Ziare.com

Intretinere mai scumpa, in functie de salariu - cum se schimba subventia la caldura

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 09:13

   

Intretinere mai scumpa, in functie de salariu - cum se schimba subventia la caldura
Din iarna viitoare multi romani vor plati mai scump caldura din apartamente, daca sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare. Guvernul are de gand sa modifice modalitatea de acordare a subventiei pentru caldura, asa incat sa fie ajutati doar cei cu venituri reduse.

Premierul Emil Boc a declarat, marti, la Galati, ca subventia la energia termica pentru populatie nu va fi eliminata, dar va fi reorientata de asa maniera incat cei cu venituri mari sa plateasca mai mult, iar cei cu venituri mici sa fie sprijiniti de stat.

Intrebat daca exista o intelegere cu Fondul Monetar International pentru eliminarea subventiei catre populatie si daca Guvernul are vreun privind sustinerea categoriilor sociale defavorizate, Emil Boc a raspuns ca nu este o cerinta a FMI, ci o cerinta de bun-simt a romanilor, de respectare a banului public.

"Este o cerinta de bun-simt a romanilor, de respectare a banului public ca el sa fie utilizat cu eficienta. Nu s-a dorit in acesti ultimi 20 de ani sa se faca o distinctie. Asa, la gramada, e mai usor de justificat, dar daca vrei sa fii eficient cu banii pe care romanii ii platesc din impozite si taxe trebuie sa mearga la cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul statului.

Nu se renunta la cota de sprijin a statului, ci doar se tinteste mai bine, se orienteaza spre cei care cu adevarat au nevoie.(...) La cei cu venituri mari nu se va da ajutor, la cei cu venituri mici se va da sprijin din partea statului", a afirmat Emil Boc, citat de Agerpres.

"Nu este firesc ca cineva care are o suta de milioane de lei vechi salariu pe luna sa beneficieze de compensare cu 45% sau pana in 45% a valorii combustibilului la fel ca cel care are zece milioane lei vechi pe luna. Eu cred ca firesc este ca cel care are salariu mai mare, casa mai mare sa plateasca mai mult, cel care are un venit mai mic sa plateasca mai putin si sa fie sprijinit de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii il acorda acelora cu venituri reduse", a mai spus Emil Boc.

Care e situatia in Bucuresti

Si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, marti, ca subventiile la caldura vor fi acordate diferentiat, incepand cu iarna care urmeaza.

"Iarna viitoare, subventia va fi acordata diferentiat, cu un plafon de venit acceptabil, astfel incat sa nu aiba de suferit copiii si batranii. Nu e normal ca o familie cu salariu mare sa beneficieze de aceeasi compensare a gigacaloriei ca o familie saraca, cu multi copii", a afirmat Oprescu, dupa intalnirea cu reprezentantii celorlalte sectoare in cadrul careia a discutat despre referendumul din 26 iunie.

Oprescu: La iarna, subventiile pentru caldura vor fi acordate diferentiat

Refuzand sa comenteze informatiile potrivit carora Guvernul s-a angajat, in ultimele discutii cu FMI, sa elimine subventiile la caldura, in urmatoarea perioada, Oprescu a spus numai ca "undeva spre vara vom veni cu un proiect de hotarare care sa stabileasca un numar de 600-750.000 de oameni sa-si primeasca in continuare subventiile. Nu am stabilit inca nimic".

Ce subventioneaza statul

Sistemul de subventionare a gigacaloriei are trei componente, detaliate de Romania libera. Primul dintre acestea prevede alocarea unor sume de la bugetul de stat fiecarei primarii, care acopera pana la 45% din necesar. Aceasta este subventia pe care Guvernul vrea sa nu o mai acorde.

A doua componenta a subventiilor este asigurata de primarii, iar a treia componenta este reprezentata de ajutorul acordat de stat persoanelor cu venituri sub un anumit nivel, asa numitul ajutor de incalzire.

Acesta se acorda saracilor cu venituri sub 615 lei si doar daca nu au masini cu motor mai mare de 1,6 litri sau case de vacanta.

