sa dai la cei care au nevoie reala de ajutor mi se pare o decizie corecta.

Sigur ca Sebastian Lazaroiu a facut o imensa gafa atunci cand a catalogat familiile cu venituri de peste 800 de lei pe membru drept familii bogate, dar nici nu este vorba despre familii sarace care sa aiba nevoie de ajutoare sociale pentru plata utilitatilor. Sigur ca sistemul nu este perfect, nici nu exista asa ceva, pentru ca vor fi luate in calcul veniturile oficiale si cum in Romania munca la negru este in floare se vor strecura printre beneficiarii ajutorului si smecheri saraci doar pe hartie. Dar, chiar si asa, noul sistem este cu mult mai corect.

Decizia Guvernului nu doar ca mai bate un cui in cosciugul statului asistential, care consuma cu mult mai mult decat producea si decat era nevoie in mod real, ci si intr-unul dintre mecanismele de capusare a banului public. De regiile de termoficare au atarnat mereu tot felul de lipitori lacome. Supravetuirea lor depindea de supravietuirea termoficarii cetralizate, iar supravietuirea acesteia era garantata de subventie.

De acum incolo incalzirea centrala ar putea fi cel putin la fel scumpa ca aceea individuala, ceea ce anunta zile grele pentru mamutii mostenti de pe vremea comunismului.

Ma tem insa ca toate aceste interese deranjate sa nu reactioneze vehement, la fel ca parlamentarii carora aceasta decizie, deloc populara, cu siguranta le displace, iar ordonanta sa pice cu brio in Legislativ, asa cum s-a mai intamplat si cu alte proiecte reformiste.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...