Ce cred romanii despre vaccinuri si cati si-ar imuniza copiii - sondaj IRES

Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:43
5730 citiri
Ce cred romanii despre vaccinuri si cati si-ar imuniza copiii - sondaj IRES
Foto: IRES

Ca tot ne anunta ministrul Sanatatii ca tara e in prag de catastrofa din cauza epidemiei de rujeola, IRES a vrut sa afle opinia romanilor referitor la vaccinare, beneficii si efecte adverse, dar si ce ar trebui sa pateasca parintii care aleg sa nu isi imunizeze copiii.

Un sondaj IRES realizat in perioada 18-19 aprilie pe un esantion de 1.011 de romani arata ca, daca ar avea un copil nou-nascut, 94% ar alege sa il vaccineze conform schemei nationale de vaccinare si 5% nu ar face asta.

Rezultatele cercetarii IRES remise vineri Ziare.com releva ca romanii sunt in general in favoarea imunizarii.

87% dintre cei intervievati considera ca afirmatia ca "beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile reactiilor adverse" este adevarata.

83% dintre participantii la cercetare cred ca imunizarea cu vaccinurile din Schema Nationala de vaccinare este un lucru bun, intrucat copiii trebuie vaccinati si 15% dintre persoane cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Acestora din urma li se alatura 1% din esantion, care cred ca vaccinarea este un lucru rau pentru copii.

Interesant este ca procentul celor care au opinii favorabile vaccinarii este in crestere odata cu varsta respondentilor, in schimb, tinerii sunt mai reticenti. In plus, o proportie mai mare de intervievati care cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii gasim in regiunile de sud ale tarii (Sud, Bucuresti, Dobrogea).

Faptul ca in unele state europene admiterea copiilor intr-o unitate de invatamant se realizeaza doar cu dovada vaccinarii complete, conform schemei nationale, este perceput drept un lucru bun de 83% dintre respondenti si drept un lucru rau de 1 din 10 intervievati.

92% dintre intervievati au auzit de epidemia de rujeola din Romania, iar principala cauza, din perspectiva participantilor la cercetare, este nevaccinarea (43%). Totusi, 28% dintre respondenti nu stiu sau nu raspund atunci cand sunt intrebati care ar fi, in opinia lor, cauza epidemiei.

Amintim ca Ministerul Sanatatii a lansat, pe 10 aprilie, in dezbatere publica, proiectul Legii Vaccinarii.

De proiectul legii vaccinarii, au auzit doar 39% dintre intervievati. Procentul celor care au auzit de aceasta lege creste odata cu nivelul de educatie.

O parere buna sau foarte buna au despre proiectul acestei legi 78% dintre cei care au auzit de ea si o parere proasta sau foarte proasta - 8%.

Majoritatea intervievatilor (85%) are o parere buna despre prevederea conform careia inscrierea copilului intr-o colectivitate se va face doar dupa prezentarea dovezii ca acesta a fost vaccinat. Procentul celor care au opinii pozitive legate de acest aspect este mai mare in mediul urban decat in mediul rural.

Un procent ridicat dintre participantii la cercetare considera ca una dintre sanctiunile pentru parintii care nu isi imunizeaza copiii conform Schemei Nationale de vaccinare ar trebui sa fie primirea de amenzi (36%), iar alta - suportarea cheltuielilor in caz de imbolnavire (33%). 1 din 5 intervievati crede ca fiii/fiicele acestor parinti nu ar trebui primiti in colectivitate, iar 11% cred ca astfel de parinti ar trebui sa fie acuzati de rele tratamente aplicate minorului.

18% dintre participantii la cercetare cred ca parintii care nu-si vaccineaza copiii conform respectivei scheme nu ar trebui sanctionati, intrucat nevaccinarea este un drept al lor.

Datele complete ale cercetarii sociologice pot fi consultate pe site-ul IRES

Citeste si opinia lui Liviu Dragnea, care are rezerve referitor la vaccinarea obligatorie, in ciuda epidemiei

B.B.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Premierul Marcel Ciolacu a lăudat firmele de construcție din România, în cadrul unui eveniment dedicat acestora. „Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să...
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
#vaccin sondaj IRES aprilie 2017, #sondaj vaccin , #Legea vaccinarii