In aceste conditii, cresterea facturilor la incalzire este inevitabila, pentru ca este putin probabil ca primariile sa poata sustine din fonduri proprii diferenta dintre costul real si cel subventionat de pana acum prin reducerea fondurilor de investitii si a cheltuielilor de personal, conform declaratiilor oficialilor.

Ba mai mult decat atat, se poate ca unele primarii sa nu aiba bani nici pentru a acoperi cota proprie de subventie, ceea ce s-a putut observa inca din iarna trecuta.

In iarna care de abia s-a terminat in mai, costul real facturat catre populatie a crescut in unele orase cu pana la 60%. Capital mentioneaza ca, in Timisoara, costurile incalzirii au crescut cu 40%, in Ploiesti si Braila cu 58%, la Galati cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4306 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dupa 21 de ani am ajuns mai RAU ca in EPOCA COMUNISTA...

Atat CALDURA cat si CURENTUL ELECTRIC va fi folosit ca un "LUX"....
Ne vom incalzi in aceasta EPOCA SECURISTA INTERLOPA la LUMINA LUMANARI - vom avea si caldura si lumina....

In EPOCA SECURISTA INTERLOPA -SCLAVA era de asteptat un GUVERN TRADATOR de NEAM
" GUVERNUL BESESCU - BOC - ARE TALENT "
Nici un GUVERN post-decembrist nu a mai avut un asa TALENT la :

DICTATURA = cu acte normative
SCLAVIE = cu acte normative
TRADARE de TARA = cu acte normative
ATROCITATII = cu acte normative
GENOCIDUL = cu acte normative -"inchiderea spitalelor " in special.
CRIMA ORGANIZATA = cu acte normative.

Nu se mai autosesizeaza PARCHETUL ???

Urmeaza :

" Un atac la Sigurantă Natională: Boc ne obligă la noi taxe si impozite! "Proprietarii de terenuri sunt obligati din luna iunie sa asigura coplata pentru desecare, combaterea eroziunii solului si aparare impotriva inundatiilor, potrivit unei hotarari de guvern emise pe 22 martie de catre Ministerul Agriculturii. Un ordin intern din 11 aprilie prevede ca din 31 mai “lucrarile de intretinere si reparatii funciare nu se vor mai executa" decat pe terenurile unde taranii au incheiat contracte de prestari servicii cu statul.
Specialistii in domeniu sustin ca aceasta masura va crea un adevarat haos in activitatea Administratiei Nationale “Imbunatatiri Funciare" si va bloca programele nationale de prevenire si combatere a dezastrelor naturale generate de inundatii si alunecari de teren. In schimb, reprezentantii ministerului sustin in schimb ca au ajuns la fundul sacului si nu-si mai permit sa plateasca pentru evitarea dezastrelor naturale.
In Hotararea de Guvern nr 203 din 22 martie, emisa de Ministerul Agriculturii, avand semnatura lui Valeriu Tabara, sunt stabilite preturile pentru coplata activitatilor de desecare cu pompare, desecare gravitationala, de combatere a eroziunii solului si aparare impotriva inundatiilor, lucrari care intra in sarcina Administratiei Nationale “Imbunatatiri Funciare" R.A(ANIF). Cu alte cuvinte, proprietarii de terenuri ( fermieri, tarani) aflati in zone inundabile si supuse riscului alunecarilor de teren sunt obligati prin acest act normativ sa incheie contracte cu ANIF si sa plateasca o taxa pe hectar( fara sa se precizeze daca lunar sau anual). Astfel, pentru desecare cu pompare, la un pret de 100 lei pe ha, statul acopera 58 de lei, iar proprietarul – 42 de lei; pentru desecare gravitationala la un pret de 40 lei/ha, statul plateste 23,2 lei, iar proprietarul -26,8 lei; pentru combaterea eroziunii solului, la un pret de 30 lei/ha, statul acopere 17,4 lei, iar proprietarul -12,6 lei. Aceste tarife sunt stabilite incepand cu data de 1 iunie.


http://www.surse.org/2011/04/un-atac-la-siguranta-nationala-boc-ne.html

 

Sa vezi Kiatra Neamt ce o sa mai urmeze cu colaborarea mafiotilor astia...

