Somația extrem de gravă preambul pentru o amendă de 7 miliarde de euro. Comisarul european pentru justiție: "România are patru săptămâni să trimită clarificări"

Duminica, 24 Octombrie 2021, ora 09:17
26767 citiri
Somația extrem de gravă preambul pentru o amendă de 7 miliarde de euro. Comisarul european pentru justiție: "România are patru săptămâni să trimită clarificări"
Comisarul european pentru Justiție Didier Reynders a confirmat că România are de dat explicații FOTO Twitter

România este la un pas de intrarea în procedură de infringement pentru ignorarea cu bună știință a unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a postat în seara zilei de sâmbătă, 23 octombrie, un mesaj pe Twitter în care oficializează faptul că România a primit o somație extrem de gravă, premergătoare intrării în procedura de infrigment.

"Comisia a trimis o scrisoare României cu privire la decizia Curții sale constituționale din 8 iunie 2021. Această decizie ridică îngrijorări cu privire la aplicarea hotărârii Curții Europene de Justiție din 18 mai 2021. România are patru săptămâni la dispoziție să trimită clarificări", se arată în postarea comisarului Didier Reynders.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au avertizat, într-un comunicat transmis vineri, 22 octombrie, că nerespectarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021 poate determina aplicarea unor sancțiuni pecuniare imense României, într-o procedură de infringement”.

Magistrații subliniază că, în cazul Poloniei, supusă unei proceduri similare, sumele de plată s-ar putea ridica la 1% din PIB, adică peste 5 miliarde de euro.

Problemele României au legătură, în principal, cu înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ), aflate în discordanță cu legislația europeană de profil, pe care guvernanții refuză s-o desființeze.

"Comisia Europeană a trimis Guvernului României o scrisoare în care cere clarificări privind decizia CCR 390 din 2021, care neagă dreptul UE. Acesta este primul pas procedural spre declanșarea procedurii de infringement (sancționarea unui stat membru care nu respectă dreptul UE).

Curtea Constituțională (CCR) a decis în iunie 2021, cu majoritate de 7 la 2, că Secția Specială de anchetare a magistraților este constituțională, iar desființarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament, potrivit unui comunicat al CCR.

CCR a atras atenția judecătorilor de la instanțele ordinare de judecată că nu pot aplica decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) în detrimentul deciziilor CCR. Practic, Curtea Constituțională a decis că dreptul intern este mai puternic decât dreptul UE.

Pe 7 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești stabilise, în baza deciziei CJUE din 18 mai 2021, că Secția Specială funcționează contrar legislației europene. Decizia CCR a produs deja efecte. În septembrie, un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să respingă cererea foştilor procurori DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, de a constata nulitatea absolută a rechizitoriului şi a dosarului întocmit de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), potrivit încheierii de şedinţă din data de 8 septembrie 2021. Judecătoarele au decis să aplice decizia CCR, care a declarat SIIJ constituţională, nu decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)", se arată în punctul de vedere trimis de asociațiile de magistrați români.

Dacă România ar intra pe calea procedurii de infringement și ar primi o amendă similară cu cea a Poloniei, gaura financiară resimțită ar fi colosală:

"În cazul Poloniei, existau indicii serioase că suma în cauză ar putea ajunge, anual, spre cel puțin 1% din produsul intern brut al Poloniei, respectiv 5,2 miliarde euro. În cazul României, 1% din produsul intern brut ar însemna, anual, suma de 2,3 miliarde euro cu titlul de sancțiuni financiare pentru nerespectarea hotărârilor CJUE (aproximativ 7 miliarde de euro pentru următorii trei ani)", mai spun magistrații în scrisoarea deschisă.

Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, într-un interviu pentru NBC, că a făcut o "greşeală" cerând "ţintirea" lui Donald Trump, cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat...
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
#Didier Reynders, #romania infrigment, #asociatie magistrati, #infrigment sectia speciala, #siij , #Justitie
  1. Prețul petrolului a stagnat după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Rolul Chinei
  2. Rusia ar putea reintroduce interdicţia privind exporturile de benzină. „Dacă situaţia devine tensionată”
  3. De ce face Donald Trump echipă cu un politician care l-a numit „Hitler al Americii”. „O ameninţare teribilă la adresa democraţiei”
  4. Cadavrul unui bărbat complet dezbrăcat a fost găsit într-un geamantan pe marginea drumului. Anchetatorii nu au reușit să-i stabilească identitatea
  5. Un român zace de o lună pe un pat de spital din Italia, fără ca familia să-l caute. A fost bătut pe străzi: "Va fi trimis din nou pe stradă și riscă să moară"
  6. Cum și-a făcut apariția Donald Trump la primul eveniment public de după tentativa de asasinat. „Pumnul în aer”, devenit mișcare de campanie VIDEO
  7. Un nou atac al Israelului ucide zeci de palestinieni care se adăpostiseră într-o tabără improvizată
  8. Alertă la un hotel de 5 stele, de pe litoral: Intoxicație cu clor în piscină, șapte copii și trei adulți la spital
  9. Atac asupra unei patrule antitero dintr-o gară din Paris, în timp ce Franța se pregătește pentru Jocurile Olimpice. Un militar a fost rănit
  10. Putin face o mutare periculoasă: Acțiunile din umbră ale Rusiei ce amenință țări dincolo de Ucraina