Guvernul impreuna cu camatarii mafioti de la FMI si-au batut joc de poporul asta cum au vrut...
In realitate am impresia ca se urmareste genocidul populatiei prin taieri,scumpiri,lipsa de subventii

 

@ Sagaly

NU vezi ca RAKETII de pe acest forum nu comenteaza la astfel de articole ....

Dar sa nu uitam acele MOTIVE care au stat la baza cand POPORUL ROMAN a iesit in STRADA in 89.....

Nu mai are nici o relevanta ca , a fost LOVITURA de STAT - acum ROMANUL este mult mai "CURAJOS" sa spun in comparatie cu 89.....
Mai ales ca dupa 89 s-au inmulti INTERLOPII si DROGATII...

ROMANIA STALINISTA,

Propaganda facuta acum de mafia PDL-ista va duce intr-un final la conflicte si violente intre romani.Din nou acesti incompetenti si infractionali indivizi din gruparea de crima organizata PDL-ista ne arata ca pentru ei Romania este stalinist-bolsevica.

PDL-istii ne anunta ca vor primi subventii nuami "cine merita" adica cei care nu muncesc ,deci nu au venituri, deci nu contribuie la biugetul statuluii roman,cei care sunt dupa chipul si asemanarea PDL-islor, primate bipede din Romania.

Evaziunea fiscala este guvernamentala ea secatuieste bugetul de stat de miliarde de euro,cap de lista in aceasta criminala evaziune fiscala sunt PDL-istii, incepand cu Blejnar Sorin , Boc Emil sau Basescu Traian a caror averi ilicite sunt disipate pe numele "rudelor colaterale".

Aburul din termocentrale necesar incalzirii romanilor inca racordati la sistemul centralizat este pentru baietii destepti,cocos-udrea &complicii, o sursa de jecmanire a oamenilor.De la poarta centralelor termo-electrice si pana la consumatorul de energie termina costul gigacaloriei creste de peste 500 de ori.Despre aceste hotii enorme, despre neconcordanta pretului gigacaloriei la consumator si salariul minim garantat pe economie in Romania nu ne spun nimic stalinistii PDL-isti, insa mor de gria "celor care merita".
Cine decide cine merita?PARTIDUL,OFICINA MAFIOT-CORUPTA.Sunt zeci de mii de dezradacinati din satele romanesti care vegeteaza in orase fara sa plateasca un cent la bUgetul local sau central al statului roman, asa dupa cum toti trantorii si "ramele" lui Basescu traian din satele romanesti,turma abonata la MITA ELECTORALA PDL-ista ,NU ESTE IMPOZATA SAU TAXATA nici pentru sanatate ,nici pentru case, nici pentru boala sau moarte.Ei sunt doar o masa de manevra primitiv bipeda prin care stalinism comunismul lui Basescu Traian ocupa Romania.Dar cel mai grav, aceasta turma subumana ,dezumanizata de grija careia moare nu mai poate PDL-ista este si sursa primara de infractionalitate si criminalitate din Romania,cea care acopera marea infractionalitate si criminalitate PDL-ista.

Sunt contribuabili romani,NOI NE NUMARAM PRINTRE EI, care sustinem cu banii nostri bugetul statului roman, dar statul roman NU FACE NIMIC PENTRU NOI.
ESTE JUST?Care dintre voi poate spune?

FARA NUME ,UN CAZ CONCRET DE INDIVID CARE PRIMESTE SI VA PRIMI "SUBVENTIE "LA CALDURA,

Are o casa impunatoare in satul natal ,este taximetrist la oras, deci liber profesionist,venitul si-l declara la DAS pe propria raspundere,o declaratie mazgalita olograf,neverificata de angajatii DAS,NEIMPOZAT IN SAT,pentru ca mita guvernamentala este lege in comune,individul a luat in aceasta iarna maximul la subventia de incalzire , Desi are trei masini ,una maxitaxi si doua taxiuri, NEINCLUSE IN DECLARATIA DE LA DAS .Deci falsul in declaratii a lui Blejnar este preluat si de "smecherasii romani"asa apar "cei care merita" subventii la caldura.Sunt asistenti sociali care au terminat asistenta sociala ,dar sunt marginalizati,sunt asistenti sociali scoliti in U.E. dar care nu au fost niciodata angajati sa-si faca meseria, dimpotriva ei sunt tinta batausilor PDL-isti.Imi pare rau ca nu prezentati incredere si seriozitate pentru a avea acces la adevarat stare "sociala"
impusa si controlata de PDL.

Apropoo de angajatele DAS din fiece oras romanesc ,majoritatea sunt nepoate colaterale ale lui Boc Emil sau asemeni acestora,frizerite,osparite sau niscaiva prostituate reciclate de PDL.

"PENTRU UNII MUMA, PENTRU ALTII CIUMA"

Adica unii sa plateasca mai mult si pt cei care nu au "invatat la timp", in asa fel incat regia "regilor" sa nu piarda mai nimic. S-ncaseze si de la Guvern dar si de la cei cu bani mai multi.
Cu alte cuvinte o nivelare a valorilor exact in spiritul comunistoid chiar daca romanii raspira intre aceiasi metrii patrati.
In cazul asta un singur lucru trebuie facut, darea in judecata a Guvernului sau Regiei "regilor" pt tratament diferentiat, discriminare si incitare la ura si conflicte intre semeni.

 

Multumim din inima partidului !!!!!

Reabilitati centralele termice, conductele, si consolidati cladirile termic, asta trebuie sa fie prioritatea numarul 1 pentru toti edilii din tara daca incompetent Presedintelui si a Prim Ministru au dus tara la mezat sa ne impovaram la fMI si BM. Apropo cine conduce defapt Romania?, mai avem nevoie de Presedinte, Parlament? poate ar fi bine sa nu mai existe functiile astea in tara si sa avem doar comanda externa.

 

Foarte bine...

...nici in perioada lui "ceasca" nu se plateau subventii, asa ca acest comunist de dreapta numit de unii domnul Basescu ne duce acolo unde unii ziceau ca s-a trait mai bine, adica inainte de 1989...vedeti numai conducatorii comunisti de dreapta stiu sa inchida cercul.

 

La Arad si in multe parti ale tarii subventia se da in functie de venituri

Se face caz de subventia diferentiata numai de cei care au fost subventionati pana acuma numai de primarie. Este un mod corect de subventionare in functie de venituri. Se necesita insa o subventionare bine documentata ca veniturile familiale sa nu scada la un nivel de nesuportat. Subventionarea se fixeaza de fiecare primarie cu aprobarea consiliului local .Este la latitudinea fiecarei primarii sa-si protejeze locuitorii.

 

Ce subventie?

Vad ca se deruleaza o campanie de presa cu privire la neacordarea subventiei la energia termica.Mai oameni buni despre ce subventie este vorba?In municipiul Oltenita, judetul Calarasi, in iarna ce a trecut pretul la gigacalorie a fost de 299 lei(cu TVA)si nu s-a sesizat nimeni, nu s-a facut nici o ancheta din partea mass-media.Unde a fost subventia guvernului?A!A!Dar Oltenita nu conteaza in tara asta, decat Bucurestiul.Se minte poporul cu televizorul.P.S.In Oltenita exista unul din cele mai moderne sisteme de producere a energiei termice.

 

Nu am sa inteleg niciodata de ce nea Vasile din Cocarlati a contribuit pana acum la intretinerea lui Vacaroiu de la Bucuresti .

El , cu mainile crapate de la sapa , cu banii aia putini care-i mai ramaneau dupa ce era smekerit de printzishorii tarabelor , mai trebuia sa contribuie si la confortul unora din Capitala .
In timp ce poate nu avea sa bage un lemn in soba .....

E corecta masura guvernului .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor